Ενέργεια

Έγκριση των κανόνων για τη διεξαγωγή δοκιμών της εγκατάστασης φόρτωσης φορτηγών LNG

Έγκριση των κανόνων για τη διεξαγωγή δοκιμών της εγκατάστασης φόρτωσης φορτηγών LNG
Τέσσερις Χρονοθυρίδες Φόρτωσης Φορτηγών ΥΦΑ

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της η ΡΑΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 69 παρ. 5 του ν. 4001/2011, ενέκρινε τους κάτωθι κανόνες και διαδικασίες για την διεξαγωγή των απαραίτητων δοκιμών καλής λειτουργίας της Εγκατάστασης Φόρτωσης Φορτηγών LNG, σύμφωνα με την εισήγηση που υπέβαλε ο ΔΕΣΦΑ:

Ο Διαχειριστής ανακοινώνει στην ιστοσελίδα του τη διάθεση, σε Χρήστες ΟΔΥΦΑ τεσσάρων (4) Χρονοθυρίδων Φόρτωσης Φορτηγών ΥΦΑ, αποκλειστικά για τους σκοπούς εκτέλεσης της δοκιμής καλής λειτουργίας της Εγκατάστασης Φ-ΥΦΑ, κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στο άρθρο 89Γ παρ. 1 του Κώδικα, στο πλαίσιο δέσμευσης των οποίων θα παρασχεθεί και η υπηρεσία ψύξης των Φορτηγών ΥΦΑ, συμπληρωματικώς όσων αναφέρονται στο άρθρο 89Α παρ. 1 του Κώδικα. Οι Χρονοθυρίδες διατίθενται στους Χρήστες ΟΔΥΦΑ που θα το αιτηθούν κατά χρονική προτεραιότητα. Σε κάθε Χρήστη ΟΔΥΦΑ ανατίθεται άνω της μίας (1) Χρονοθυρίδας μόνο στην περίπτωση που δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από άλλον Χρήστη ΟΔΥΦΑ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ. 

  • Ο Διαχειριστής παρέχει τις σχετικές υπηρεσίες σε Χρήστες ΟΔΥΦΑ, στο πλαίσιο δέσμευσης των ανωτέρω Χρονοθυρίδων Φόρτωσης Φορτηγών ΥΦΑ, χωρίς αμοιβή για τον Διαχειριστή, κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στα άρθρα 89Α, παρ. 6 και 89Γ, παρ. 10 του Κώδικα και στο άρθρο 6 της Σύμβασης Φ-ΥΦΑ και αντιστοίχως χωρίς την καταβολή αμοιβής από το Διαχειριστή στον (-ους) Χρήστη (-ες) ΟΔΥΦΑ για τη συμμετοχή του (ς) στη διενέργεια της δοκιμής.
  • Κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στα άρθρα 89Α, παρ. 6, 89Γ, παρ. 3 και 89Η του Κώδικα και στο άρθρο 7 της Σύμβασης Φ- ΥΦΑ, οι Χρήστες ΟΔΥΦΑ δεν προσκομίζουν Εγγύηση για την υπηρεσία Φόρτωσης Φορτηγών ΥΦΑ που θα παρασχεθεί από το Διαχειριστή στο πλαίσιο εκτέλεσης της δοκιμής καλής λειτουργίας της Εγκατάστασης Φ-ΥΦΑ.
  • Συμπληρωματικώς όσων προβλέπονται στον Κώδικα και στη Σύμβαση Φ-ΥΦΑ:
  1. Ο Διαχειριστής δεν φέρει ευθύνη και δεν καταβάλλει αποζημίωση στους Χρήστες ΟΔΥΦΑ σε περίπτωση όπου δεν πραγματοποιηθεί ή δεν είναι επιτυχής η Φόρτωση Φορτηγού ΥΦΑ που θα διαθέσουν για την εκτέλεση της δοκιμής καλής λειτουργίας
  2. Ο Διαχειριστής καταβάλλει αποζημίωση στους Χρήστες ΟΔΥΦΑ, αποκλειστικά και μόνον σε περίπτωση μερικής Φόρτωσης των Φορτηγών ΥΦΑ που θα διαθέσουν για την εκτέλεση της δοκιμής καλής λειτουργίας. Η εν λόγω αποζημίωση θα υπολογίζεται ως το γινόμενο της Ποσότητας που υπολείπεται της Ποσότητας Πλήρωσης του Φορτηγού ΥΦΑ που ανακοινώνει στην ιστοσελίδα του ο Διαχειριστής, θεωρώντας όριο ανοχής 10% και μοναδιαία τιμή 50 €/MWh. Ουδεμία άλλη αποζημίωση θα οφείλεται από το Διαχειριστή εκ της 6 αιτίας αυτής.
  3. Συμπληρωματικώς όσων αναφέρονται στο άρθρο 89Α παρ. 1 του Κώδικα, ο Διαχειριστής παρέχει υπηρεσία ψύξης των Φορτηγών ΥΦΑ. iv. Ο Διαχειριστής παρέχει την υπηρεσία Φόρτωσης Φορτηγού (-ών) ΥΦΑ, συμπεριλαμβανομένης της ψύξης αυτού (-ών), στο πλαίσιο της εν θέματι δοκιμής, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός 16 ωρών από την άφιξη του Φορτηγού (-ων) στη νήσο Ρεβυθούσα.
  • Καταρτίζεται διακριτή συμφωνία μεταξύ του Διαχειριστή και του (-ων) Χρήστη (Χρηστών) ΟΔΥΦΑ που θα συμμετάσχει (-ουν) στη δοκιμή καλής λειτουργίας της Εγκατάστασης Φ-ΥΦΑ, με την οποία τα μέρη συνομολογούν τις παρεκκλίσεις από τον Κώδικα και τη Σύμβαση Φ-ΥΦΑ και τις συμπληρώσεις αυτών για τους σκοπούς της δοκιμής, σύμφωνα με τα ανωτέρω.
  • Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι οικείες διατάξεις του Κώδικα και της Σύμβασης ΦΥΦΑ που έχει συναφθεί με τον Χρήστη ΟΔΥΦΑ, συμπεριλαμβανομένων των όρων αυτής περί ευθύνης των μερών του άρθρου 8 της Σύμβασης Φ-ΥΦΑ.

Η Υπηρεσία

Η Φόρτωση Φορτηγών με ΥΦΑ είναι η διαδικασία πλήρωσης ειδικά σχεδιασμένων φορτηγών (βυτιοφόρων ή ρυμουλκούμενων), με σκοπό τη μεταφορά φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (ΥΦΑ). Λόγω της υψηλής ενεργειακής πυκνότητας του ΥΦΑ, τα φορτηγά μπορούν να μεταφέρουν σημαντικές ποσότητες ενέργειας οδικώς, προσομοιώνοντας έναν εικονικό αγωγό και παρέχοντας υψηλή ευελιξία στην παροχή φυσικού αερίου.

Η Φόρτωση Φορτηγών με ΥΦΑ προσφέρει μια ευέλικτη λύση για τη μεταφορά ποσοτήτων ΥΦΑ στην ενδοχώρα, καθώς εξυπηρετεί βιομηχανικούς καταναλωτές, ανεφοδιασμό πλοίων ΥΦΑ, τροφοδοσία από φορτηγό σε όχημα, ή παροχή αερίου σε απομακρυσμένα δίκτυα διανομής, λειτουργώντας ως εικονικοί αγωγοί. Επιπλέον, η Υπηρεσία Φ-ΥΦΑ μπορεί να συνδυαστεί με άλλες υπηρεσίες μικρής κλίμακας, δημιουργώντας ένα σχετικά ευέλικτο δίκτυο μεγαλύτερων και μικρότερων κόμβων διανομής ΥΦΑ.

Καθώς ο ΔΕΣΦΑ προσδοκά ότι θα υπάρχει όφελος από τη χρήση ΥΦΑ σε εφαρμογές μικρής κλίμακας, αποφάσισε να κατασκευάσει μια Εγκατάσταση Φόρτωσης Φορτηγών ΥΦΑ (Εγκατάσταση Φ-ΥΦΑ) στην Εγκατάσταση ΥΦΑ της Ρεβυθούσας. Σε μεταγενέστερο στάδιο, θα κατασκευαστεί και μια προβλήτα ΥΦΑ μικρής κλίμακας για να φιλοξενήσει υπηρεσίες ανεφοδιασμού πλοίων ΥΦΑ και προμήθειας δορυφορικών σταθμών ΥΦΑ.

Η Υπηρεσία Φόρτωσης Φορτηγών ΥΦΑ (Υπηρεσία Φ-ΥΦΑ) περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Τον έλεγχο από τον Διαχειριστή των απαραιτήτων εγγράφων του Χρήστη ΟΔΥΦΑ, του Φορτηγού ΥΦΑ και του οδηγού του στον Λιμένα Εξυπηρέτησης.
  • Τη μεταφορά του Φορτηγού ΥΦΑ (συμπεριλαμβανομένου του οδηγού) από τον Λιμένα Εξυπηρέτησης στην Εγκατάσταση ΥΦΑ.
  • Την πρόσβαση στην Εγκατάσταση Φ-ΥΦΑ για την πλήρωση του Φορτηγού ΥΦΑ με ποσότητα ΥΦΑ έως της Ποσότητας Πλήρωσης Φορτηγού ΥΦΑ, μετά από τον απαραίτητο έλεγχο.
  • Τη μεταφορά του Φορτηγού ΥΦΑ (συμπεριλαμβανομένου του οδηγού) από την Εγκατάσταση ΥΦΑ στον Λιμένα Εξυπηρέτησης.
  • Την εκτέλεση των αναγκαίων μετρήσεων καθώς και κάθε ενέργειας που απαιτείται για την αποτελεσματική, ασφαλή και οικονομικά αποδοτική λειτουργία της Εγκατάστασης ΥΦΑ, στο πλαίσιο παροχής των υπηρεσιών που αναφέρονται στα ανωτέρω σημεία, σύμφωνα με τον Κώδικα και τη Σύμβαση Φ-ΥΦΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης