Τελευταία Νέα

Goldman: Το σχέδιο της Γερμανίας για την μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία με επενδύσεις 3,5 τρισ στην 10ετία

Goldman: Το σχέδιο της Γερμανίας για την μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία με επενδύσεις 3,5 τρισ στην 10ετία
Ο οίκος αποκρυπτογραφεί το draft που δημοσίευσε η Handelsblatt

Το γερμανικό προσχέδιο για την αγορά ενέργειας αναλύει σε σημερινή της συνοπτική έκθεση η Goldman Sachs, στο πλαίσιο ενός «Europe IRA» . Σε ρεπορτάζ της, η Handelsblatt παραθέτει το γερμανικό προσχέδιο από την DENA για φθηνούς λογαριασμούς ρεύματος, έκρηξη επενδύσεων στις ΑΠΕ και τη δημιουργία εφοδιαστικής αλυσίδας στην ηλιακή και αιολική ενέργεια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την Goldman, RWE και Meyer Burger θα επωμιστούν τον ρόλο των οδηγών στο ενεργειακό αυτό στάδιο και θα είναι οι ωφελημένοι.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κινούνται προς φορολογικές εκπτώσεις;  Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η Γερμανία θα σχεδίαζε να αγοράσει παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (σε μελλοντικά έργα) στο πλαίσιο «κρατικών εγγυήσεων», προκειμένου να προωθήσει την ταχύτερη ανάπτυξη της αιολικής/ηλιακής ενέργειας. Θα μπορούσε να εισάγει ένα σύστημα με μειωμένη φορολογία στους παραγωγούς αντίστοιχο των ΗΠΑ.

Σε αυτό το σενάριο, το κράτος θα μπορούσε να αγοράσει την παραγόμενη ενέργεια απευθείας από τους παραγωγούς και στη συνέχεια να την διανείμει στην ενεργοβόρο βιομηχανία, μειώντας σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος.  Οι ΑΠΕ στη Γερμανία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν οικονομικά ένα μέσο κόστος 50-80 ευρώ/MWh. Οι εκπτώσεις φόρου πιθανότατα θα μείωναν επίσης το κόστος ΑΠΕ – εάν εφαρμοστούν με τρόπο παρόμοιο με τις ΗΠΑ – σε 25-55 ευρώ/MWh για περίπου 10 χρόνια

Παράλληλα, το προτεινόμενο σχέδιο σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ περί μείωσης του πληθωρισμού «Inflation Reduction Act», στοχεύει για τον εν λόγω τομέα,  την τόνωση μιας εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού καθαρής ενέργειας. Συγκεκριμένα, πραγματεύεται τις εκπτώσεις φόρου για την κατασκευή ηλιακών και αιολικών projects.

Η «χρυσή» εποχή για την πράσινη ενέργεια

Οι νομοθεσίες για την μείωση του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα μπορούσαν να συνεπάγονται επενδύσεις περίπου 3-3,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2032.

Εξ’ αφορμής ενός «IRA Bull» το συγκεκριμένο επενδυτικό κεφάλαιο αναμένεται να διπλασιαστεί σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα και να παραμείνει διατηρίσιμο για τουλάχιστον 10 χρόνια. Στην άνοδο του κύκλου για την περίοδο  2024-2026 στις ΑΠΕ θα υπάρξουν καλύτερες αποδόσεις, αφού η επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων και η βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου θα συμβάλουν καταλυτικά στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Κατά τρίτον θα επιτευχθεί η  επιτάχυνση των επενδύσεων εξηλεκτρισμού (T&D investements).

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης