Ενέργεια

Σ. Αραβία: Η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ θα μείνει "κλειδωμένη" μέχρι το τέλος του έτους

Σ. Αραβία: Η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ θα μείνει

Δεν μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή προς το παρόν δηλώνει υπουργός Ενέργειας της Σ. Αραβίας Abdulaziz bin Salman

 

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman , δήλωσε ότι η τρέχουσα συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για την παραγωγή πετρελαίου θα είναι κλειδωμένη μέχρι το τέλος του έτους, προσθέτοντας ότι παραμένει προσεκτικός στις προβλέψεις της κινεζικής ζήτησης.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο Energy Aspects, ο υπουργός είπε ότι ο όμιλος πετρελαίου δεν μπορεί να αυξήσει την παραγωγή με βάση μόνο τα αρχικά σήματα.
Ο ΟΠΕΚ+, που αποτελείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους όπως η Ρωσία, συμφώνησε τον Οκτώβριο να μειώσει τους στόχους παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος του 2023.
"Η συμφωνία που καταλήξαμε τον Οκτώβριο είναι εδώ για να μείνει για το υπόλοιπο του έτους", είπε.

Χρειάζονται διαβεβαιώσεις

Ο ΟΠΕΚ αύξησε την πρόβλεψή του για την άνοδο της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2023 αυτή την εβδομάδα, καθώς η Κίνα χαλαρώνει τους περιορισμούς για τον COVID-19, αλλά ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman είπε ότι χρειάζονται περισσότερες διαβεβαιώσεις.
"Ανεξάρτητα από τις τάσεις που εξετάζονται, εάν ακολουθηθεί μια προσεκτική προσέγγιση όχι μόνο θα δούμε την αρχή μιας θετικής τάσης να εμφανίζεται, αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτά τα θετικά μηνύματα αυτής της αγοράς μπορούν να διατηρηθούν", επεσήμανε.
«Η κινεζική οικονομία ξεκλειδώνει και γι' αυτό θα υπάρχει ζήτηση, αλλά όλοι περάσαμε κύκλους ανοίγματος και κλειδώματος και επομένως ποιες διαβεβαιώσεις (θα είχαμε) ότι δεν θα επαναληφθεί;».
Ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman είπε επίσης ότι δεν είναι ακόμη σαφές πόσο ακόμη θα συνεχιστεί η παγκόσμια νομισματική και δημοσιονομική σύσφιξη.
«Η κριτική είναι ακόμη έξω για το πόσο περισσότερο μπορεί να επέλθει ο πληθωρισμός και πώς θα αντιδράσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες σε αυτό, δεδομένης της εντολής τους», είπε.

Πυρά κατά ΙΕΑ

Ο πρίγκιπας κατηγόρησε τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) που εδρεύει στο Παρίσι και τις αρχικές του προβλέψεις για πτώση 3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) στη ρωσική παραγωγή για τις εκδόσεις στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ (SPR) πέρυσι.

«Αυτή είναι μια απόφαση που δεν είναι δική μου, σέβομαι την απόφαση», είπε, αναφερόμενος στην πώληση πετρελαίου από την αμερικανική κυβέρνηση από τα αποθέματά της πέρυσι για να τιθασεύσει τις τιμές του πετρελαίου που είχαν αυξηθεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η IEA ήταν υπεύθυνη για αυτό λόγω των κραυγών και του φόβου για το πόσο θα χάσει η Ρωσία όσον αφορά την παραγωγή της».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης