Ενέργεια

ADNOC: Ετοιμάζει IPO για το 4% των δραστηριοτήτων της στο φυσικό αέριο

ADNOC: Ετοιμάζει IPO για το 4% των δραστηριοτήτων της στο φυσικό αέριο

Στα 50 δισ. δολ. εκτιμάται η αποτίμηση, στα 2 δισ. δολ. αναμένονται τα έσοδα

 





Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) σχεδιάζει να διαθέσει το 4% των δραστηριοτήτων της στο φυσικό αέριο σε μια αρχική δημόσια προσφορά, δήλωσαν στο Reuters την Πέμπτη.

Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός έλαβε την απόφαση για την ADNOC Gas ενόψει της επίσημης ανακοίνωσης της IPO που αναμένεται την Παρασκευή.

Πηγές δήλωσαν στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι η ADNOC προσβλέπει σε μια αποτίμηση τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις δραστηριότητές της στο φυσικό αέριο, η οποία θα μεταφραστεί σε έσοδα από την IPO περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η ADNOC επιδιώκει να ξεκινήσει τη συμφωνία εν όψει της επιβράδυνσης της δραστηριότητας της αγοράς κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού που ξεκινά στα τέλη Μαρτίου.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι θα συνδυάσει τον κλάδο επεξεργασίας αερίου και τη θυγατρική της για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε μια ενιαία εισηγμένη οντότητα.

Εστιάζει στο φυσικό αέριο

Η ADNOC εντείνει την εστίασή της στην αγορά φυσικού αερίου καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να αντικαταστήσει όλες τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας από τα μέσα του 2024 μετά από σταδιακές περικοπές εφοδιασμού από τότε που επιβλήθηκαν οι δυτικές κυρώσεις στη χώρα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Εταιρείες από τη Μέση Ανατολή είχαν συγκεντρώσει περίπου 21,9 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω IPO το 2022, περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου για την ευρύτερη περιοχή EMEA, η οποία περιλαμβάνει επίσης την Ευρώπη και την Αφρική, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η ADNOC έχει εισαγάγει την εταιρεία πετροχημικών Borouge, την εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων και προϊόντων καθαρής αμμωνίας Fertiglobe και την ADNOC Drilling. Σχεδιάζει επίσης να εισαγαγει και την μονάδα logistics και υπηρεσιών της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης