Ενέργεια

Shell Outlook: Το παγκόσμιο εμπόριο LNG αυξήθηκε σε 397 εκατομμύρια τόνους το 2022 - Θα ανέλθει στους 650 εκ μέχρι το 2040

Shell Outlook: Το παγκόσμιο εμπόριο LNG αυξήθηκε σε 397 εκατομμύρια τόνους το 2022 - Θα ανέλθει στους 650 εκ μέχρι το 2040
Χάσμα προσφοράς και ζήτησης στα τέλη της δεκαετίας - Απαιτούνται επενδύσεις

Το παγκόσμιο εμπόριο LNG αυξήθηκε κατά 16 εκατομμύρια τόνους σε 397 εκατομμύρια τόνους το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ η Ευρώπη αύξησε τις εισαγωγές LNG κατά 60% σε 121 εκατομμύρια τόνους, αναφέρει η Shell στο τελευταίο της ετήσιο Outlook σχετικά με την προοπτική του LNG.

Η έκθεση της Shell για το 2021 που εκδόθηκε πέρυσι ανέφερε ότι το παγκόσμιο εμπόριο LNG αυξήθηκε κατά 6% σε περίπου 380 εκατομμύρια τόνους το ίδιος έτος.

Στο προσκήνιο ο ανταγωνισμός

Η αυξημένη ανάγκη της Ευρώπης για LNG φαίνεται ότι θα εντείνει τον ανταγωνισμό με την Ασία εξαιτίας περιορισμένου νέου διαθέσιμου εφοδιασμού τα επόμενα δύο χρόνια και μπορεί να κυριαρχήσει στο εμπόριο LNG μακροπρόθεσμα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, εισήγαγαν 121 εκατομμύρια τόνους LNG το 2022, αύξηση 60% σε σύγκριση με το 2021. Το γεγονός αυτό τους έδωσε την δυνατότητα να αντέξουν την πτώση των εισαγωγών φυσικού αερίου μετά των ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επιπλέον, μια πτώση 15 εκατομμυρίων τόνων στις κινεζικές εισαγωγές σε συνδυασμό με τις μειωμένες εισαγωγές από αγοραστές της Νότιας Ασίας βοήθησαν τις ευρωπαϊκές χώρες να εξασφαλίσουν αρκετό φυσικό αέριο και να αποφύγουν τις ελλείψεις. Η ταχέως αυξανόμενη όρεξη της Ευρώπης για LNG ώθησε τις τιμές σε υψηλά ρεκόρ και προκάλεσε αστάθεια στις αγορές ενέργειας σε όλο τον κόσμο, σημειώνει η Shell.


Το LNG υποκατέστησε το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη

333_5.jpg


Τα συνεχόμενα lockdowns μείωσαν την ζήτηση στην Κίνα
56_45.jpg


Η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια

Πλέον το LNG εξελίσσεται στον πιο σημαντικό πυλώνα της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, με τα FSRU να συμβάλλουν στην ταχεία ανάπτυξή του, αναφέρει η έκθεση.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε εκτεταμένες επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά, που είναι πιθανό να επηρεάσουν την παγκόσμια βιομηχανία LNG μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Steve Hill, ανώτατο στέλεχος του Ομίλου.

«Χρειάζεται μια πιο στρατηγική προσέγγιση – μέσω πιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων – για την εξασφάλιση αξιόπιστης προμήθειας , έτσι ώστε να αποφευχθεί η έκθεση σε αιχμές των τιμών» συμπλήρωσε.

Oi κυβερνήσεις στην Ευρώπη προσπάθησαν να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από το υψηλό κόστος, δίνοντας προτεραιότητα στις εισαγωγές LNG και στην γρήγορη ανάπτυξης νέων τερματικών σταθμών.

Το 2022, η ζήτηση LNG της Ευρώπης ανάγκασε άλλους αγοραστές να μειώσουν τις εισαγωγές τους και να στραφούν σε άλλα καύσιμα, δημιουργώντας περισσότερες εκπομπές, σύμφωνα με τη Shell.


H ζήτηση της Ευρώπης επηρέασε άλλες αγορές
12_209.jpg


Οι αμερικανικές εξαγωγές κατευθήνθηκαν στην Ευρώπη
44_22.jpg


Η ζήτηση LNG έως το 2040

Το συνολικό παγκόσμιο εμπόριο LNG έφτασε τους 397 εκατομμύρια τόνους το 2022. Οι προβλέψεις της βιομηχανίας αναμένουν ότι η ζήτηση LNG θα φτάσει τους 650 έως τους 700 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2040, σύμφωνα με τη Shell

Απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις σε έργα υγροποίησης για να αποφευχθεί το χάσμα προσφοράς-ζήτησης που αναμένεται να εμφανιστεί μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020. Επίσης, διάφορες νέες τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών από τις αλυσίδες εφοδιασμού φυσικού αερίου και LNG θα βοηθήσουν στην εδραίωση της ενεργειακής μετάβασης.

Τέλος, υψηλή είναι η εστίαση και στην βιομηχανία, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η ενεργειακή ασφάλεια. «Μέλη» αυτής της συνθήκης είναι οι ανανεώσιμες πηγές φυσικού αερίου, το συνθετικό φυσικό αέριο, το υδρογόνο και η αμμωνία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης