Περιβάλλον

Reuters: Κοντά σε συμφωνία οι χώρες της ΕΕ για την σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων

Reuters: Κοντά σε συμφωνία οι χώρες της ΕΕ για την σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων

Τα συμπεράσματα της ΕΕ για τη διπλωματία του κλίματος, θα εγκρίνουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών σκοπ σε συνάντηση τη Δευτέρα

 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται να υποστηρίξουν μια διπλωματική στάση τη Δευτέρα που ζητά μια παγκόσμια σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, καθώς προετοιμάζονται για τις φετινές συνομιλίες του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Reuters.

Τα συμπεράσματα της ΕΕ για τη διπλωματία του κλίματος, τα οποία οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών σκοπεύουν να εγκρίνουν σε συνάντηση τη Δευτέρα, επιδιώκουν να εδραιώσουν τις προτεραιότητες του μπλοκ ενόψει της COP28, της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα που αρχίζει στις 30 Νοεμβρίου στο Ντουμπάι.

Ένα προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο είδε το Reuters την Παρασκευή, αναγνώρισε τη δέσμευση σχεδόν 200 χωρών που ανέλαβαν σε προηγούμενες συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα για σταδιακή κατάργηση της ενέργειας με καύσιμο άνθρακα - αλλά ανέφερε ότι αυτό πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω, για τη σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων που εκπέμπουν CO2, συμπεριλαμβανομένων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου .

«Η στροφή προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία θα απαιτήσει την παγκόσμια σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, όπως ορίζεται από την IPCC», ανέφερε το προσχέδιο, αναφερόμενο στην επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική επιστήμη.

Για να αποφευχθούν οι πιο καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι επιστήμονες της IPCC είπαν ότι ο κόσμος πρέπει να μειώσει ουσιαστικά τη χρήση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα αυτή τη δεκαετία.

«Η ΕΕ θα προωθήσει συστηματικά και θα ζητήσει μια παγκόσμια κίνηση προς ενεργειακά συστήματα χωρίς ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το 2050», αναφέρεται στο προσχέδιο του εγγράφου.


Διαφωνίες

Η περσινή σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα απογοήτευσε ορισμένες χώρες επειδή δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Μια πρόταση της Ινδίας να συμπεριληφθεί αυτό είχε κερδίσει υποστήριξη από περισσότερες από 80 κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων χωρών της ΕΕ, αλλά αντιτάχθηκε η Σαουδική Αραβία και άλλες πλούσιες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο χώρες.

Το τελευταίο προσχέδιο της ΕΕ περιελάμβανε ισχυρότερη διατύπωση από μια προηγούμενη έκδοση, όπως ανέφερε το Reuters, το οποίο δεν είχε ρητά υποστηρίξει μια «σταδιακή κατάργηση». Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι η Γερμανία και η Δανία πίεσαν για πιο φιλόδοξη διατύπωση.

Το προσχέδιο βρίσκεται ακόμα υπό διαπραγμάτευση, ωστόσο, ορισμένοι διπλωμάτες είπαν ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει επειδή ορισμένες χώρες δεν ήταν ικανοποιημένες με άλλα στοιχεία του κειμένου, το οποίο καλύπτει θέματα όπως η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι προσπάθειες της ΕΕ να σταματήσει τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης