Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέα μικρή μείωση των ονομαστικών τιμολογίων αναμένεται τον Μάρτιο - Κατατίθεται η τροπολογία για τα ΥΚΩ

Νέα μικρή μείωση των ονομαστικών τιμολογίων αναμένεται τον Μάρτιο - Κατατίθεται η τροπολογία για τα ΥΚΩ
Η έκτακτη εισφορά δεν θα επιτρέψει αισθητή μείωση για τους καταναλωτές

Ανακοινώνονται αύριο 20/2 αργά το βράδυ τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας των προμηθευτών για τον Μάρτιο, τα οποία με βάση τις εξελίξεις στην χονδρική αγορά ρεύματος θα πρέπει να κινηθούν στα ίδια επίπεδα, ή ελαφρώς χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο.
Παρά την δραστική αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου και συνακόλουθα της χονδρικής τιμής του ρεύματος κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, η διατήρηση επί του παρόντος της έκτακτης εισφοράς των 10 ευρώ/MWh στην τιμή του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή φαίνεται ότι θα διατηρήσει τα τιμολόγια λιανικής στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα.

Και αυτό διότι όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς τα 10 ευρώ/MWh καθώς και τα επιπλέον 2,5 ευρώ/MWh (τέλος ασφάλειας εφοδιασμού) που προστίθενται στην τιμή του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή έχουν ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η χονδρική τιμή του ρεύματος κατά τουλάχιστον 25 ευρώ/MWh.
Έτσι η αγορά θα αναμένει τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την μετατροπή του τέλους των 10 ευρώ/MWh σε ποσοστιαία επιβάρυνση. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η νομοθετική ρύθμιση είναι έτοιμη και θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας, με τη μορφή τροπολογίας, στη Βουλή. Θα είναι 5% επί της τιμής TTF του φυσικού αερίου και με τα σημερινά δεδομένα οδηγεί σε επιπλέον κόστος 2,5 ευρώ/MWh στην τιμή του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με άλλη τροπολογία που επίσης θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας νομοθετείται η αύξηση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας προκειμένου να διαμορφωθεί ένας «κουμπαράς» αντιστάθμισης κινδύνου για μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις. Η ρύθμιση που έχει προετοιμάσει το υπουργείο δεν προβλέπει το ύψος της επιβάρυνσης το οποίο θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση μετά την ψήφιση της ρύθμισης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η αντιστάθμιση κινδύνου που προβλέπεται σε προηγούμενο νόμο συνιστά Υπηρεσία Κοινής Ωφέλειας.
Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων, εκτιμάται ότι οι λιανικές τιμές του Μαρτίου που θα ανακοινώσουν απόψε οι προμηθευτές θα κινηθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του Φεβρουαρίου και εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές στην αγορά του φυσικού αερίου πιθανώς να δούμε μεγαλύτερη αποκλιμάκωση τον Απρίλιο.

Σημαντική πτώση στην χονδρική

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές λιανικής των προμηθευτών για τον Φεβρουάριο κινήθηκαν από 19,5 λεπτά/KWh έως 26 λεπτά/KWh και από τις τιμές αυτές αφαιρούνταν τα 0,40 λεπτά/KWh της κρατικής επιδότησης για τις χαμηλές καταναλώσεις έως 500 KWh. Η μέση χρέωση του Φεβρουαρίου ήταν της τάξης των 21 λεπτών/KWh.
Το τελικό ποσό που θα πληρώσουν οι καταναλωτές θα διαμορφωθεί όπως συμβαίνει όλους του τελευταίους μήνες από τις επιδοτήσεις που θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας. Όπως είναι γνωστό η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι η τελική τιμή καταναλωτή μετά την επιδότηση να διαμορφώνεται στα 15-17 λεπτά/KWh και βεβαίως αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί και για τον Μάρτιο.

Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων θα είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο και εκτιμάται ότι δεν θα απαιτηθεί χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό. Πάντως τα έσοδα του μηχανισμού που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση για την παρακράτηση των υπερεσόδων των παραγωγών στην χονδρική αγορά από την αρχή του έτους έως και τις 15 Φεβρουαρίου ανέρχονται σε περίπου 200 εκατ ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του Φεβρουαρίου έχει σημειωθεί σημαντική αποκλιμάκωση στη χονδρική τιμή του ρεύματος. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας έως τις 19 Φεβρουαρίου είχε διαμορφωθεί στα 160,2 ευρώ/MWh, όταν η αντίστοιχη τιμή του Ιανουαρίου 2023 ήταν στα 191,79 ευρώ/MWh.

Επίσης από το Δεκέμβριο του 2022 και μετά σημειώνεται μια συνεχής αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου που την περασμένη Παρασκευή έκλεισε για τα συμβόλαια Μαρτίου 2023 κάτω από τα 50 ευρώ/MWh και συγκεκριμένα στα 48,9 ευρώ/MWh.
Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν μια σχετική αισιοδοξία για το τέλος της οξείας φάσης της ενεργειακής κρίσης αν και υπάρχουν επιφυλάξεις για το πως θα κινηθούν οι αγορές μετά τον Μάρτιο όταν θα αρχίσει η πλήρωση των ευρωπαϊκών αποθηκών φυσικού αερίου εν όψει του επόμενου χειμώνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης