URDP: Η πλατφόρμα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξαργυρώσει την ταχύτερη διείσδυση σε ΑΠΕ

URDP: Η πλατφόρμα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξαργυρώσει την ταχύτερη διείσδυση σε ΑΠΕ
Δίνεται η δυνατότητα μεταβίβασης της στατιστικής αξίας των ΑΠΕ, χωρίς να απαιτείται φυσική μεταβίβαση συγκεκριμένης ποσότητας πράσινης ενέργειας από ένα κράτος μέλος σε άλλο

Το ζήτημα των «στατιστικών μεταβιβάσεων» μεταξύ των κρατών μελών καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής της Ελλάδας στην σχετική πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), προωθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με ειδική ρύθμιση που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση των οδηγιών της ΕΕ 2018/2001 και 2019/944, το οποίο ετέθη σε δημόσια διαβούλευση. Ειδικότερα, τροποποιεί την ελληνική νομοθεσία (το άρθρο 32Α του ν. 3468/2006) προκειμένου να ενσωματώσει το άρθρο 8 της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001.

Τι είναι το «statistical transfer» πράσινης ενέργειας;

Η νομοθεσία της ΕΕ για τις ΑΠΕ καθορίζει μηχανισμούς συνεργασίας για τα κράτη μέλη, ένας εκ των οποίων είναι οι «στατιστικές μεταβιβάσεις» ποσοτήτων «πράσινης» ενέργειας. Το 2021 η Κομισιόν είχε πάρει την πρωτοβουλία δημιουργίας μιας πλατφόρμας για τη διευκόλυνση ανάπτυξης των ΑΠΕ, η οποία βοηθά τις χώρες της ΕΕ να προβαίνουν σε στατιστικές μεταβιβάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στα κράτη που υπολείπονται των δεσμευτικών εθνικών τους στόχων για το 2020 να «αγοράζουν» ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ σε χώρες που υπερβαίνουν τον στόχο τους.

Έτσι, σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, το ΥΠΕΝ θα μπορεί να υποβάλλει ετήσια στοιχεία στην πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, την URDP (Union Renewable Development Platform) σχετικά με την εθνική συνεισφορά της Ελλάδας στον δεσμευτικό στόχο της Ένωσης για το 2030 ή για κάθε δείκτη αναφοράς που έχει οριστεί για την παρακολούθηση της προόδου με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/1999, συμπεριλαμβανομένων των ποσών, τα οποία αναμένονται να υπολείπονται ή να υπερβούν την συνεισφορά της, καθώς και την ένδειξη της προσφερόμενης τιμής, στην οποία είναι διατεθειμένη να δεχτεί η Ελλάδα τη μεταβίβαση μέρους ή του συνόλου της ενδεχόμενης πλεονάζουσας παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ από ή προς άλλο κράτος μέλος.

Χώρες όπως η Ελλάδα, η οποία εκτιμάται ότι μπορούν να ξεπεράσουν την συνεισφορά ή τον ευρωπαϊκό στόχο όσον αφορά τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα, θα μπορούσαν δυνητικά να έχουν επιπλέον στατιστικά ποσά ΑΠΕ για μεταφορά και πώληση σε άλλο κράτος μέλος, άρα και σημαντικά έσοδα.

Ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα μεταβίβασης της στατιστικής αξίας των ΑΠΕ, χωρίς να απαιτείται φυσική μεταβίβαση συγκεκριμένης ποσότητας πράσινης ενέργειας από ένα κράτος μέλος σε άλλο. Η συμφωνηθείσα ποσότητα ενέργειας πρέπει να αφαιρεθεί από το μερίδιο ενέργειας ΑΠΕ του κράτους μέλους «πώλησης» και να προστεθεί στο μερίδιο ενέργειας ΑΠΕ του κράτους μέλους «αγοράς». Οι μεταβιβάσεις αυτές επιτρέπουν στο κράτος μέλος που λαμβάνει το «εικονικό» μερίδιο ενέργειας να επιτύχει τον στόχο του για ενέργεια από ΑΠΕ ή τη συνεισφορά του στον συνολικό στόχο της ΕΕ για το 2030.


Τιμές και χρόνος πώλησης της στατιστικής μεταβίβασης

Μέσω της πλατφόρμας URDP, τα κράτη μέλη μπορούν, σε εθελοντική βάση, να υποβάλλουν ετήσια δεδομένα που αναφέρουν τις ποσότητες προσφοράς και ζήτησης για στατιστικές μεταβιβάσεις ενέργειας από ΑΠΕ. Σε αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνονται ο όγκος της ενέργειας από ΑΠΕ που επιδιώκουν να αγοράσουν ή να πωλήσουν σε άλλο κράτος μέσω στατιστικής μεταβίβασης, συμπεριλαμβανομένης, κατά περίπτωση, οποιασδήποτε σταθερής ή μεταβλητής συνιστώσας όγκου.

Επίσης, θα μπορούν να υποβάλλουν την ενδεικτική τιμή ή το εύρος τιμών στις οποίες το κράτος θα δέχεται να αγοράσει ή να πωλήσει σε άλλη χώρα της ΕΕ οποιαδήποτε πλεονάζουσα παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω στατιστικής μεταβίβασης. Επίσης, στην πλατφόρμα θα υποβάλλεται το χρονικό πλαίσιο για το οποίο μπορεί να συναφθεί στατιστική μεταβίβαση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης