Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Οι ενεργειακές με αποδόσεις μέχρι 30% από 1/1 - Mytilineos, ΔΕΗ, Motor Oil διατηρούν σημαντικό upside

Οι ενεργειακές με αποδόσεις μέχρι 30% από 1/1 - Mytilineos, ΔΕΗ, Motor Oil διατηρούν σημαντικό upside
Η μεγέθυνση των ελληνικών ενεργειακών ομίλων δημιουργεί υπεραξίες στους διεθνείς και εγχώριους επενδυτές
Σχετικά Άρθρα
Κλιμακώνεται το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για τις ενεργειακές μετοχές, που όπως έγραφε το WEN από την αρχή της χρονιάς, αναμενόταν να οδηγήσει την κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Σήμερα (20/2) το ξεκίνημα της χρηματιστηριακής αγοράς δείχνει υπέρβαση των 1.115 μονάδων (+1,3%) με κυριότερες τιμές στο ξεκίνημα της συνεδρίασης Cenergy 4,04e, Βιοχάλκο 4,83e, ΕΛΠΕ 8,44e, MOH 25,78e, Mytilineo 25,46e.
Με την Cenergy να προηγείται με απόδοση πάνω από 31%, οι μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις δείχνουν ότι ανταμείβουν τους μετόχους.

Η Mytilineos έχει καταρρίψει διαδοχικά νέα υψηλά και σύμφωνα με την κερδοφορία του 2022 αλλά και την εκτιμώμενη του 2023 αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι αναλύσεις του στόχου των 31 ευρώ.
Η μετοχή διέσπασε την περασμένη Παρσκευή 17/2 και τα 25 ευρώ, που σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίησή της έχει ανέλθει στα 3,55 δισ, όταν η κερδοφορία της σε καθαρό επίπεδο είναι στα 466 για το 2022 και αναμένεται στα 577 εκατ ευρώ το 2023. Τι έγραφε το WEN στις 11/2: https://www.worldenergynews.gr/xrimatistirio-agores/articles/541719/etoimi-gia-anodiki-diaspasi-i-mytilineos-oi-energeiakes-katalytis-gia-tin-poreia-tis-agoras

Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι σταθερό, ενώ η τεχνική εικόνα έχει βελτιωθεί σημαντικά. Αναμένονται και οι ανακοινώσεις της εταιρίας για την προετοιμασία εισόδου στον FTSE - 100 του Λονδίνου.
Παράλληλα σημαντικές ανακοινώσεις θα γίνουν σύμφωνα με πληροφορίες για μεγάλη συμφωνία στον τομέα των ΑΠΕ στο εξωτερικό σε συνέχεια αυτής της προηγούμενης εβδομάδας. Η Διοίκηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην επενδυτική προοπτική της εταιρείας και αυτό φαίνεται από το ό,τι συνεχίζει το buyback, καθώς σύμφωνα με στοιχεία αγόρασε στις 16/2 19.500 τεμάχια στα 24,5 ευρώ.

Η ΔΕΗ

Η μετοχή της ΔΕΗ έχοντας περάσει πάνω από τα 8 ευρώ μπαίνει στην τελική ευθεία του μεγάλου deal στην Ρουμανία, για το οποίο αναμένεται να έχουμε εικόνα μέχρι το τέλος του μήνα.
Η ανάλυση της AXIA αναμένει για το 2023 κέρδη 114,7 εκατ ευρώ με EBITDA που θα ανέβει στα 1,151 δισ, κέρδη προ φόρων 466,5 εκατ και 40 εκατ μέρισμα.Η σχέση Καθαρό Χρέος / EBITDA θα πέσει από 2,2 το 2022 στο 1,8 και καθαρό χρέος/ίδια κεφάλαια στο 42%.
Το CAPEX θα ανέβει στα 856 εκατ από 661 εκατ και θα αφορά τις μονάδες παραγωγής 50 εκατ, την διανομή 270 εκατ, ΑΠΕ 436 εκατ, 100 εκατ σε λοιπούς κλάδους.

Η ανάλυση της AXIA εκτιμά για την ΔΕΗ,  EBITDA 1,46 δισ το 2025 και προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη θα μπορέσουν να ανέλθουν στα 300 εκατ με μέρισμα που θα ανέλθει από 0,11 ευρώ / μετοχή για το 2023 στα 0,31 ευρώ το 2025. Στα παρόντα επίπεδα διαπραγματεύεται στο 4,3 - 4,2 EV/EBITDA και σε έυρος 15 -25 P/E για την περίοδο 2023 -2024.Το άθροσιμα μερών SOTP δίνει αξία 16,6 ευρώ/μετοχή.
Ο μέσος όρος του EV/EBITDA στην 5ετία  δίνει αξία 9,7 ευρώ/ μετοχή και άρα με τον μέσο όρο των δύο αυτών δεδομένων ο στόχος προσδιορίζεται στα 13,2 ευρώ/μετοχή.

Η Motor Oil

Η Motor Oil βρίσκεται και αυτή κοντά στην επίτευξη νέων ιστορικών υψηλών με πολύ υψηλές βραχυπρόθεσμες κερδοφορίες αλλά και ευρύ πρόγραμμα ενεργειακού μετασχηματισμού.
Η ένταξή της στον MSCI την έχει επαναφέρει στο προσκήνιο των διεθνών κεφαλαίων και είναι προφανές ότι η ελκυστικότητά της παραμένει υψηλή.

Η σχέση τιμή προς κέρδη (P/E) για την μετοχή παραμένει πολύ χαμηλή, όμως το ζήτημα είναι πόσο επαναλαμβανόμενα θα είναι τα κέρδη στον εντυπωσιακό βαθμό που έχουν εξασφαλίσει οι σημερινές συνθήκες.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι νέες αναλύσεις, αν και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η κεφαλαιοποίηση θα ανέλθει στα 3 δισ ευρώ.

Δυναμικές οι προσδοκίες και για άλλους ομίλους

Από εκεί και πέρα τα ΕΛΠΕ ( HE) έχουν επίσης πολύ υψηλή κερδοφορία και αναμένουν κομβικά νέα στα σεισμικά δεδομένα των ερυενών ΝΔ της Κρήτης.

Ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, έχοντας δρομολογήσει τα ενεργειακά του παραμένει υποτιμημένος, με τις θυηατρικές CENERGY και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, εφόσον και η ύφεση στην Ευρώπη αποφευχθεί για την δεύτερη, να διαθέτουν πολύ μεγάλες δυνατότητες.

Για τον ΑΔΜΗΕ από την στιγμή, που θα αποσαφηνιστούν τα νέα δεδομένα για το WACC τα πράγματα θα είναι πολύ πιο σαφή, ενώ η Intrakat μετά και την αύξηση κεφαλαίου έχει μπει στο παιχνίδι της ενέργειας με δυνατά βήματα.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή παραμένει πάντα στο επίκεντρο του μεγάλου deal με την αγορά να περιμένει τις εξελίξεις, αλλά μην ξεχνάμε ότι και αυτή ανήκει στον MSCI.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης