Χρηματιστήριο & Αγορές

ΒΕΤΑ: Kατοχύρωση των 1100 μονάδων - Οι αποτιμήσεις - H Cenergy 31% απόδοση από 1/1

ΒΕΤΑ: Kατοχύρωση των 1100 μονάδων - Οι αποτιμήσεις - H Cenergy 31% απόδοση από 1/1
Αισιόδοξη παραμένει η αγορά
Η αντοχή του Γενικού Δείκτη σε υψηλά επίπεδα διαπραγμάτευσης 101 μηνών παρά την κατοχύρωση κερδών και την αλλαγή του κλίματος στο εξωτερικό ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της εβδομάδας που πέρασε στο ΧΑ. Αν και η κλεψύδρα του ωφέλιμου χρηματιστηριακού χρόνου πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών φαίνεται να αδειάζει με ταχύτερο ρυθμό όσο οδεύουμε προς το Μάρτιο, η αγορά παραμένει αισιόδοξα φορτισμένη συμπληρώνοντας 9 συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου.

Πρόκειται για ένα ρεκόρ που δεν έχει προηγούμενο σε βάθος 18 ετών (19 Νοεμβρίου 2004 – 28 Ιανουαρίου 2005) όταν ο Γενικός Δείκτης είχε συμπληρώσει 11 ανοδικές εβδομάδες και αθροιστικά κέρδη 13,1% από την αρχή του ράλι. Το χτίσιμο αυτής της εντυπωσιακής σειράς έγινε με νέα από εταιρικά αποτελέσματα, ένταση στο πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων και βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, είχε δηλαδή το απαιτούμενο περιεχόμενο για να διατηρήσει την ανοδική δυναμική σε διάρκεια και ένταση.

Σε απόδοση πρώτη είναι η Cenergy με 31%, ακολουθούν Mytilineos και ΔΕΗ με 22% και Motor Oil με 15% από την 1/1/23

Τα καλά νέα αυτή την εβδομάδα ήρθαν από το μέτωπο των εσόδων για τον Ιανουάριο (πλεόνασμα ισχυρά καλύτερο από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού) αλλά και από την περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Παράλληλα η μείωση πώλησης των τιμών του φυσικού αερίου διεθνώς αναπτερώνει τις ελπίδες για την συνέχιση της τάσης μείωσης των τιμών σε βασικά προϊόντα.Επιπλέον το τέλος της χειμερινής περιόδου μειώνει τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας για το κόστος λειτουργίας των ενεργοβόρων βιομηχανιών αλλά και το κεφάλαιο κίνησης των προμηθευτών ενέργειας.

Σε δεύτερο χρόνο η οικονομία θα ήθελε να δει τις ωφέλειες αυτές να περνούν στην κατανάλωση και δη στα τρόφιμα ή στα υλικά κατασκευών που παραδοσιακά εμφανίζουν καθυστέρηση στην αντανάκλαση των αυξομειώσεων του ενεργειακού κόστους. Αν τελικώς η κατάσταση του ενεργειακού κόστους σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερες τιμές οι μειώσεις τιμών θα είναι σημαντικές και λόγω της υψηλής περυσινής βάσης η εικόνα αποκλιμάκωσης θα γίνει πιο έντονη μετά τον Μάρτιο.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την περιήγηση του στις ζώνες της υπερτιμήσεων. Μετά τα ημερήσια και τα εβδομαδιαία διαγράμματα οι ταλαντωτές «κοκκίνησαν» και σε μηνιαίο επίπεδο, φαινόμενο το οποίο είχε ξανασυμβεί το 2007.

Ήδη η αγορά έχει σημειώσει αθροιστικά κέρδη από τις αρχές Δεκεμβρίου που προσεγγίζουν το 20% και είναι λογικό η πληθωρική εικόνα αποδόσεων να έχει ενεργοποιήσει κάποια αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών. Παρόλα αυτά οι διορθώσεις που έχουν παρατηρηθεί ως τώρα είναι σχετικά ρηχές και αναχαιτίσιμες από τους αγοραστές υπό την έννοια της συρρίκνωσης των απωλειών στο τέλος της ημέρας ενώ καθημερινά υπάρχει εφεδρεία δυνάμεων από ημερήσιους πρωταγωνιστές που αναλαμβάνουν να οδηγήσουν την τάση. Η αγορά βρίσκεται εν αναμονή μίας διόρθωσης χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο πιθανό σημείο καμπής αφού πρακτικά το διάγραμμα του 2014 που υποδεικνύει τα σημεία αντίστασης μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών του 2015 δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο.

Οι πλάγιες κινήσεις του Γενικού Δείκτη σε ημέρες αδυναμίας δεν μπορούν να θεωρηθούν διορθώσεις ουσίας, οι 1100 μονάδες δείχνουν προς ώρας να κατοχυρώνονται με τις 1050 μονάδες να αποτελούν το πρώτο πλατύσκαλο στήριξης της αγοράς. Τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών επιστρέφουν στον επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η Entersoft την Τρίτη θα ανακοινώσει βασικά στοιχεία ισολογισμού και κερδοφορίας του 2022, ακολουθεί η Ideal Holdings την Τετάρτη ενώ την Πέμπτη πριν την έναρξη της συνεδρίασης θα ανακοινώσει αποτελέσματα ο ΟΤΕ με την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί το απόγευμα της ίδια ημέρας.

Την Παρασκευή ο κύκλος των δημοσιεύσεων της εβδομάδας κλείνει με τις Τράπεζα Πειραιώς και η Helleniq Energy. Την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων έξι μηνών. Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη Δευτέρα η αγορά της Αμερικής θα παραμείνει κλειστεί λόγω επίσημης αργίας.


ΒΕΤΑ2_16.JPG


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης