«Suberbonus 110%»: Πώς απογειώνεται η αγορά Φ/Β της Ιταλίας στα 28 GW - Τα μεγέθη της αποθήκευσης και οι Ενεργειακές Κοινότητες

«Suberbonus 110%»: Πώς απογειώνεται η αγορά Φ/Β της Ιταλίας στα 28 GW - Τα μεγέθη της αποθήκευσης και οι Ενεργειακές Κοινότητες
Ο ελάχιστος στόχος το 2023 είναι τουλάχιστον 6 GW νέων εγκαταστάσεων, αλλά μια πιο ακριβής εκτίμηση της αναμενόμενης ισχύος φέτος είναι πιο κοντά στα 3,5 GW.

Το 2022, η Ιταλία επέστρεψε στην κορυφή της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ της Ευρώπης, με τα νέα φωτοβολταϊκά συστήματα να ανέρχονται στα 2,48 GW. To PV-Europe, μέσω του Alberto Nadai (Υπεύθυνος Πωλήσεων στη Βόρεια Ιταλία στην Q Cells) αναλύει τους διάφορους τομείς και τις αναμενόμενες εξελίξεις.

Το περσινό ποσοστό των 2,48 GW ήταν παρόμοιο με το 2010, όταν η αγορά ηλιακής ενέργειας της Ιταλίας ήταν η ισχυρότερη στον κόσμο. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των κατασκευασμένων φωτοβολταϊκών σταθμών που συνδέονται στο δίκτυο ανέρχεται σε 1.221.045 εκ των οποίων οι 205.806 κατασκευάστηκαν το 2022, ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της Ιταλίας στα 25 GW.

Παράλληλα, τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα έως 12 kWp επεκτάθηκαν σημαντικά. Το 2022 συνδέθηκαν στο δίκτυο 192.394 νέες εγκαταστάσεις ισχύος κάτω των 12 kWp, ίσες με 1,10 GW, ή 44,5% της πρόσθετης ηλιακής ενέργειας πέρυσι. Καθοριστικό ρόλο σε όλο αυτό παίζει το «Suberbonus 110%» το οποίο προσφέρει φοροαπαλλαγή ύψους 110% από την επένδυση για φιλικές προς το περιβάλλον ή αντισεισμικές ανακαινίσεις σπιτιών. Το 2023, σύμφωνα με τους ειδικούς θα συνδεθούν άλλα 500 MW οικιακών ηλιακών συστοιχιών.

Με μερίδιο 28% το 2022 η αγορά C&I

Η αγορά C&I (εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές) η οποία κυμαίνεται από 20 kW έως 1 MW μέγεθος συστήματος – αντιπροσώπευε το 28% της συνολικής νέας ισχύος πέρυσι, με περίπου 678 MW, ενώ οι μονάδες κλίμακας κοινής ωφέλειας μεγέθους 1 MW και άνω συνεισέφεραν το 23%, που ήταν περίπου 571 MW σε χωρητικότητα, σε 112 νέες εγκαταστάσεις.

Οι πέντε πιο «πλούσιες περιοχές σε ήλιο» είναι η Λομβαρδία με αθροιστική εγκατεστημένη ισχύ 3,15 GW (με εγκατάσταση 438 MW το 2022), ακολουθούμενη από την Απουλία με 3,06 GW, την Εμίλια Ρομάνια με 2,51 GW, το Βένετο με 2,48 GW και το Πιεμόντε με 1,99 GW. Επίσης, σημαντική είναι και η Σικελία με ηλιακή ακτινοβολία που είναι 30% υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και συνεισφέρει συνολικά 1,74 GW στο ηλιακό αποτύπωμα της Ιταλίας.

Ωστόσο, παρά την ενθαρρυντική αυτή πρόοδο, οι κλιματικοί στόχοι που τέθηκαν από το PNIEC (Ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) για το 2030 είναι ακόμη πολύ μακριά. Για την επίτευξή τους, θα πρέπει να συνδεθούν νέα 80 GW νέας ισχύος Φ/Β στο ιταλικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στα επόμενα επτά χρόνια, εκ των οποίων τουλάχιστον το 30% θα πρέπει να κατασκευαστεί σε στέγες ή/και βιομηχανικές εκτάσεις, σε οικισμούς ή γεωργικές εκτάσεις.

Τι αναμένεται για το 2023

Η αγορά C&I και κοινής ωφέλειας είναι στο επίκεντρο με τις νέες τεχνολογίες απόδοσης να τρέχουν την ανάπτυξη. Ο ελάχιστος στόχος το 2023 είναι τουλάχιστον 6 GW νέων εγκαταστάσεων, αλλά μια πιο ακριβής εκτίμηση της αναμενόμενης ισχύος φέτος είναι πιο κοντά στα 3,5 GW.

Το χάσμα μεταξύ κατασκευασμένων και συνδεδεμένων μονάδων θα γεφυρωθεί από την αδειοδότηση και τον προγραμματισμό. Ερωτήματα προκαλεί η διαχείριση της σύνδεσης και οι προσαρμογές του δικτύου που θα ψηφιοποιηθούν. Ένα θετικό νέο είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας έδωσε το πράσινο φως σε 22 έργα προσαρμογής και αναβάθμισης έξυπνων δικτύων, τα οποία θα επιτρέψουν την απορρόφηση και διαχείριση μεγαλύτερης ποσότητας Φ/Β στο δίκτυο.

Η αγορά των Ενεργειακών Κοινοτήτων

Το κίνητρο που προσφέρεται είναι μια σταθερή ταρίφα για 20 χρόνια με αμοιβή αντίστοιχη των 100 ευρώ/MWh για ιδιοκατανάλωση ενεργειακών κοινοτήτων και 110 ευρώ/MWh για ενεργειακές κοινότητες που συνδέονται με μονάδες της τάξης μέχρι του 1 MW. Σε λειτουργία είναι 35 κοινότητες και 41 υπο σχεδιασμό.

Οι ενεργειακές κοινότητες είναι μια έγκυρη εναλλακτική λύση στην αυτοκατανάλωση και την πώληση πλεονάζουσας ενέργειας με περιορισμένη αύξηση του κόστους επένδυσης. Σε αυτήν την τριετή περίοδο, υπολογίζονται περίπου 20.000 δυνητικά εφικτές κοινότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ιταλία.

Αυτό το καινοτόμο μοντέλο κοινής χρήσης θα δημιουργήσει ένα ευφυές και διαδραστικό ενεργειακό οικοσύστημα. Μάλιστα, τα συνολικά έσοδα δεν θα περιοριστούν στην εξοικονόμηση λογαριασμών και στην πώληση ενέργειας στο δίκτυο, αλλά θα αποφέρουν οικονομικά οφέλη με το «μοίρασμα» της πλεονάζουσας ενέργειας με άλλα μέλη της ενεργειακής κοινότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης