Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προς αναμόρφωση ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων - Μειώνονται τα έσοδα του ΤΕΜ

Προς αναμόρφωση ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων - Μειώνονται τα έσοδα του ΤΕΜ

Στα 360  εκατ. ευρώ περιορίστηκαν τα έσοδα του ΤΕΜ το πρώτο δίμηνο

 

Ανατροπές στα έσοδα του ΤΕΜ και πιθανή αναμόρφωση του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων της χονρδεμπορικής αγοράς φέρνει η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της τιμής φυσικού αερίου.
Στα 142 εκατ. ευρώ περιορίστηκαν τα έσοδα του ΤΕΜ από την χονδρεμπορική αγορά τον Ιανουάριο και μόλις στα 76 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Μαζί με τα 140 εκατ. ευρώ από τις δημοπρασίες εκπομπών ρύπων τα συνολικά έσοδα του ΤΕΜ στο πρώτο δίμηνο του έτους περιορίζονται στο ποσό των 360 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή είναι η αρνητική πλευρά της κατά τα άλλα πολυπόθητης αποκλιμάκωσης της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος και προβληματίζει τόσο τη διοίκηση του ΔΑΠΕΕΠ που διαχειρίζεται το ΤΕΜ όσο και τα συναρμόδια για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αν και το ύψος των επιδοτήσεων ακολουθεί επίσης πτωτική τάση και έχει μειωθεί σημαντικά το πρώτο δίμηνο του έτους σε σχέση με τους αμέσως προηγούμενες μήνες, τα υπερέσοδα της χονδρεμπορικής αγοράς αποτελούσαν μέχρι σήμερα το βασικό χρηματοδότη των επιδοτήσεων, έχοντας συνεισφέρει πάνω από 2,8 δισ. ευρώ.

Εισηγήσεις δέχεται ο ΥΠΕΝ

Ενας πρόσθετος λόγος προβληματισμού είναι και οι περιορισμένες εισροές προς το ΤΕΜ που θα προκύψουν από την εξαίρεση από το πλαφόν της ενέργειας που θα παρέχεται μέσω διμερών συμβολαίων στην βιομηχανία, που δρομολογείται με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει το ΥΠΕΝ πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή.
Το τελικό έσοδο του παραγωγού μετά την εκκαθάριση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 180ευρώ/MWH(ευρωπαϊκό όριο), ενώ η παραγόμενη ενέργεια θα πρέπει σε επίπεδο μήνα να είναι μικρότερη ή ίση με την κατανάλωση του βιομηχανικού καταναλωτή, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σχετική ρύθμιση.

Ο έλεγχος των συναλλαγών θα γίνεται σύμφωνα με τη ρύθμιση από τη ΡΑΕ, ζήτημα που σύμφωνα με πληροφορίες έχει προκαλέσει την δυσαρέσκεια του ΔΑΠΕΕΠ που είναι ο διαχειριστής των ΑΠΕ.
Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση φέρνει ανατροπές που σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων θα οδηγήσει σε συνολικότερη αναμόρφωση του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων, η ισχύς του οποίου λήγει τον Ιούνιο.
Η παράτασή του, όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας θα εξαρτηθεί από την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου.
Είναι πολύ πιθανή ωστόσο μια αναμόρφωση νωρίτερα και ο υπουργός Κώστας Σκρέκας φέρεται να έχει δεχτεί ήδη σχετικές εισηγήσεις από αρμόδιους φορείς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης