Ενέργεια

Κ. Ξιφαράς στον ΣΚΑΙ: Είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι ακόμα και στο ακραίο σενάριο της πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου

Κ. Ξιφαράς στον ΣΚΑΙ: Είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι ακόμα και στο ακραίο σενάριο της πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου
Η Ελλάδα έχει επάρκεια σε φυσικό αέριο, αφού διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές (αγωγός ΤΑΡ, Ρεβυθούσα, νέος Τερματικός Σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη από τις αρχές του 2024).

Σε μια πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση στον τηλεοπτικό αέρα του ΣΚΑΙ συμμετείχε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, Κωνσταντίνος Ξιφαράς μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το στοίχημα της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία, οι προσδοκίες για υδρογονάνθρακες και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

Σύμφωνα, με τον κο Ξιφαρά, τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου σημαδεύτηκε από 4 μείζονες εξελίξεις, όπως η είσοδος του αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου, η πανδημία του Covid που έφερε την παύση της παγκόσμιας οικονομίας, η επιτάχυνση της πράσινης ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι δύο πρώτες έριξαν τις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ η τελευταία, οδήγησε στην αύξησή τους.

Η καθαρή ενέργεια

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, χαρακτήρισε σωστή την απόφαση της της Ευρώπης να επιταχύνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Ωστόσο ελήφθη χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία. Θα έπρεπε να είχαν διασφαλιστεί οι απαραίτητες ηλεκτρικές διασυνδέσεις και οι αντίστοιχες υποδομές φυσικού αερίου.

Το φυσικό αέριο είναι βασικός πυλώνας της πράσινης μετάβασης, απαραίτητο για να εξισορροπεί τις διακυμάνσεις στην παραγωγή των ΑΠΕ, ιδίως τις περιόδους μεγάλης κατανάλωσης ρεύματος (καύσωνας, κακοκαιρία).

Η συγκυρία του πολέμου και η Ελλάδα

Στη συνέχεια, ο πόλεμος βρήκε την Ευρώπη εντελώς απροετοίμαστη. Η απουσία υποδομών και η υπερβολική εξάρτηση από έναν προμηθευτή, αλλά κυρίως η απουσία πλαισίου επίβλεψης της αγοράς, άφησαν έρμαιο την Ευρώπη σε κερδοσκοπικά παιχνίδια που οδήγησαν στην εκτόξευση των τιμών.

Η Ελλάδα ωστόσο έχει επάρκεια σε φυσικό αέριο, αφού διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές (αγωγός ΤΑΡ, Ρεβυθούσα, νέος Τερματικός Σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη από τις αρχές του 2024).

Είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι ακόμα και στο ακραίο σενάριο της πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου, μέσω του συμβολαίου που υπογράψαμε με την ΤΟΤΑL για την προμήθεια πρόσθετων φορτίων LNG.

Η επίτευξη της ασφάλειας

Για να είμαστε όμως 100% ασφαλείς χρειαζόμαστε και από τις υπόλοιπες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην χονδρεμπορική φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά και ιδίως από τους ηλεκτροπαραγωγούς, περισσότερα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας και από διαφορετικούς προμηθευτές, σαν αυτά που έχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Όσο η κρίση υποχωρεί οι τιμές σταθεροποιούνται στο επίπεδο άνω των 40 ευρώ/MWh που είναι και η φυσιολογική τιμή με βάση την προσφορά και τη ζήτηση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια δεν αναμένονται εποχικές αυξήσεις τιμών.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει επιδοτήσει 1 εκατομμύριο νοικοκυριά, νοσοκομεία αλλά και τους χρήστες της αεριοκίνησης με περισσότερα από 180 εκατ. ευρώ, απορροφώντας μεγάλο μέρος των διεθνών ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο και θα το επαναλάβουμε αν οι τιμές αυξηθούν και πάλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης