Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Διαδηλώσεις στο Νιου Τζέρσεϊ για τους θανάτους φαλαινών - Ρίχνουν «βέλη» στα offshore αιολικά

Διαδηλώσεις στο Νιου Τζέρσεϊ για τους θανάτους φαλαινών - Ρίχνουν «βέλη» στα offshore αιολικά
Διφορούμενες απόψεις για το ζήτημα - Τι αναφέρει ο Guardian

Την περασμένη Κυριακή οι οργανώσεις προστασίας της φύσης και επιστήμονες που μελετούν τη ζωή στους ωκεανούς, γιόρτασαν την Παγκόσμια ημέρα προστασίας φαλαινών και δελφινιών (World Whale and Dolphin Day).

Σύμφωνα με το Guardian, σε παραλία του Νιου Τζέρσεϊ συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούσαν να σταματήσουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, καθώς φέρουν την ευθύνη για πρόσφατους θανάτους φαλαινών. Κρατώντας πλακάτ με σύνθημα «Save the Whales» και «Whale Lives Matter» υποστήριζαν ότι τα τοπικά έργα έρευνας ανεμογεννητριών βλάπτουν τη θαλάσσια άγρια ζωή. Από το 2023, τουλάχιστον 10 φάλαινες έχουν ξεβραστεί στις ακτές της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ.

Το τμήμα αλιείας της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (Noaa), το οποίο διερευνά τέτοιους θανάτους φαλαινών, τους χαρακτήρισε «ασυνήθιστα γεγονότα θνησιμότητας». Παράλληλα, άλλοι επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι οι ανεμογεννήτριες είναι η αιτία του θανάτου των φαλαινών.

Πολλοί που κινδυνολογούν για τους πρόσφατους θανάτους φαλαινών έχουν επισημάνει ότι ο θόρυβος που δημιουργείται από τις εργασίες έρευνας υπεράκτιου αιολικού αέρα προκαλεί σύγχυση στο σύστημα πλοήγησης της φάλαινας.

Αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα τρέχοντα στοιχεία δεν υποστηρίζουν έναν τέτοιο ισχυρισμό. «Είναι απλώς μια κυνική εκστρατεία παραπληροφόρησης», δήλωσε ο διευθυντής της Greenpeace oceans, John Hocevar, στην USA Today.

Η έρευνα αλιείας Noaa για τους 183 συνολικούς θανάτους φαλαινών διαπίστωσε ότι το 40% από αυτούς προήλθε από ανθρώπινη αλληλεπίδραση, είτε από χτυπήματα πλοίων είτε από εμπλοκή με δίχτυα.

Περί θορύβου

Οι κάτοικοι της Ocean City παραπονιούνται ότι τα υπεράκτια αιολικά έργα ευθύνονται για τα τραντάγματα των σπιτιών τους. Οι πλευρές θεωρούν ότι χρειαζόταν περισσότερος χρόνος και έρευνα για να κατανοήσουν πώς τα υπεράκτια αιολικά έργα επηρεάζουν το περιβάλλον.


Η πολιτική χροιά

Επιπλέον, στην εκδήλωση της Κυριακής συμμετείχαν και πολιτικοί. Ο βουλευτής του Νιου Τζέρσεϊ, Chris Smith, ένας Ρεπουμπλικανός που εκπροσωπεί την Πόιντ Πλέζαντ, επανέλαβε τις εκκλήσεις για μορατόριουμ στα έργα ανεμογεννητριών. Ο Smith, ο οποίος είπε ότι υποστηρίζει την καθαρή ενέργεια όπου είναι βιώσιμη, έχει εισαγάγει ένα νομοσχέδιο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα έργα ανάπτυξης αιολικής ενέργειας. Τέλος, οι συζητήσεις για τους θανάτους φαλαινών έχουν γίνει όλο και πιο κομματικές και είναι διφορούμενες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης