Ενέργεια

Krebber (RWE): Κανείς δεν πρέπει να νανουρίζεται με ψευδαισθήσεις για τις τιμές του αερίου

Krebber (RWE): Κανείς δεν πρέπει να νανουρίζεται με ψευδαισθήσεις για τις τιμές του αερίου
Αναλυτές του ενεργειακού κλάδου εκθέτουν στο Reuters τις απόψεις τους για την κρίση, το LNG, την αποθήκευση, τις ΑΠΕ και φυσικά τον κομβικό ρόλο των FSRU

Καθώς η Ευρώπη βγαίνει από έναν ήπιο χειμώνα με την αποθήκευση φυσικού αερίου κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, πρέπει να προετοιμαστεί για έναν ακόμη δαπανηρό αγώνα για την αναπλήρωση των αποθεμάτων της στη διεθνή αγορά.

Αν και οι ευρωπαϊκές τιμές έχουν υποχωρήσει σε περίπου 50 ευρώ/MWh από το ανώτατο όριο του περασμένου Αυγούστου άνω των 340 ευρώ, παραμένουν πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους. «Η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου δεν είναι πλέον τόσο τεταμένη», δήλωσε στο Reuters ο Markus Krebber, Διευθύνων Σύμβουλος της RWE. «Δεν περίμενε καμία επανάληψη της περσινής άνοδος των τιμών ρεκόρ, αλλά είπε επίσης ότι «δεν πρέπει κανείς να νανουρίζει τον εαυτό του σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας» συμπλήρωσε.

Ο αναλυτής της Aurora Energy Research, Jacob Mandel υπογράμμισε ότι: «Δεν αναμένουμε ότι η αναπλήρωση της αποθήκευσης θα είναι τόσο δαπανηρή το επόμενο καλοκαίρι όσο ήταν το περασμένο έτος. Οι εταιρείες που βασίζονται στην άμεση προμήθεια για να γεμίσουν την αποθήκευση, αντί να αντισταθμίσουν τα μελλοντικά άλματα τιμών, θα διακινδυνεύσουν να πληρώσουν παρόμοιο κόστος με το περασμένο καλοκαίρι».

Εκτίμησε ότι η αγορά φυσικού αερίου τους καλοκαιρινούς μήνες θα κόστιζε «2-2,5 φορές περισσότερο ανά μονάδα από ό,τι πριν από την κρίση» και ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πέρυσι ξόδεψαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για προμήθειες.

Οι τιμές μακροπρόθεσμων συμβολαίων της Ρωσίας, με βάση πολύπλοκους υπολογισμούς, δεν είναι δημόσιες, αλλά είναι πολύ φθηνότερες από την τιμή της αγοράς spot, λένε πηγές του κλάδου. Συνολικά, οι περσινές ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου (62 bcm) ήταν 60% χαμηλότερες από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Φέτος, οι ρωσικές παραδόσεις στην ΕΕ αναμένεται να μειωθούν στα 25 bcm, με την προϋπόθεση ότι οι ροές μέσω του αγωγού TurkStream και μέσω της Ουκρανίας είναι σύμφωνες με τους όγκους του Δεκεμβρίου 2022, προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

13_195.JPG



LNG προς ώρας και ΑΠΕ για το μέλλον

Ακόμα και αν η αποθήκευση της Ευρώπης φτάσει στα 100 bcm, μπορεί να καλύψει μόνο περίπου το ¼ της ευρωπαϊκής ζήτησης. Το Think-tank Bruegel ζήτησε περιορισμό της ζήτησης κατά 13% αυτό το καλοκαίρι, σε σύγκριση με τη συμφωνία της ΕΕ πέρυσι για εθελοντική μείωση κατά 15%. Αυτό θα μπορούσε να είναι δύσκολο, καθώς η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου φέτος μείωσε το κίνητρο για αποφυγή του καυσίμου.

45_46.JPG

Ένας από τους λόγους για τη μικρότερη χρήση φυσικού αερίου πέρυσι ήταν η αυξημένη χρήση άνθρακα. Ο James Waddell, επικεφαλής του European Gas και του παγκόσμιου LNG στην Energy Aspects, δήλωσε ότι το φυσικό αέριο γίνεται ανταγωνιστικό έναντι του άνθρακα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Περισσότερη γαλλική πυρηνική παραγωγή θα βοηθήσει τη συνολική κατάσταση της Ευρώπης καθώς η παραγωγή αυξάνεται σε περίπου 310 τερβατώρες (TWh) από 280 TWh πέρυσι, είπε ο Waddell. Ωστόσο, είπε ότι εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της πενταετίας και το κέρδος θα χαθεί από άλλες απώλειες, ιδίως στη Γερμανία.

Αναλυτές του κλάδου λένε ότι τελικά η λύση στο έλλειμμα φυσικού αερίου πρέπει να είναι περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να επιτύχει τον στόχο της για μηδενικές καθαρές εκπομπές θερμοκηπίου έως το 2050 και ότι η ενεργειακή κρίση θα επιταχύνει την πρόοδο.

Μέχρι τότε, ακόμη και οι πλήρεις αποθήκες δεν αποτελούν εγγύηση, δήλωσε ο Helge Haugane, επικεφαλής εμπορίας φυσικού αερίου και ενέργειας στην Equinor τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης. Όσο οι παγκόσμιες προμήθειες παραμένουν περιορισμένες, είπε, η αγορά θα είναι πολύ ευάλωτη σε τυχόν διαταραχές ή «καιρικά φαινόμενα».

Ασυνήθιστο επίπεδο αβεβαιότητας

Οι αποθήκες της Ευρώπης βρίσκονται στο 64% σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe (GIE). Οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω πτώση σε περίπου 55% μέχρι το τέλος της επίσημης περιόδου θέρμανσης, στις 31 Μαρτίου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, τέθηκε το χάσμα μεταξύ προσφοράς – ζήτησης στα 40 bcm φέτος, από την προηγούμενη εκτίμηση των 57 bcm. Η ενεργειακή απόδοση και η ταχεία ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αντλιών θερμότητας θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κάλυψη 37 bcm αυτού του κενού το 2023.

Παράλληλα, προειδοποίησε για πιθανή πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των αγωγών που εξακολουθούν να τροφοδοτούν την Ευρώπη και μια ανάκαμψη της ζήτησης μετά το lockdown στην Κίνα που θα μπορούσε να αυξήσει τον ανταγωνισμό στη διεθνή αγορά LNG.

Ο ΙΕΑ τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG θα μπορούσαν να παράσχουν επιπλέον 11 bcm έως 140 bcm φέτος, επιπλέον των επιπλέον 55 bcm το 2022.

Ως ένας από τους πιο πιστούς πελάτες φυσικού αερίου της Ρωσίας μέχρι την περσινή εισβολή στην Ουκρανία, η Γερμανία δεν είχε προηγουμένως καμία ικανότητα εισαγωγής LNG. Στην παρούσα φάση, έχει θέσει στόχο την λειτουργία 6 FSRU μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.Ο κλάδος υποστηρίζει ότι αυτό πρέπει να συνδυαστεί με περισσότερα τερματικά, αλλά η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί τους επόμενους 24 μήνες, δήλωσε ο Luke Cottell, ανώτερος αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων Timera Energy.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης