Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ουγγαρία: Οι κυρώσεις στην πυρηνική ενέργεια θα έβλαπταν τα συμφέροντα της χώρας

Ουγγαρία: Οι κυρώσεις στην πυρηνική ενέργεια θα έβλαπταν τα συμφέροντα της χώρας

Το πυρηνικό έργο της Ουγγαρίας, ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ανατέθηκε το 2014 χωρίς διαγωνισμό στη Rosatom

 

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την πυρηνική ενέργεια θα βλάψουν τα συμφέροντα της Ουγγαρίας και δεν θα πρέπει να προωθηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto.

Η Ουγγαρία, η οποία αγοράζει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς της από τη Ρωσία, σχεδιάζει να επεκτείνει τον πυρηνικό της σταθμό στο Paks, με τη ρωσική Rosatom να κατασκευάζει δύο αντιδραστήρες VVER χωρητικότητας 1,2 γιγαβάτ ο καθένας, επιπλέον των τεσσάρων αντιδραστήρων που λειτουργούν σήμερα.
Έχει αντιταχθεί στη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Η ΕΕ είναι κοντά σε ένα 10ο πακέτο κυρώσεων και οι κυβερνήσεις της ΕΕ ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία την Τετάρτη εάν μπορέσουν να ξεπεράσουν τις διαφορές σχετικά με την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού καουτσούκ και διαμαντιών, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ.

Το πακέτο δεν θα περιλαμβάνει την επιβολή κυρώσεων στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας και τη θέση της Rosatom στη λίστα, είπαν διπλωμάτες, επειδή αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, αγοράζουν ουράνιο από τη Ρωσία για τους αντιδραστήρες τους.

Το πυρηνικό έργο της Ουγγαρίας, ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ , το οποίο έχει καθυστερήσει σημαντικά, ανατέθηκε το 2014 χωρίς διαγωνισμό στη Rosatom και ο Szijjarto είπε ότι η Ουγγαρία άσκησε σκληρές πιέσεις για να αποτρέψει είτε την εταιρεία είτε τους αξιωματούχους της υπό κυρώσεις της ΕΕ.

«Έπρεπε να δράσουμε σθεναρά ενάντια στην εγγραφή αξιωματούχων της Rosatom ή της Rosatom», είπε ο Szijjarto. «Οποιεσδήποτε κυρώσεις στην πυρηνική ενέργεια ή τη Rosatom θα έβλαπτε τα θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα της Ουγγαρίας».

Ενίσχυση μεριδίου

Ο Szijjarto είπε ότι εάν ολοκληρωθούν, οι δύο νέοι αντιδραστήρες θα αυξήσουν το μερίδιο της Paks στην παροχή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Ουγγαρίας στο 70% από το τρέχον ένα τρίτο, λέγοντας ότι το έργο είναι ζωτικό μέρος της μακροπρόθεσμης ενεργειακής ασφάλειας της Ουγγαρίας.

Επανέλαβε την κριτική του στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, εμπόδισε τη συνεργασία της Siemens Energy και της γαλλικής πυρηνικής εταιρείας Framatome στην προμήθεια συστημάτων ελέγχου για τους νέους αντιδραστήρες λόγω της αντίστασης δύο υπουργών.

Στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της αυτόν τον μήνα, η Siemens Energy είπε ότι από τις 24 Ιανουαρίου το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Οικονομικών Υποθέσεων και Ελέγχου Εξαγωγών δεν έχει ακόμη αποφασίσει σχετικά με την αίτησή του για άδεια εξαγωγής για την ουγγρική παράδοση.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης