Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ: Βοήθεια 550 εκατ.δολαρίων για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας και της Μολδαβίας

ΗΠΑ: Βοήθεια 550 εκατ.δολαρίων για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας και της Μολδαβίας
Τα χρήματα προέρχονται από μια δεξαμενή 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να ανακοινώσουν βοήθεια 250 εκατομμυρίων δολαρίων την Παρασκευή για να στηρίξουν την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις και 300 εκατομμύρια δολάρια για τη Μολδαβία, εν μέρει για να βοηθήσουν το Κισινάου να αποδεσμευτεί από την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Η βοήθεια, που περιγράφεται σε προσχέδια εγγράφων που είδε το Reuters, αναμένεται να ανακοινωθεί από τη Διαχειρίστρια του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, Samantha Power, στην επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες και στρατιώτες και από τις δύο πλευρές έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, πυροδοτώντας τον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο της Ευρώπης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ρωσία, η οποία απέτυχε να εξασφαλίσει μια γρήγορη νίκη, έχει επανειλημμένα επιτεθεί στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή ως προσπάθεια αποδυνάμωσης του ηθικού της Ουκρανίας.

«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει προσηλωμένη στο να βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση να διατηρήσει τη σταθερότητα και τη λειτουργία του ηλεκτρικού της συστήματος εν μέσω ανηλεών και βάναυσων επιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές από ρωσικές δυνάμεις», ανέφερε προσχέδιο έγγραφο που περιέγραφε τη βοήθεια 250 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Χρηματοδότηση

Τα 300 εκατομμύρια δολάρια για τη Μολδαβία περιλαμβάνουν 80 εκατομμύρια δολάρια σε δημοσιονομική στήριξη για την αντιστάθμιση των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, 135 εκατομμύρια δολάρια για έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και 85 εκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση της ικανότητάς της να προμηθεύεται ενέργεια από εναλλακτικές πηγές, σύμφωνα με ένα δεύτερο προσχέδιο εγγράφου.

«Αυτό θα βοηθήσει τη Μολδαβία να αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανάγκες που δημιουργήθηκαν από τον πόλεμο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ θα χτίσει επίσης τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ανθεκτικότητα και τις ισχυρότερες διασυνδέσεις με την Ευρώπη», ανέφερε το δεύτερο έγγραφο.

Η Μολδαβία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων που γειτνιάζει με την Ουκρανία στα δυτικά, είναι ένα από τα φτωχότερα έθνη στην Ευρώπη και παραδοσιακά εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο.

Τα χρήματα προέρχονται από μια δεξαμενή 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία που περιλαμβάνεται σε ένα ευρύτερο νομοσχέδιο δαπανών που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο πέρυσι. Σύμφωνα με τις διαδικασίες του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, το Κογκρέσο έχει 15 ημέρες μετά την ειδοποίηση από τη διοίκηση για να επανεξετάσει τις προγραμματισμένες δαπάνες.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης