Ενέργεια

Reuters: Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι καλύτερη, μετά από ένα χρόνο πολέμου στην Ουκρανία

Reuters: Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι καλύτερη, μετά από ένα χρόνο πολέμου στην Ουκρανία

 Πως οι χώρες της ΕΕ αντιμετώπισαν τον εφοδιασμό και τις αυξανόμενες τιμές

 

Η Ευρώπη φαίνεται έτοιμη να αποτρέψει τις ελλείψεις καυσίμων και να κλείσει αυτόν τον χειμώνα σε μια θέση που, αν και δεν είναι ακριβώς άνετη, φαίνεται πολύ καλύτερη από ό,τι το περασμένο φθινόπωρο, αφού η Ρωσία περιόρισε δραματικά τις προμήθειες του αγωγού φυσικού αερίου σύμφωνα με το Reuters.

Ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν τον περιορισμένο ενεργειακό εφοδιασμό και τις αυξανόμενες τιμές.

Τους μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα έκοψε περίπου το 80% του φυσικού αερίου που είχε προηγουμένως διοχετεύσει στην Ευρώπη. Μέχρι το τέλος του έτους, οι ρωσικές εξαγωγές είχαν μειωθεί από περίπου 40% του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της ΕΕ σε λιγότερο από 10%, το χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1980.

Για ορισμένες χώρες, η πτώση ήταν πιο έντονη. Η Γερμανία, η οποία προμηθευόταν το ήμισυ του φυσικού της αερίου από ρωσικούς αγωγούς το 2021, τώρα δεν παίρνει τίποτα.

Το σοκ άφησε τις χώρες να προσπαθούν να αγοράσουν εναλλακτικά καύσιμα και ώθησε τις τιμές της ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ, διογκώνοντας τους λογαριασμούς των νοικοκυριών και αναγκάζοντας ορισμένες βιομηχανίες να σταματήσουν την παραγωγή.

Ωστόσο, η ΕΕ έχει αντικαταστήσει ένα μεγάλο μέρος των εισαγωγών από τη Ρωσία με εναλλακτικές λύσεις και έχει αφήσει στην άκρη αρκετό φυσικό αέριο ώστε να είναι σε θέση να προετοιμαστεί για τον επόμενο χειμώνα, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι.
Η αποθήκευση φυσικού αερίου σε όλη την ΕΕ είναι πλέον πλήρης κατά 63%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, η οποία είναι πάνω από 30% υψηλότερη από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν κάτω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα αυτόν τον μήνα για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας, έχοντας κορυφωθεί τον περασμένο Αύγουστο στα σχεδόν 350 ευρώ/MWh.

Ρωσικό αέριο

Κατά κάποιο τρόπο, οι χώρες της ΕΕ ήταν τυχερές. Τα lockdown για τον COVID-19 περιόρισαν τη ζήτηση της Κίνας για υγροποιημένο φυσικό αέριο, απελευθερώνοντας LNG που αγοράσθηκε από ευρωπαϊκές εταιρείες.
Οι χώρες της ΕΕ αντικατέστησαν περίπου 70 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) χαμένου ρωσικού φυσικού αερίου από άλλες πηγές. Η Μόσχα είχε στείλει στην ΕΕ περίπου 155 bcm φυσικού αερίου ετησίως πριν από τον πόλεμο.

Οι εισαγωγές LNG στην ΕΕ και τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 70% το 2022 από πηγές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ, αφού οι ηγέτες της ΕΕ περιόδευσαν σε προμηθευτές για να αποκτήσουν περισσότερα καύσιμα.

Η Ευρώπη εξασφάλισε αυτή την επιπλέον προσφορά σε υψηλές τιμές - και μερικές φορές σε βάρος των φτωχότερων χωρών. Το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές υπέστησαν διακοπές ρεύματος πέρυσι αφού χρειάστηκε να μειώσουν τις εισαγωγές LNG όταν η ευρωπαϊκή ζήτηση διόγκωσε τις τιμές.

Εν τω μεταξύ, τα μέλη της ΕΕ πρόσθεσαν ποσότητες ρεκόρ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μειώνοντας την ανάγκη τους για εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Η ευρωπαϊκή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο άνθρακα αυξήθηκε επίσης κατά 7% πέρυσι, υπονομεύοντας πιθανώς τους κλιματικούς στόχους, αλλά η αύξηση ήταν μικρότερη από ό,τι πολλοί φοβόντουσαν.Εν μέρει, η Ευρώπη απέφυγε μια κρίση χρησιμοποιώντας απλώς λιγότερο φυσικό αέριο.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη εισήγαγαν πολυάριθμα μέτρα έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων δεσμευτικών στόχων σε όλη την ΕΕ για την πλήρωση της αποθήκευσης αερίου κατά 80% πριν από το χειμώνα και μια εθελοντική μείωση κατά 15% στη χρήση φυσικού αερίου το χειμώνα.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ το 2022 ήταν 13%, ή 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, χαμηλότερη από το 2021 - η μεγαλύτερη πτώση στην πλήρη χρήση φυσικού αερίου στην ιστορία της ΕΕ, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).Ο ήπιος καιρός περιόρισε τη χρήση φυσικού αερίου για τη θέρμανση των σπιτιών, ενώ η βιομηχανική ζήτηση μειώθηκε κατά 25% - το ήμισυ από εταιρείες που περιορίζουν την παραγωγή τους, ανέφερε ο IEA.

Οι αναλυτές λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο από την πτώση προκλήθηκε από κυβερνητικά κίνητρα και όχι από τον περιορισμό της κατανάλωσης από τους τελικούς χρήστες, επειδή το φυσικό αέριο ήταν απλώς πολύ ακριβό.

Κίνδυνοι

Ενώ οι χώρες της ΕΕ έχουν αποφύγει μια κρίση ενεργειακής ασφάλειας, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι.

Αναλυτές λένε ότι η απομάκρυνση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο πιθανότατα κόστισε στη Μόσχα την ικανότητά της να πυροδοτήσει τεράστιες εκρήξεις τιμών όπως αυτές που παρατηρήθηκαν πέρυσι. Υπάρχουν όμως και άλλοι κίνδυνοι, όπως πιθανή ζημιά στις υποδομές που φέρνουν αέριο στην Ευρώπη από άλλους προμηθευτές.

Η Ρωσία εξακολουθεί να στέλνει λίγο αέριο στην Ευρώπη - αρκετό για να φτάσει συνολικά τα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος, εάν οι τρέχουσες ροές παραμείνουν σταθερές, σύμφωνα με ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται το Reuters.

Εάν η Μόσχα μείωνε αυτές τις παραδόσεις, η παγκόσμια προσφορά LNG περιορίστηκε λόγω της αυξημένης κινεζικής ζήτησης και ο επόμενος χειμώνας ήταν ασυνήθιστα κρύος, η Ευρώπη θα μπορούσε να έχει έλλειψη 40 bcm φυσικού αερίου, ανέφερε ο IEA.
Ωστόσο, αυτό είναι μικρότερο από το έλλειμμα των 57 bcm που είχε προειδοποιήσει ο IEA τον Δεκέμβριο, χάρη στις ήπιες καιρικές συνθήκες και την πολιτική δράση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης