Ενέργεια

Υπό προϋποθέσεις και μέσα στο 2024 οι γεωτρήσεις ΝΔ της Κρήτης - Τι θα προσδιορίσει τον χρόνο έναρξης

Υπό προϋποθέσεις και μέσα στο 2024 οι γεωτρήσεις ΝΔ της Κρήτης - Τι θα προσδιορίσει τον χρόνο έναρξης
Ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής για τον χρόνο έναρξης των γεωτρήσεων
Στα χέρια της ΕxxonMobil βρίσκονται τα σεισμικά δεδομένα που συνέλεξε το ερευνητικό σκάφος «Sanco Swift» της νορβηγικής PGS το διάστημα από τις 9 Νοεμβρίου έως και τις 17 Φεβρουαρίου στις υποθαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Οι γεωλόγοι της μεγαλύτερης πολυεθνικής παγκοσμίως με την συσσωρευμένη εμπειρία και τις δυνατότητες ευκρίνειας που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες είναι έτοιμοι να καταπιαστούν με την ανάλυση της εικόνας και των πληροφοριών 12.278 χιλιομέτρων σεισμογραφικών δεδομένων που προσκτήθηκαν στις δύο περιοχές, διαδικασία που θα κρίνει και τα επόμενα βήματα.

Το εάν και πότε δηλαδή, θα μπει το πρώτο γεωτρύπανο που θα επιβεβαιώσει το κατά πόσο πράγματι βάσει των γεωλογικών ενδείξεων στα βαθειά νερά της Κρήτης κρύβονται κοιτάσματα φυσικού αερίου που θα καταστήσουν τη χώρα παραγωγό και εξαγωγέα. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει στην ''Καθημερινή της Κυριακής" η κ. Λουίζα Παπαγεωργίου Public and Government Affairs Manager Cyprus & Greece της ExxonMobil, είναι η πρώτη γεώτρηση να γίνει στις αρχές του 2025 χωρίς να αποκλείεται αυτό να συμβεί και μέσα στο 2024 υπό προϋποθέσεις.

«. Μέσα στο 2023 θα κάνουμε την ανάλυση των διασδιάστατων σεισμικών δεδομένων. Υπάρχει πιθανότητα- και έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις- κάνοντας την ανάλυση να διαπιστωθεί ότι χρειαζόμαστε μια πιο εξειδικευμένη ανάλυση ή ότι χρειάζεται να συλλέξουμε και τρισδιάστατα δεδομένα για να έχουμε μια καθαρή εικόνα. Εάν υποθέσουμε ότι η ανάλυση των δισδιάστατων δεδομένων μας βοηθάει στο να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα, τότε θα μπορούσε η γεώτρηση να προχωρήσει και μέσα στο 2024. Βεβαίως αυτό θα εξαρτηθεί και από το πόσο γρήγορα θα "τρέξουν" οι αδειοδοτήσεις αλλά και πόσο γρήγορα θα βρεθεί το γεωτρύπανο. Το 2025 είναι όμως θα έλεγα, το πιο ρεαλιστικό σενάριο» τονίζει.

Η ζώνη της ΝΑ Ευρώπης

Οι πολυεθνικές του πετρελαίου αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων. Η εμπειρία διεθνώς λέει ότι όσα στοιχεία και να διαθέτεις, αν δεν χτυπήσεις γεώτρηση δεν μπορείς να ξέρεις τι υπάρχει κάτω από το έδαφος και στατιστικά μία στις τρεις εξορύξεις είναι πετυχημένη. Για να μπουν όμως στη διαδικασία να ενδιαφερθούν για μια περιοχή, σίγουρα έχουν κάποιες ενδείξεις και ελπίδες ότι υπάρχει κάποιο κοίτασμα. Σε ότι αφορά στην ανεξερεύνητη περιοχή της Κρήτης οι ελπίδες της ExxonMobil για την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου συνδέονται σαφώς με τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιο Ανατολικής Μεσογείου.

“Εκτιμούμε βάσει των μελετών μας ότι θα υπάρξει ένα κενό μεταξύ προσφοράς και ζήτησης φυσικού αερίου τα επόμενα 20-30 χρόνια και είμαστε ανοιχτοί σε νέες πηγές που θα το καλύψουν. Για παράδειγμα όταν έγινε η ανακάλυψη του Λεβιάθαν στο Ισραήλ και του Zohr στην Αίγυπτο στρέψαμε το ενδιαφέρον μας στην περιοχή αυτή και πήγαμε στην Κύπρο. Υπάρχει και ένα ενδιαφέρον για την Αίγυπτο. Η Κρήτη αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι η μορφολογία του εδάφους είναι παρόμοια με αυτή της Αιγύπτου , εμπίπτει στην περιοχή της Νοτιο Ανατολικής Μεσογείου που είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα περιοχή. Είναι επίσης σε μια θέση που το φυσικό αέριο, θα μπορεί να κατευθυνθεί και προς την Αίγυπτο και προς την Ευρώπη» τονίζει η κ. Παπαγεωργίου.

Επισημαίνει επίσης στην ''Κ'' την πολύ καλή συνεργασία που είχε η εταιρία με την ελληνική Πολιτεία και τους εταίρους της κατά την διάρκεια των σεισμικών ερευνών. Οι έρευνες στις δύο υποθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης ολοκληρώθηκαν επιτυχώς υπερβαίνοντας μάλιστα κατά πολύ τις ελάχιστες συμβατικές υποχρεώσεις. Συνολικά συλλέχθηκαν 12.278 χιλιόμετρα σεισμογραφικών δεδομένων έναντι των 6.500 χιλιομέτρων που προβλέπονταν ως ελάχιστη συμβατική υποχρέωση. Διεξήχθησαν υπό την εποπτεία της ΕΔΕΥΕΠ η οποία και είχε τοποθετήσει δικούς της, ανεξάρτητους παρατηρητές που παρακολουθούσαν την εφαρμογή και την τήρηση όλως των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών μέτρων και κανονισμών.

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής, Χρύσα Λιάγγου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης