Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ιταλία διεκδικεί 6 δισ. ευρώ από το REPowerEU για να γίνει ενεργειακός κόμβος

Η Ιταλία διεκδικεί  6 δισ. ευρώ από το REPowerEU για να γίνει ενεργειακός κόμβος

Διεκδικεί επίσης περισσότερο χρόνο για να δαπανήσει κεφάλαια  για την COVID

 

Η Ιταλία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξασφαλίσει τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του λεγόμενου σχεδίου REPowerEU για να απαλλαγεί πλήρως από το ρωσικό αέριο και να ενισχύσει τις προσπάθειες για να κάνει την οικονομία της πιο πράσινη, ανέφεραν πηγές σύμφωνα με το Reuters.

Η ιταλική κυβέρνηση επιδιώκει επίσης να κερδίσει περισσότερο χρόνο για να δαπανήσει τα περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και φθηνά δάνεια που οφείλονται έως το 2026 από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ μετά την COVID-19, δήλωσαν στο Reuters τη Δευτέρα δύο αξιωματούχοι.

Με στόχο τον τερματισμό της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, το REPowerEU χρηματοδοτείται μέσω περίπου 225 δισεκατομμυρίων ευρώ αναξιοποίητων δανείων που διατίθενται στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ που ξεκίνησε το 2021.

Πρόσθετοι πόροι θα προέλθουν από τα ταμεία συνοχής και την πώληση δικαιωμάτων εκπομπής του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ETS), τα οποία υποχρεώνουν τους κατασκευαστές, τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και τις αεροπορικές εταιρείες να αγοράζουν άδειες για να καλύπτουν κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν.

Χρηματοδότηση

Η Ιταλία πιστεύει ότι μπορεί να λάβει τουλάχιστον 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ από τους πόρους του ETS και 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία συνοχής σύμφωνα με το Reuters. Η κυβέρνηση της Πρωθυπουργού Giorgia Meloni σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες σχετικά με την προτεινόμενη από τη Ρώμη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ έως τα τέλη Απριλίου.
Μέρος των κονδυλίων θα μπορούσε να διατεθεί για την κατασκευή ενός συνδέσμου για τη μεταφορά υδρογόνου που θα παράγεται στη Βόρεια Αφρική στη Βόρεια Ευρώπη.

Το γραφείο της Meloni ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι ήθελε επίσης να χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια για να μετατρέψει τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο για το μπλοκ.

Ταυτόχρονα, η Ιταλία θέλει να αντικαταστήσει ορισμένα έργα που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που η Ρώμη δεν μπορεί να ολοκληρώσει έως το 2026 με άλλα που είναι συμβατά με αυτήν την προθεσμία. Τα έργα που θα αφαιρεθούν από το σχέδιο δεν θα καταργηθούν, αλλά θα χρηματοδοτηθούν χωριστά από τα ταμεία συνοχής τα οποία σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να δαπανηθούν έως το 2029, ανέφεραν οι πηγές.

Μια τέτοια λύση θα έδινε δυνητικά στην κυβέρνηση έως και τρία ακόμη χρόνια για να ολοκληρώσει το συνολικό επενδυτικό της πρόγραμμα χωρίς να υπερβεί επισήμως την προθεσμία του 2026 που προβλέπεται επί του παρόντος για το πρόγραμμα μετά την πανδημία.

Η Ιταλία έχει καθυστερήσει να χρησιμοποιήσει πραγματικά τα κεφάλαια ανάκαμψης. Το αρχικό της χρονοδιάγραμμα προέβλεπε δαπάνες αξίας άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2022, αλλά αυτή η εκτίμηση αναθεωρήθηκε προς τα κάτω αρκετές φορές και τον Δεκέμβριο ορίστηκε κάτω από τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης