Ενέργεια

Ρωσία: Άρχισε να στέλνει πετρέλαιο από το Καζακστάν στη Γερμανία

Ρωσία: Άρχισε να στέλνει πετρέλαιο από το Καζακστάν στη Γερμανία

Σταμάτησαν οι ροές προς την Πολωνία

 

Η ρωσική εταιρεία πετρελαιαγωγών Transneft ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι άρχισε να διοχετεύει πετρέλαιο από το Καζακστάν στη Γερμανία μέσω Πολωνίας μέσω του αγωγού Druzhba, ενώ σταμάτησε τις παραδόσεις στην Πολωνία, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων σύμφωνα με το Reuters.

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε απαγόρευση στις θαλάσσιες εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στις 5 Δεκεμβρίου, εξακολουθεί να λαμβάνει όγκους με αγωγούς, εν μέρει για να διασφαλίσει τον εφοδιασμό στις μεσόγειες χώρες του μπλοκ.

Ο χειριστής του πετρελαιαγωγού του Καζακστάν KazTransOil ανακοίνωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι είχε στείλει 20.000 τόνους αργού στη Γερμανία μέσω του ρωσικού αγωγού Druzhba.

Το Καζακστάν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γειτονική Ρωσία για να βοηθήσει στην εξαγωγή της ενέργειάς του και δεν υπόκειται σε κυρώσεις από τη Δύση.

Προμήθειες

Το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο την Transneft αναφέρει ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία για την προμήθεια πετρελαίου στην Πολωνία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

«Το πετρέλαιο θα έπρεπε να είχε διοχετευτεί στα πολωνικά διυλιστήρια το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου», είπε εκπρόσωπος της εταιρείας. «Ωστόσο, οι εντολές δρομολόγησης με επιβεβαιωμένο πόρο και πληρωμή διαμετακόμισης δεν εκτελέστηκαν.

«Επιπλέον, έγιναν λειτουργικές αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα, εξαιρουμένων των προμηθειών για τους Πολωνούς καταναλωτές».

Το πολωνικό διυλιστήριο PKN Orlen ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες και ότι θα καλύψει το κενό από άλλες πηγές. Ανέφερε τη Δευτέρα ότι δεν είχε καμία επιχειρηματική ή εμπορική σχέση με την Transneft. Ο πολωνικός κρατικός φορέας εκμετάλλευσης αγωγών PERN ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ εταιρειών που ήταν επιφορτισμένες με την αγορά πετρελαίου για παράδοση στην Πολωνία.

Η πολωνική κυβέρνηση έχει επικριθεί από την αντιπολίτευση και τους ακτιβιστές επειδή επέτρεψε στο κρατικά ελεγχόμενο διυλιστήριο να συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό αργό.

Η Βαρσοβία είναι βασικός σύμμαχος του Κιέβου και δεσμεύτηκε ότι οι ρωσικές προμήθειες θα σταματήσουν μέχρι το τέλος του 2022.

Οι προμήθειες πετρελαίου στη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία μέσω του νότιου βραχίονα του αγωγού Druzhba συνεχίστηκαν κανονικά, ανακοίνωσαν οι χειριστές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης