Ισπανία: Οι πρώτες οριοθετήσεις για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Ισπανία: Οι πρώτες οριοθετήσεις για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Σχεδιάζει να αναπτύξει έως και 3 γιγαβάτ (GW) εγκατεστημένης υπεράκτιας ισχύος μέχρι το 2030

 

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε την Τρίτη τις πρώτες οριοθετήσεις για το πού μπορούν να αναπτυχθούν αιολικά πάρκα στα ανοικτά των ακτών της χώρας, ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη του υπεράκτιου τομέα.

Το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Pedro Sanchez ενέκρινε διάταγμα που επιτρέπει την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας επικράτειας σε 19 μπλοκ, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Teresa Ribera σε συνέντευξη Τύπου.

Με περίπου 1 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα υδάτων, η Ισπανία διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες εκτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τεράστιες δυνατότητες για την εκμετάλλευση των υπεράκτιων ανέμων.

Η Ισπανία, ηγέτης της περιοχής στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, έχει ωστόσο μέχρι στιγμής ακολουθήσει τους Ευρωπαίους ομολόγους της όπως η Βρετανία, η Ολλανδία και η Δανία στην ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας.

Οι νέες οριοθετήσεις, οι οποίες αναπτύχθηκαν μετά από πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων με ενδιαφερόμενους φορείς στον ναυτιλιακό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών κυβερνήσεων και των ισχυρών βιομηχανιών αλιείας και τουρισμού, θα περιορίσουν την υπεράκτια αιολική δραστηριότητα σε λιγότερο από το 0,5% των υδάτων της, αλλά θα επανεξετάζονται κάθε έξι χρόνια.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στη βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας επέκριναν το σχέδιο για την κατασκευή θαλάσσιων αιολικών πάρκων γύρω από τον Κόλπο των Ρόδων, κοντά στα γαλλικά σύνορα, τα οποία, όπως είπαν, θα μπορούσαν να καταλαμβάνουν έκταση 250 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

«Μέχρι τώρα, αυτή ήταν μια περιοχή ειδικής προστασίας δεδομένων των εξαιρετικών φυσικών της αξιών που ήταν ασυμβίβαστh με μεγάλες ενεργειακές υποδομές», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις. «Έχει γίνει (τώρα) εντελώς απροστάτευτο».

Διαγωνισμοί

Με τις καθορισμένες οριοθετήσεις, η Ισπανία αναμένεται να ανακοινώσει διαγωνισμούς για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων φέτος που θα λειτουργήσουν μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δήλωσε στην εφημερίδα La Vanguardia ο Joan Groizard, διευθύνων σύμβουλος του κρατικού Ινστιτούτου Διαφοροποίησης και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Η Ισπανία έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αναπτύξει έως και 3 γιγαβάτ (GW) εγκατεστημένης υπεράκτιας ισχύος μέχρι το 2030.

Ο Groizard είπε στη La Vanguardia ότι τα υπεράκτια έργα στην Ισπανία θα απαιτήσουν πλωτές πλατφόρμες λόγω του βάθους της θάλασσας στα ανοιχτά της ισπανικής ακτής.

Η ισπανική εταιρεία μηχανικών Ferrovial και η εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας RWE δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Η Ferrovial έχει ανακοινώσει ότι ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη τεσσάρων υπεράκτιων αιολικών πάρκων με ικανότητα παραγωγής 1,75 μεγαβάτ στη βορειοδυτική, βορειοανατολική Ισπανία και τις Κανάριες Νήσους της Ισπανίας.

Η εταιρεία δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι αναμένει οι νέες οριοθετήσεις να επιτρέψουν περισσότερα από 20 GW υπεράκτιας χωρητικότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης