Τελευταία Νέα
Ενέργεια

GRECY: Πυκνώνουν οι επιχειρηματικές επαφές για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο

GRECY: Πυκνώνουν οι επιχειρηματικές επαφές για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο

Το project έχει εισέλθει ήδη στη φάση της εκπόνησης των αναγκαίων μελετών, ενώ παράλληλα γίνονται συζητήσεις με υποψήφιους επενδυτές για τη διαμόρφωση του επενδυτικού σχήματος

 

Η ισχυρή πολιτική στήριξη από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου αλλά και από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του σχεδίου GRECY για την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με την Ελλάδα και κατ΄ επέκταση την ευρωπαϊκή αγορά, που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου.

Το project έχει εισέλθει ήδη στη φάση της εκπόνησης των αναγκαίων μελετών, ενώ παράλληλα γίνονται συζητήσεις με υποψήφιους επενδυτές για τη διαμόρφωση του επενδυτικού σχήματος, τόσο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, όσο και των σταθμών παραγωγής ρεύματος από αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα στην Αίγυπτο.

Το σχέδιο αφορά στην τοποθέτηση υποθαλάσσιου καλωδίου, προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα διασυνδέει απ΄ ευθείας την Αίγυπτο με την Ελλάδα, στην Αττική. Η δυναμικότητα μεταφοράς θα ανέρχεται σε 3.000 MW ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και η υλοποίηση του θα μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 4,5 δις. κυβικά μέτρα ετησίως.

Σε ότι αφορά την όδευση του καλωδίου πρέπει να σημειωθεί ότι έχει επιλεγεί η συντομότερη διαδρομή εντός του αιγυπτιακού και ελληνικού θαλάσσιου χώρου, γεγονός που διασφαλίζει την ομαλή προώθηση του. Έτσι αυτή τη στιγμή προωθούνται οι μελέτες για να εντοπιστεί το καταλληλότερο σημείο της Αττικής στο οποίο θα γίνει η σύνδεση και θα εγχέεται στο ελληνικό δίκτυο η πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το σχέδιο GRECY του ομίλου Κοπελούζου πέραν της στήριξης από την ελληνική και αιγυπτιακή κυβέρνηση αναδεικνύεται σε ένα από τα σημαντικά πράσινα project νέας γενιάς για την Ευρώπη, καθώς οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι τα επόμενα χρόνια η Αφρική μπορεί να αποτελέσει τον πιο σημαντικό εταίρο της ΕΕ, όσον αφορά στον εφοδιασμό με ανανεώσιμη ενέργεια και πράσινο υδρογόνο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος Επίτροπος για το Κλίμα Φρανς Τίμερμανς, σε πρόσφατες δηλώσεις του αναφέρθηκε στη διασύνδεση Αίγυπτου- Ελλάδας για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας.

Επαφές σε πολλά επίπεδα

Το έργο πλαισιώνεται με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιοχές της Αιγύπτου με ιδιαίτερα υψηλό αιολικό δυναμικό, καθώς και φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 9,5 GW και ήδη ο όμιλος Κοπελούζου που προωθεί το GRECY βρίσκεται σε συνομιλίες για τη συμμετοχή και άλλων επενδυτών.

Παράλληλα τους τελευταίους μήνες έχουν πυκνώσει οι διπλωματικές επαφές Ελλάδος- Αιγύπτου για το GRECY, έχει υπάρξει επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ-Σίσι, αλλά και πολλές επιχειρηματικές επαφές και συναντήσεις. Η ισχυρή πολιτική στήριξη του έργου και από τις από τις χώρες αλλά και από την ΕΕ προφανώς του δίνει προβάδισμα έναντι άλλων σχεδίων καλωδιακής διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Ελλάδα, όπως το «GAP» της Eunice δυναμικότητας 2 MW.

Η Ευρώπη μπορεί να αυξάνει την εγχώρια παραγωγή ΑΠΕ, όμως για καλύψει τις ανάγκες θα πρέπει να κοιτάξει πέρα από τα σύνορά της, έχει δηλώσει ο κ. Τίμμεμανς, προσθέτοντας ότι πολλές χώρες της ΕΕ προσβλέπουν στην Αφρική, όπου υπάρχει άφθονο δυναμικό ηλιακής αλλά και αιολικής ενέργειας.
Έτσι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκριση για την κατασκευή μιας νέας υποθαλάσσιας γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει καθαρή ενέργεια από την Τυνησία στην Ιταλία, η οποία έχει ξεκινήσει και συζητήσεις με την Αίγυπτο για απ’ ευθείας ηλεκτρική διασύνδεση

Εξάλλου η βρετανική εταιρία Xlinks προωθεί την απευθείας διασύνδεση του Μαρόκου με τη Βρετανία σε συνδυασμό με την κατασκευή αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, έργο συνολικού προϋπολογισμού 22 δισ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι το Μαρόκο εξάγει ήδη ενέργεια από φωτοβολταϊκά στην Ισπανία, ενώ οι Επιτροπή προωθεί την περαιτέρω συνεργασία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης