Ενέργεια

Φάμελλος- Πέρκα: Επιδότηση ακρίβειας και πλάτη στα υπερκέρδη η σταθερή επιλογή Μητσοτάκη στο ρεύμα

Φάμελλος- Πέρκα: Επιδότηση ακρίβειας και πλάτη στα υπερκέρδη η σταθερή επιλογή Μητσοτάκη στο ρεύμα

Κοινή δήλωση για τις επιδοτήσεις ρεύματος για το μήνα Μάρτιο

 

Εδώ και δεκαεννέα (19) μήνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει κάνει τίποτα για να μειώσει τις τιμές ρεύματος, αλλά αντίθετα, με χρήματα που έχουν ήδη πληρώσει οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους και οι πολίτες στη φορολογία, επιδοτεί την αισχροκέρδεια στο ρεύμα. Όμως έχει κάνει ό,τι μπορεί για να είναι ήδη στα ταμεία των εταιρειών ρεύματος 3,5 δισ. ευρώ, μια πραγματική κλοπή εις βάρος καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Πέτη Πέρκα, Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.


Εδώ και δεκαεννέα (19) μήνες, ο κ. Σκρέκας βάζει συστηματικά πλάτη στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών. Αυτό επιβεβαιώνει και η κυβερνητική τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, η οποία μεταθέτει χρονικά περαιτέρω την προθεσμία για τη φορολόγηση των υπερκερδών στην προμήθεια (λιανική), κάνοντας ακόμα ένα χατίρι στα υπερκέρδη. Και μάλιστα ενώ, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα, είχε ήδη στα χέρια του το σχετικό πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα υπερκέρδη, το οποίο κρατάει κρυφό παραβιάζοντας δικό του νόμο, για να «παίξει καθυστέρηση» ώστε να μαγειρευτούν περαιτέρω και αυτά τα υπερκέρδη, τα οποία, μόνο για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2022, ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα εξάλλου έπραξε με τα υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή, τα οποία από 2,2 δισ. ευρώ απομειώθηκαν σε μόλις 415 εκατ. ευρώ, με το μερίδιο του λέοντος να αφορά φυσικά τη ΔΕΗ των γαλάζιων παιδιών.

Στο παραπέντε των εκλογών ο κ. Σκρέκας θυμήθηκε επίσης και το κόστος που επωμίζεται η ενεργοβόρος βιομηχανία που έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητά της. Εξακολουθεί βέβαια να ξεχνά τους Δήμους, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης και άλλους μη οικιακούς καταναλωτές που φαίνεται να πλέον είναι και εκτός επιδοτήσεων με βάση όσα ανακοινώθηκαν σήμερα.

Με την Ελλάδα να είναι πρώτη στη χονδρεμπορική ρεύματος πανευρωπαϊκά για τους πρώτους δύο (2) μήνες του 2023, η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μόνο τα υπερκέρδη για λίγες εταιρείες. Εξάλλου, αυτό αποδείχθηκε από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Μητσοτάκη, με την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ το Σεπτέμβριο του 2019, την παράδοση της πλειοψηφίας της ΔΕΗ σε ιδιώτες, καθώς και με το ξεπούλημα των ενεργειακών δικτύων. Το πλιάτσικο και η ακρίβεια θα λάβουν τέλος με τις επικείμενες εκλογές και τη νέα προοδευτική κυβέρνηση.

www.worldenergynews.grΡoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης