Τελευταία Νέα

ΙΕΑ: Οι ΑΠΕ περιόρισαν τις εκπομπές CO2 στο 1% το 2022

ΙΕΑ: Οι ΑΠΕ περιόρισαν τις εκπομπές CO2 στο 1% το 2022
Οι αιτίες της αύξησης των εκπομπών

Η παγκόσμια αύξηση των εκπομπών CO2 το 2022 δεν ήταν τόσο υψηλή όσο αναμενόταν, χάρη στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν (κάτω από 1% το 2022), καθώς η ανάπτυξη της ηλιακής, αιολικής ενέργειας, των ηλεκτρικών οχημάτων, των αντλιών θερμότητας και της ενεργειακής απόδοσης συνέβαλε στον περιορισμό των επιπτώσεων της αυξημένης χρήσης άνθρακα και πετρελαίου εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, διαπιστώνει η τελευταία ανάλυση του IEA.

Οι αναλυτικές αναφορές

Συγκεκριμένα, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν το 2022 κατά 0,9%, ή 321 εκατομμύρια τόνους, φτάνοντας σε νέο υψηλό πάνω από 36,8 δισεκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την έκθεση Global Energy Transitions Stocktake.

Η άνοδος των εκπομπών ήταν σημαντικά πιο αργή από την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη του 3,2%, σηματοδοτώντας την επιστροφή σε μια τάση δεκαετίας που διακόπηκε το 2021 από την ταχεία και έντασης εκπομπών οικονομική ανάκαμψη από την κρίση του Covid. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των ξηρασιών και των καύσωνα, καθώς και ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός πυρηνικών σταθμών που βρίσκονται εκτός σύνδεσης, συνέβαλαν στην αύξηση των εκπομπών. Επιπλέον, 550 εκατομμύρια τόνοι εκπομπών αποφεύχθηκαν με την αυξημένη ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας.

Το μερίδιο των ευθυνών

«Χωρίς καθαρή ενέργεια, η αύξηση των εκπομπών CO2 θα ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερη», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA Fatih Birol. «Ωστόσο, εξακολουθούμε να βλέπουμε τις εκπομπές να αυξάνονται από τα ορυκτά καύσιμα, εμποδίζοντας τις προσπάθειες για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του κόσμου.

Διεθνείς και εθνικές εταιρείες ορυκτών καυσίμων πραγματοποιούν έσοδα ρεκόρ και πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης τους, σύμφωνα με τις δημόσιες δεσμεύσεις τους για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Είναι σημαντικό να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές τους για να βεβαιωθούν ότι ευθυγραμμίζονται με σημαντικές μειώσεις εκπομπών» συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης