Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ: Επένδυση 1,2 δισ. δολ. στους παροπλισμένους πυρηνικούς σταθμούς

ΗΠΑ: Επένδυση 1,2 δισ. δολ. στους παροπλισμένους πυρηνικούς σταθμούς
Απώτερος στόχος αυτού του εγχειρήματος είναι η εξασφάλιση 100% καθαρής ενέργειας

H κυβέρνηση Biden δήλωσε χθες (2/3) ότι προσφέρει βοήθεια 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με το Reuters.

Η κλιματική ομάδα του Joe Biden εκτιμά ότι η πυρηνική ενέργεια, που αποτελεί μια κρίσιμη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας ουσιαστικά χωρίς άνθρακα, είναι απαραίτητη προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευσή του για 100% καθαρή ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2035.

Ωστόσο, 12 πυρηνικοί αντιδραστήρες έχουν κλείσει στις ΗΠΑ από το 2013 (έχουν απομείνει 92), λόγω του ανταγωνισμού από την αιολική και ηλιακή ενέργεια. Μάλιστα, οι επικριτές της πυρηνικής ενέργειας ανησυχούν για τη συσσώρευση ραδιενεργών αποβλήτων που αποθηκεύονται σε εργοστάσια σε όλη τη χώρα και προειδοποιούν για τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και τη φύση, ενώ άλλοι έχουν ζητήσει τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Ο προγραμματισμός της χρηματοδότησης

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το πρόγραμμα Civil Nuclear Credit των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο δημιουργήθηκε το 2021 και θα διανεμηθεί από το Υπουργείο Ενέργειας (DOE). Σε αυτόν τον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης του προγράμματος, τα χρήματα είναι διαθέσιμα σε εργοστάσια που κινδυνεύουν να κλείσουν μέσα σε λίγα χρόνια, αλλά και για πρώτη φορά σε εργοστάσια που σταμάτησαν να λειτουργούν μετά τις 15 Νοεμβρίου 2021.

«Η επέκταση αυτού τους είδους της χρηματοδότησης θα επιτρέψει σε ακόμη περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις να λειτουργούν ως οικονομικοί μοχλοί σε τοπικές κοινότητες που επωφελούνται από φθηνή, καθαρή και αξιόπιστη ενέργεια» δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Jennifer Granholm.

Οι «επίμονες» αιτήσεις της Holtec

Τον Μάιο του 2022 το πυρηνικό εργοστάσιο Palisades έβαλε λουκέτο. Η Holtec International, ο σημερινός ιδιοκτήτης, είχε υποβάλει αίτηση για τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης, αλλά το DOE την απέρριψε. Η αίτηση της Holtec είχε εκπλήξει ορισμένους αξιωματούχους επειδή η αναβίωση των μονάδων μετά το κλείσιμο θα ήταν μια δαπανηρή διαδικασία.

Η αίτηση της Holtec απορρίφθηκε παρά την υποστήριξή της από τον κυβερνήτη του Michigan, Gretchen Whitmer και την οικονομική εξασφάλιση 600 ακριβοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Τον περασμένο μήνα, η Holtec, η οποία είπε ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να ανοίξει ξανά το Palisades, υπέβαλε αίτηση για διαφορετική πηγή χρηματοδότησης. Οι αιτήσεις για τον τρέχοντα γύρο λήγουν στις 31 Μαΐου.

Τέλος, το 2022 το DOE παρείχε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια υπό όρους χρηματοδότηση CNC στον πυρηνικό εργοστάσιο Diablo Canyon της Pacific Gas & Electric που είχε οριστεί να κλείσει πλήρως το 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης