Ενέργεια

Reuters: Η Ρωσία δεν θα επισκευάσει τους αγωγούς Nord Stream

Reuters: Η Ρωσία δεν θα επισκευάσει τους αγωγούς Nord Stream

 Δεν βλέπει βελτίωση των σχέσεων με την Δ'υση στο άμεσο μέλλον

 

Οι υποθαλάσσιοι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream της Ρωσίας που έχουν υποστεί ρήξη πρόκειται να σφραγιστούν καθώς δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για την επισκευή ή την επανενεργοποίησή τους, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Ο Nord Stream 1 και ο Nord Stream 2, ο καθένα αποτελούμενος από δύο αγωγούς κατασκευάστηκαν από τη ρωσική κρατική Gazprom για την διοχέτευση 110 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.
Τρεις από τους αγωγούς έσπασαν από ανεξήγητες εκρήξεις τον Σεπτέμβριο, και ένας από αυτούς του Nord Stream 2 παραμένει άθικτος.

Όμως, οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχαν ήδη ακινητοποιήσει το Nord Stream 1 και εμπόδισαν τον δεύτερο αγωγό να λειτουργήσει καθώς επικρίθηκε από την Ουάσιγκτον και το Κίεβο για την αύξηση της εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία.

Προοπτικές

Η Gazprom ανέφερε ότι είναι τεχνικά δυνατό να επισκευαστούν οι ραγισμένες γραμμές, αλλά δύο πηγές του Reuters ανέφεραν ότι η Μόσχα είδε ελάχιστες προοπτικές να βελτιωθούν οι σχέσεις με τη Δύση αρκετά στο άμεσο μέλλον ώστε να χρειαστούν οι αγωγοί.

Η Ευρώπη μείωσε δραστικά τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία τον περασμένο χρόνο, ενώ οι εξαγωγές της Gazprom εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης σχεδόν μειώθηκαν στο μισό το 2022 για να φτάσουν στο μετασοβιετικό χαμηλό των 101 bcm.

Δύ πηγές ανέφεραν ότι, ενώ δεν υπάρχει σχέδιο για την επισκευή των σπασμένων αγωγών, θα συντηρούνταν τουλάχιστον για πιθανή επανενεργοποίηση στο μέλλον.
Αλλη πηγή επιβεβαίωσε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη εξετάζουν το ενδεχόμενο διατήρησης.
Αυτό πιθανότατα θα σήμαινε τη σφράγιση των σπασμένων άκρων και την τοποθέτηση μιας επικάλυψης στους σωλήνες για την αποφυγή περαιτέρω διάβρωσης από το θαλασσινό νερό.

Μία από τις ρωσικές πηγές είπε ότι, εάν το θαλάσσιο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες που χρησιμοποιεί η Ευρώπη για να αντισταθμίσει ορισμένες από τις ρωσικές προμήθειες της γίνει πολύ πιο ακριβό, η Ευρώπη μπορεί και πάλι να είναι έτοιμη να αγοράσει περισσότερο από τη Ρωσία.

Το υπουργείο Ενέργειας της Μόσχας παρέπεμψε ερωτήσεις στους φορείς εκμετάλλευσης του αγωγού, αλλά ούτε αυτοί ούτε η Gazprom απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Εκπρόσωπος της γερμανικής E.ON , η οποία κατέχει μερίδιο στη Nord Stream AG, δήλωσε: «Από όσο γνωρίζουμε ως μέτοχος μειοψηφίας, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, είτε υπέρ είτε κατά της αποκατάστασης της γραμμής».

Ευθύνες

Η Μόσχα υποστήριξε, χωρίς να παρέχει στοιχεία, ότι η Δύση ήταν πίσω από τις εκρήξεις. Τον περασμένο μήνα, ο Λευκός Οίκος απέρριψε ως «πλήρη μυθοπλασία» μια ανάρτηση ιστολογίου του Αμερικανού ερευνητή δημοσιογράφου Seymour Hersh που ισχυριζόταν ότι η Ουάσιγκτον ήταν υπεύθυνη.

Οι έρευνες από τη Δανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Ο Nord Stream 1 ήταν ούτως ή άλλως σε αδράνεια από τα τέλη Αυγούστου, όταν έκλεισε για συντήρηση, αλλά δεν ξαναξεκίνησε ποτέ καθώς η Ρωσία και η Δύση διαφωνούσαν για τη συντήρηση μιας τουρμπίνας άντλησης εν μέσω κυρώσεων της Δύσης.

Ο παρόμοιου μεγέθους Nord Stream 2 είχε ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 καθώς οι εντάσεις με τη Ρωσία αυξάνονταν και αντιμετώπιζε προβλήματα καθώς οι ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας αρνήθηκαν να το πιστοποιήσουν. Στη συνέχεια, το Βερολίνο πάγωσε το έργο λίγες μέρες πριν η Μόσχα στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε τη χρήση της σύνδεσης του Nord Stream 2 για την άντληση φυσικού αερίου, αλλά η Γερμανία, που τώρα επιθυμεί να τερματίσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, απέρριψε την ιδέα. Η Πολωνία έχει επίσης σταματήσει να αγοράζει ρωσικό αέριο.
Η Ρωσία εξάγει επί του παρόντος μόνο περίπου 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αγωγών την ημέρα στην Ευρώπη, μέσω του Sudzha στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Σλοβακίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Μόσχα, η οποία ελπίζει να δημιουργήσει έναν κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία για να αντικαταστήσει τη διαδρομή της Βαλτικής, δεν θα βασίζεται πλέον στη Δύση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης