Ενέργεια

Reuters: Σε επίπεδα ρεκόρ τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Στο 55% της πληρότητας εκτιμώνται στο τέλος Μαρτίου

Reuters: Σε επίπεδα ρεκόρ τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Στο 55% της πληρότητας εκτιμώνται στο τέλος Μαρτίου

Η πλήρωση αποθήκευσης βρίσκεται σε επίπεδα - ρεκόρ και πολύ πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο 39% της τελευταίας δεκαετίας

 

Με την Ευρώπη να πλησιάζει προς το τέλος της χειμερινής περιόδου θέρμανσης, εκτιμάται ότι η περιοχή θα έχει ρεκόρ όγκου φυσικού αερίου ακόμα σε αποθήκευση, με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στις τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης σύμφωνα με τον John Kemp του Reuters.

Τα αποθέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν σε εποχικό ρεκόρ 685 τεραβατώρες (TWh) την 1η Μαρτίου και η αποθήκευση ήταν σχεδόν 61% σε επίπεδο πληρότητας, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe (GIE).
Τα αποθέματα ήταν +272 TWh (+66% ή +2,55 τυπικές αποκλίσεις) πάνω από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας, σε σύγκριση με έλλειμμα -87 TWh (-21% ή -0,82 τυπικές αποκλίσεις) την ίδια ημερομηνία πέρυσι.

Η πλήρωση αποθήκευσης βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και πολύ πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο 39% της τελευταίας δεκαετίας.
Αντανακλώντας τα διογκωμένα αποθέματα, οι τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης πρώτου μήνα έχουν υποχωρήσει σε μόλις 45 ευρώ (47,71 $) ανά μεγαβατώρα από 189 ευρώ όταν ξεκίνησε η χειμερινή περίοδος την 1η Οκτωβρίου και κορυφώθηκε στα 339 ευρώ στα τέλη Αυγούστου 2022.

Με βάση τις προηγούμενες εποχιακές κινήσεις, τα αποθέματα προβλέπεται να εξαντληθούν στο χαμηλότερο επίπεδο των 617 TWh πριν από τη λήξη της χειμερινής απόσυρσης, με πιθανό εύρος από ένα ελάχιστο 569 TWh έως το μέγιστο των 667 TWh.

Η προβλεπόμενη εκτέλεση είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 609 TWh στο τέλος του χειμώνα 2019/20, και πολύ πάνω από τον μέσο όρο δέκα ετών των 345 TWh.
Καθώς πλησιάζει το τέλος του χειμώνα, υπάρχει αυξανόμενη εμπιστοσύνη σε αυτήν την προβολή, με το εύρος των πιθανών αποτελεσμάτων να μειώνεται σε μόλις 98 TWh από 311 TWh την 1η Ιανουαρίου και 430 TWh την 1η Οκτωβρίου.

Ως αποτέλεσμα, οι χώροι αποθήκευσης αναμένεται να είναι σχεδόν 55% γεμάτοι στις 31 Μαρτίου σε σύγκριση με μόλις 26% την ίδια ημερομηνία το 2022.

Κατανάλωση

Κατά μέσο όρο, τα αποθέματα πέφτουν σε ένα μεταχειμερινό ελάχιστο περίπου στις 30 Μαρτίου, με το χαμηλό να σημειώνεται το νωρίτερο στις 16 Μαρτίου (χειμώνας 2011/12) και το αργότερο στις 19 Απριλίου (χειμώνας 2020/21).

Ως εκ τούτου, τα αποθέματα αναμένεται να συνεχίσουν να εξαντλούνται για άλλες 27 ημέρες, με εύρος από 13 έως 47 ημέρες, ανάλογα με τις θερμοκρασίες σε ολόκληρη την περιοχή και τις τιμές.

Η κατανάλωση στην Ευρώπη έχει μειωθεί μέσω ενός συνδυασμού κλεισίματος βιομηχανικών κλάδων, εκστρατειών ενημέρωσης του κοινού για τη μείωση της χρήσης ενέργειας και ηπιότερων καιρικών συνθηκών από το συνηθισμένο, σε συνδυασμό με γρήγορες εισαγωγές LNG.

Το 2022, οι κυβερνήσεις της ΕΕ ζήτησαν από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και αποθήκευσης να μεγιστοποιήσουν τα αποθέματα, ανεξαρτήτως κόστους, να μεγιστοποιήσουν την ασφάλεια εφοδιασμού και να προστατεύσουν από το κρύο ή οποιαδήποτε περαιτέρω απώλεια ροών αγωγών από τη Ρωσία.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής αυτό το χειμώνα, ο αριθμός των βαθμοημέρων θέρμανσης στη Φρανκφούρτη στη Γερμανία, ένας δείκτης για τη μακροοικονομική περιοχή της Βορειοδυτικής Ευρώπης, ήταν περίπου 8% χαμηλότερος από τον μέσο όρο της δεκαετίας.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προγνώσεων Καιρού Μεσαίου Εύρους προβλέπει ότι οι θερμοκρασίες θα είναι ελαφρώς χαμηλότερες από τις μέσες τιμές για τις επτά ημέρες μεταξύ 6 Μαρτίου και 13 Μαρτίου, αλλά μετά από αυτές θα είναι πιο θερμές μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Οι τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης υποχωρούν για να σταματήσουν το διογκούμενο πλεόνασμα ενθαρρύνοντας περισσότερη κατανάλωση από τη βιομηχανία και τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με δεξαμενόπλοια σε εναλλακτικές αγορές στη Νότια και Ανατολική Ασία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης