Ενέργεια

CERAWeek: Oι οπτικές και οι ανησυχίες των Equinor, OPEC και ΗΠΑ για την ζήτηση πετρελαίου

CERAWeek: Oι οπτικές και οι ανησυχίες των Equinor, OPEC και ΗΠΑ για την ζήτηση πετρελαίου
Κορυφαίοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ισορροπία της αγοράς πετρελαίου φέτος με τις προοπτικές του κλάδου να αποτελούν ερωτηματικό για τον επόμενο χειμώνα

Στελέχη και αξιωματούχοι από ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο δήλωσαν στο ενεργειακό συνέδριο CERAWeek στο Χιούστον ότι οι ενεργειακές αγορές είναι ισορροπημένες τώρα, αλλά θα μπορούσαν εύκολα να διαταραχθούν λόγω της περιορισμένης πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και των αβεβαιοτήτων εφοδιασμού που σχετίζονται με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο κλάδος παραμένει σε αιχμή, αφού ξεπεράσει τον αρχικό απόηχο ενός από τα μεγαλύτερα σοκ στις παγκόσμιες ενεργειακές ροές.  «Υπάρχει πολύ μικρή διαθέσιμη πλεονάζουσα χωρητικότητα, επομένως μικρές αλλαγές στην προσφορά έχουν αντίκτυπο», δήλωσε ο Anders Opedal, Διευθύνων Σύμβουλος του νορβηγικού ενεργειακού κολοσσού Equinor.

Η Opedal προέβλεψε την αβεβαιότητα εφοδιασμού φυσικού αερίου που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και θα συνεχιστεί πιθανώς το 2024-2025.

Τη Δευτέρα (6/3), στελέχη ενέργειας των ΗΠΑ και κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ συζήτησαν ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη εφεδρικής ικανότητας παραγωγής πετρελαίου. «Μπορεί να περάσαμε εκπληκτικά καλά αυτόν τον χειμώνα, αλλά δεν νομίζω ότι έχουμε ξεφύγει ακόμα. Και τα πράγματα στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα προτού βελτιωθούν», δήλωσε ο Michael LaMotte, ανώτερος διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Guggenheim Partners.

Η Αλγερία, μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, βρίσκεται σε διαδικασία επένδυσης 40 εκατομμυρίων δολαρίων σε επιχειρήσεις ανάντη για να ικανοποιήσει τη ζήτηση, ιδιαίτερα τη ζήτηση στην Ευρώπη, δήλωσε ο Mohamed Arkab, υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων της χώρας.

Ο Frederic Lasserre, παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας και ανάλυσης της Gunvor υπογράμμισε ότι η περιορισμένη πλεονάζουσα χωρητικότητα καθιστά κρίσιμο για τις κυβερνήσεις που επιβάλλουν κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία να βάλουν πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο αντί να περιορίσουν την ικανότητα της χώρας να εξάγει αργό.

Αν και το ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην αγορά, έχει διαφορετικό κόστος, καθώς τα πλοία πρέπει να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις για να μεταφέρουν το αργό σε χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Μάικ Γουίρθ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Haitham Al Ghais δήλωσε χθες  ότι δεν ανησυχεί για την αλλαγή δρομολόγησης των εξαγωγών ρωσικού αργού σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Ο φόβος και οι ελλείψεις

Τέλος, κορυφαίοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ισορροπία της αγοράς πετρελαίου φέτος με τις προοπτικές του κλάδου να αποτελούν ερωτηματικό για τον επόμενο χειμώνα. Οι φόβοι αφορούν μια πιθανή παγκόσμια ύφεση και υψηλότερα επιτόκια μέχρι την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας από την Κίνα, καθώς εξέρχεται από τους περιορισμούς του COVID.

Η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας θα αυξηθεί κατά 500.000 έως 600.000 βαρέλια την ημέρα το 2023, δήλωσε ο Al Ghais του ΟΠΕΚ, ενώ η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023. Οι τιμές του αργού ενδέχεται να αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς η κινεζική ζήτηση επιστρέφει στην αγορά, δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Gunvor, Torbjorn Tornqvist.

Tέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell είπε στους νομοθέτες ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο για να ελέγξει τον πληθωρισμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης