Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ποιοί φέρνουν LNG Μάρτιο, Απρίλιο - ΑΠΕ και Υδροηλεκτρικά οι κύριοι χρηματοδότες του ΤΕΜ

Ποιοί φέρνουν LNG Μάρτιο, Απρίλιο - ΑΠΕ και Υδροηλεκτρικά οι κύριοι χρηματοδότες του ΤΕΜ

Σε 9 μέχρι στιγμής ανέρχονται τα φορτία  LNG που έρχονται Απρίλιο και Μάϊο

 

Εξαιρετικά περιορισμένη εμφανίζεται η ζήτηση φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά. Οι εισαγωγές LNG όπως προκύπτει από τον σχετικό προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ είναι μάλλον περιορισμένες τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Απρίλιο, ενώ περιορισμένη εμφανίζεται και η χρήση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.


H πτώση της τιμής του αερίου, που ξεκίνησε από τα μέσα Δεκεμβρίου συνεχίζεται, αν και εκφράζονται ανησυχίες για νέα άνοδο όταν ξεκινήσει η περίοδος ανεφοδιασμού των αποθηκών αερίου της Ευρώπης από τον Μάιο και μετά. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του φυσικού αερίου TTF για το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου, χθες παρά τη μεγάλη άνοδο κατά 12,59%, έκλεισε στα 47,670 ευρώ/MWh.

Φορτία LNG

Στην ελληνική αγορά σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για τον Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί να εισαχθούν πέντε φορτία LNG συνολικού δυναμικού 369.275 κυβικών μέτρων. Πρόκειται για δυο φορτία των 73.855 κ.μ. το καθένα της Elpedison, ένα φορτίο 147.710 κ,μ, της Μυτιληναίος, καθώς και ένα φορτίο 36.928 κμ της Motor Oil και ένα φορτίο 36.927κμ της Ήρων, με τις δύο εταιρίες να μοιράζονται το ίδιο πλοίο για τη μεταφορά του.
Για τον Απρίλιο έχουν προγραμματιστεί, προς το παρόν, τέσσερις αφίξεις φορτίων στη Ρεβυθούσα, εκ των οποίων το ένα δυναμικότητας 147.710 κμ έχει παραγγελθεί από την Μυτιληναίος και τα υπόλοιπα τρία φορτία από βουλγαρικές εταιρίες: Δύο φορτία προγραμματίζει η Bulgargas, το πρώτο 73.855 κμ και το δεύτερο 147.710 κ.μ. και ένα φορτίο, των 18.316 κμ η Met Energy.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η πτωτική τάση στις τιμές του ηλεκτρισμού ως αποτέλεσμα της υψηλής συμμετοχής των ΑΠΕ στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα της χώρας, σε συνδυασμό με την περιορισμένη ζήτηση και τις σχετικά χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση τιμή ηλεκτρισμού στην Αγορά Επόμενης Ημέρας υποχωρεί σήμερα κατά 4% σε σχέση με χθες, στα 110,79 ευρώ/MWh.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μέση τιμή χονδρικής ηλεκτρισμού στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ήταν 282,95 ευρώ/MWh και ότι για το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου διαμορφώνεται κατά μέσον όρο στα 137,9 ευρώ/MWh. H μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού από την 1η Ιανουαρίου ως και τις 10 Μαρτίου είναι 169,56 ευρώ/Mwh

Το μερίδιο του φυσικού αερίου μειώνεται στο 14, 6% του μείγματος παραγωγής ηλεκτρισμού, με τις ΑΠΕ να κυριαρχούν, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών με μερίδιο 41,9%. Ο λιγνίτης συμμετέχει με ποσοστό 16,6%, ενώ οι εισαγωγές διατηρούν ένα μερίδιο πάνω από 20%, στο 21,6% του μείγματος.
Ο όγκος των συναλλαγών σήμερα εμφανίζει μείωση 5% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, στις 251,23 GWh.


Πολύ χαμηλότερα από το πλαφόν οι τιμές

Παρότι η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα φλερτάρει σταθερά τον τελευταίο καιρό με τα 100 ευρω/MWh (99,27 ευρώ/τόνο μετά από αύξηση κατά 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο), η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη, που ως η πλέον ρυπαίνουσα επιβαρύνεται με την αγορά περισσότερων δικαιωμάτων, τιμολογήθηκε για τις παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας της 8ης Μαρτίου στα 128,43 ευρώ/MWh, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η τιμή χονδρικής για τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή είναι σημαντικά χαμηλότερη από το πλαφόν των 222,27 ευρώ/MWh που έχει τεθεί στην αγορά για τον Μάρτιο, στο πλαίσιο του μηχανισμού παρακράτησης εσόδων από τους παραγωγούς.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, αν και η διαφορά μεταξύ του πλαφόν και της τιμής χονδρικής είναι πολύ μικρότερη. Συγκεκριμένα, η χονδρική τιμή για την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο ήταν 136,13 ευρώ/MWh με το πλαφόν να έχει προσδιοριστεί στα 191,73 ευρώ/MWh.

ΑΠΕ και Υδροηλεκτρικά οι χρηματοδότες του ΤΕΜ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα βασικοί χρηματοδότες του Μηχανισμού, τα έσοδα του οποίου κατευθύνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ΤΕΜ, για τη χορήγηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, είναι οι ΑΠΕ και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ. Είναι ενδεικτικό ότι οι ΑΠΕ ( με πλαφόν στα 85 ευρώ/MWh και τιμή αγοράς στις 8 Μαρτίου 119,71 ευρώ/MWh) συνεισέφεραν στον Μηχανισμό 18,7 εκατ. ευρώ στο διάστημα από 1-8/3, τα λιγνιτικά μηδέν, οι μονάδες φυσικού αερίου 20,3 χιλ. ευρώ και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά 975,47 χιλ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης