Ενέργεια

Στάσσης στους αναλυτές: Παρόμοιες αγορές Ρουμανίας και Ελλάδας - Δεν βρίσκεις εύκολα δίκτυα προς εξαγορά

Στάσσης στους αναλυτές: Παρόμοιες αγορές Ρουμανίας και Ελλάδας - Δεν βρίσκεις εύκολα δίκτυα προς εξαγορά
Η συμφωνία είναι credit neutral σύμφωνα με τον CEO της ΔΕΗ
Σχετικά Άρθρα
Η συμφωνία της ΔΕΗ  για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας έγινε αποδεκτή με εύσημα, τόσο από τους οίκους αξιολόγησης όσο και από την χρηματιστηριακή αγορά.

Το καθετοποιημένο παραγωγικό μοντέλο και η αυξανόμενη συνεισφορά από ΑΠΕ θα βοηθήσουν στη σταδιακή μείωση των κινδύνων από την μεταβλητότητα στη χονδρική αγορά και στις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα και Ρουμανία, αναφέρει η Fitch.
Θεωρούμε ότι υπάρχει επαρκής χώρος για να αντιμετωπιστούν επιχειρηματικές προκλήσεις και θα μπορούσαμε να δούμε δυνητικά θετική αναβάθμιση του “Standalone Credit Profile” σε περίπτωση επίτευξης του επιχειρηματικού σχεδίου της Διοίκησης.

Η συναλλαγή προσφέρει έκθεση σε διαφορετικό μείγμα παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, ένα εξαιρετικά διευρυμένο χαρτοφυλάκιο οικιακών πελατών και έκθεση σε διαφορετικό ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο μπορεί να μειώσει θετικά το προφίλ κινδύνου του ομίλου και ενδεχομένως να βελτιώσει τις δραστηριότητες διαχείρισης ενέργειας, αναφέρει o οίκος αξιολόγησης S&P.

Οι πλέον απαιτητικές αξιολογήσεις εκτιμούν, ότι ΔΕΗ επιτυγχάνει διασπορά του μείγματος, αυξάνει το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ, μεγεθύνεται, αποκτά πρόσβαση σε νέα μεγάλη αγορά και κυρίως πραγματοποιεί μια ελεγχόμενη αναπτυξιακή κίνηση από πλευράς ρίσκου. Σημασία έχει επίσης, ότι σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω, απέναντι σε ένα ρευστό πολιτικό κλίμα και ο προφανώς ο πρωθυπουργός ο ίδιος έπέδειξε τόλμη απέναντι σε μια επενδυτική κίνηση, που σε άλλες εποχές ενδεχομένως κάποιοι θα σκέφονταν πολύ αν θα την ολοκλήρωναν σε μια τέτοια συγκυρία. Η αγορά επιδοκίμασε την ανακοίνωση της συμφωνίας, επεναφέροντας την κεφαλαιοποίηση κοντά στο υψηλό των τελευταίων μηνών.


Το call με τους αναλυτές

Η δίοκηση της ΔΕΗ και ο κ. Στάσσης μιλώντας στο call των αναλυτών με την συμμετοχή 170 αναλυτών ανέφερε ότι η εξαγορά της ENEL Ρουμανίας έγινε σε δίκαιη αποτίμηση και πρόσθεσε, ότι δεν βρίσκεις εύκολα δίκτυα προς πώληση στην Ευρώπη. Παράλληλα αναφέρθηκε στο ρίσκο το οποίο χαρακτήρισε ελεγχόμενο, καθώς οι δύο αγορές, αυτή της Ελλάδας και της Ρουμανίας είναι ομόλογες.

Το σημαντικό στοιχείο που επικαλέστηκε, είναι ότι από χρηματοοικονομικής πλευράς η εξαγορά είναι credit neutral για την ΔΕΗ και αυτό το αναφέρουν και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.

Το pipeline των έργων αυξήθηκε σημαντικά στα 15 GW, ενώ οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα συνεχιστούν. Το κλείσιμο του deal θα γίνει μετά το καλοκαίρι.

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφοιρίες η πορεία εξομάλυσνης της τιμή του TTF που υποχώρησε τοςυς τελευταίους μήνες, αν και χθες 9/3 ανέβηκε 12% στα 47,6 ευρώ/MWh από 41 ευρώ, απελευθερώνει σημαντικα κεφάλαια από το hedging και βελτιώνει την εισπραξιμότητα, που είχε υπονομευθεί από την άνοδο των τιμών. Τόσο το δ΄τρίμηνο του 2022, όσο και το α΄τρίμηνο του 2023 θα δείξουν μεγάλη βελτίωση στα αποτελέσματα.

Ανάπτυξη ή κρατικοποίηση;

Από πολιτικής πλευράς το γεγονός ότι η ΔΕΗ υλοποιεί το πρόγραμμα εξαγορών στα Βαλκάνια και σε μια αγορά όπως αυτή της Ρουμανίας μπορεί να εκληφθεί θετικά, καταδεικνύοντας τον ρόλο που μπορεί να παίξει μια ελληνική ενργειακή εταιρία στην ευρύτερη διασύνδεση των αγορών ηλεκτρισμού. Αν συγκρίνει κανείς την εξέλιξη αυτή με τις επιλογές ΣΥΡΙΖΑ για κρατικοποίηση, πολλά θα πρέπει να απαντηθούν για το τι τελικα προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση σε σχέση με το χτίσιμο μιας υγιούς και αποτελεσματικής εταιρίας κοινής ωφέλειας. Ειδικά μετά από την εικόνα που είχε αφήσει το 2019, η οποία δεν οφειλόταν βέβαια στην προηγούμενη δίοκηση, αλλά στην πολιτική που επέλεξε η τότε πολιτική ηγεσία, επιλέγοντας μεταξύ άλλων τα NOME και στην απογύμνωσή της, χωρίς το αντίστοιχο αντίκρυσμα, από το τεράστιο περιουσιακό στοιχείο του ΑΔΜΗΕ, στην αρχή της θητείας της.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης