Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 82 δολ. κινείται το Brent στα 75,9 δολ. το αργό

Υποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 82 δολ. κινείται το Brent στα 75,9 δολ. το αργό

Ασταθείς συναλλαγές καθώς οι τραπεζικοί φόβοι συγκλονίζουν τις αγορές

 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα, καθώς η κατάρρευση της Silicon Valley Bank έπληξε τις αγορές μετοχών και ενίσχυσε τους φόβους για νέα χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά η ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης παρείχε στήριξη.

Περί τις 18:20 ώρα Ελλάδας το Brent υποχωρούσε κατά 0,95%, στα 82,02 δολάρια το βαρέλι. Ο παγκόσμιος δείκτης υποχώρησε νωρίτερα στα 78,34 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχωρούσε 1%, στα 75,93 δολάρια το βαρέλι. Το WTI νωρίτερα υποχώρησε στα 72,30 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο.

Οι φόβοι μετάδοσης από την Silicon Valley Bank οδήγησαν σε sell-off στις ΗΠΑ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ενώ οι κρατικές ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν την Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη την Κυριακή.

Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες καταγράφουν ασταθείς συναλλαγές, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν μια πιθανή παύση των αυξήσεων των επιτοκίων από την Federal Reserve τον Μάρτιο. Οι αρχές των ΗΠΑ ξεκίνησαν έκτακτα μέτρα την Κυριακή για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.


Kίνδυνοι και για άλλες τράπεζες

Το ξαφνικό κλείσιμο της SVB Financial πυροδότησε ανησυχίες για κινδύνους και σε άλλες τράπεζες από τις απότομες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, αλλά έχει επίσης υποκινήσει και εικασίες για το εάν η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης.
Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές εξέτασαν τις επιπτώσεις στην αγορά από τις ειδήσεις.
Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων και συνήθως υποστηρίζει τις τιμές του πετρελαίου.

Οι ανησυχίες για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί από τα υψηλά αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Η πτώση του πετρελαίου ακολουθεί τη δυναμική της Παρασκευής, όταν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ εξέπληξαν ανοδικά. Τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο ξεπέρασαν τις προσδοκίες, με τους μισθούς εκτός αγροτών να αυξάνονται κατά 311.000, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για αύξηση 205.000 σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης