Ενέργεια

Γερμανία: Δικαστήριο απέρριψε τη μήνυση της Rosneft για τον έλεγχο του διυλιστηρίου Schwedt

Γερμανία: Δικαστήριο απέρριψε τη μήνυση της Rosneft για τον έλεγχο του διυλιστηρίου Schwedt

To Βερολίνο θα επεκτείνει την κηδεμονία των περιουσιακών στοιχείων της Rosneft

Δικαστήριο απέρριψε την Τρίτη μήνυση της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρεία Rosneft κατά της κίνησης του Βερολίνου να θέσει υπό κηδεμονία του τις γερμανικές θυγατρικές του και να πάρει τον έλεγχο του διυλιστηρίου Schwedt σύμφωνα με το Reuters.

Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου που εδρεύει στη Λειψία υποστηρίζει τη Γερμανία στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης να χρησιμοποιήσει τη νομοθεσία της για την ενεργειακή ασφάλεια.

Σύμφωνα με το νόμο, η κυβέρνηση έθεσε τη γερμανική μονάδα της Rosneft υπό την κηδεμονία της ρυθμιστικής αρχής του κλάδου τον Σεπτέμβριο, παίρνοντας ουσιαστικά ένα μερίδιο ελέγχου στο διυλιστήριο, PCK Schwedt, στο οποίο συνιδιοκτήτης είναι η Shell και η Eni και προμηθεύει 90% των καυσίμων του Βερολίνου.

Η Rosneft κατέχει το 54,17% που βρίσκεται επί του παρόντος στα χέρια της γερμανικής κυβέρνησης.
"Αυτά είναι καλά νέα για την ασφάλεια του εφοδιασμού και το μέλλον της PCK Schwedt. Η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι η κορυφαία προτεραιότητα και επομένως η κατευθυντήρια αρχή", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Το υπουργείο είπε ότι σχεδιάζει να παρατείνει την κηδεμονία, η οποία λήγει στις 15 Μαρτίου, κατά έξι μήνες.

Επενδυτές

Η Malmendier Legal, η δικηγορική εταιρεία που προσέλαβε η Rosneft, είπε ότι η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου έκανε τη Γερμανία λιγότερο ελκυστική για τους επενδυτές.
«Η απόφαση έχει σοβαρές συνέπειες και όχι μόνο για τη Rosneft», έγραψε η εταιρεία στο LinkedIn, προσθέτοντας ότι η Rosneft θα εξετάσει το σκεπτικό της απόφασης μόλις συνταχθεί πλήρως για να αξιολογήσει ποια περαιτέρω ένδικα μέσα θα επιδιωχθούν. Θα αμφισβητήσει επίσης νομικά την επέκταση της κυβερνητικής κηδεμονίας.
Μια συνταγματική προσφυγή στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο ή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ήταν μεταξύ των επιλογών που θα μπορούσε να εξετάσει η εταιρεία, πρόσθεσε ο Malmendier Legal.

Η Γερμανία ενήργησε τον Σεπτέμβριο από την ανησυχία ότι οι διαταραχές στον εφοδιασμό με ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις γερμανικές θυγατρικές της Rosneft να προμηθευτούν επαρκείς προμήθειες για τη Schwedt, κάτι που το δικαστήριο είπε ότι ήταν εντός της εντολής της κυβέρνησης.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία υποστήριζαν την άποψη ότι υπήρχε «συγκεκριμένη απειλή» κάτι τέτοιο να συμβεί τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ελήφθη η απόφαση.

Στη συνέχεια, η Rosneft υπέβαλε καταγγελία κατά της κυβέρνησης για τον έλεγχο της γερμανικής της μονάδας, μέρος μιας σειράς μέτρων του Βερολίνου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της απόφασης της Ρωσίας να περικόψει τον ενεργειακό εφοδιασμό μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Ενώ η κηδεμονία δίνει στο Βερολίνο τα δικαιώματα ψήφου που συνδέονται με το μερίδιο, δεν αποτελεί απαλλοτρίωση και η Rosneft παραμένει ο νόμιμος ιδιοκτήτης, παρόλο που δεν έχει κανέναν έλεγχο επί του περιουσιακού στοιχείου.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης