Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΙΕΑ: Κίνα και αεροπορικά ταξίδια θα αυξήσουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου - Διαγράμματα

ΙΕΑ: Κίνα και αεροπορικά ταξίδια θα αυξήσουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου - Διαγράμματα
Ο υψηλός πληθωρισμός και οι ανησυχίες των επενδυτών για τα υψηλά επιτόκια θολώνουν τον οικονομικό ορίζοντα και θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για να τροφοδοτήσουν τη ζήτηση

Αρχίζει και επανακάμπτει η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, αλλά καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη συνθήκη έχουν διαδραματίσει η επανέναρξη των αεροπορικών ταξιδιών και το οικονομικό άνοιγμα της Κίνας μετά τους περιορισμούς του COVID-19, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

«Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου ξεκίνησε το 2023 αμυδρά, αλλά το κλείσιμο αναμένεται εκρηκτικό. Η ανάκαμψη της χρήσης καυσίμου αεριωθουμένων και η αναζωπύρωση της Κίνας θα δουν μια συνολική αύξηση κατά 3,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως κατά το πρώτο τρίμηνο του τέταρτου τριμήνου (bpd), τη μεγαλύτερη σχετική ετήσια αύξηση από το 2010».» ανέφερε στην μηνιαία του έκθεση ο Οργανισμός.


2_167.JPG

Πότε θα επέλθει η ισορροπία

Παράλληλα, η προσφορά πετρελαίου εξακολουθεί να ξεπερνά τη σχετικά αργή ζήτηση, πρόσθεσε ο IEA, αλλά η αγορά πρόκειται να ισορροπήσει περίπου στα μέσα του έτους, με την Κίνα και τις αναπτυσσόμενες χώρες να οδηγούν τη ζήτηση.

Ο υψηλός πληθωρισμός και οι ανησυχίες των επενδυτών για τα υψηλά επιτόκια θολώνουν τον οικονομικό ορίζοντα και θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για να τροφοδοτήσουν τη ζήτηση, προειδοποίησε ο IEA, προσθέτοντας ότι οι ανησυχίες για την υγεία του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ ενέχουν επίσης πιθανούς καθοδικούς κινδύνους. Εν τω μεταξύ, τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ έφθασαν σε υψηλό 18 μηνών καθώς η ζήτηση μειώθηκε και η Ευρώπη αύξησε τις αποθήκες εν όψει των απαγορεύσεων σε ορισμένες εισαγωγές ρωσικού αργού και διυλισμένων προϊόντων.

Τέλος, η ρωσική παραγωγή πετρελαίου παρέμεινε κοντά στα προπολεμικά επίπεδα τον Φεβρουάριο παρά τις κυρώσεις στις θαλάσσιες εξαγωγές της. Ωστόσο, οι εξαγωγές αργού μειώθηκαν κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ η νέα απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θαλάσσια προϊόντα της και το διεθνές ανώτατο όριο τιμών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μείωσαν τις εξαγωγές ρωσικών προϊόντων κατά 650.000 βαρέλια την ημέρα.

9000_5.JPG


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης