Ενέργεια

Οι 3 παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία LNG και απειλούν την εξαγωγική πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ

Οι 3 παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία LNG και απειλούν την εξαγωγική πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ
Το 2022 οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν το Κατάρ και την Αυστραλία και έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο
Οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο από το 2020, σημειώνοντας ρεκόρ εξαγωγών, ωστόσο υπάρχουν ανησυχίες ότι οι νέες προτεινόμενες εγκαταστάσεις παραγωγής LNG θα μπορούσαν να προκαλέσουν κορεσμό της αγοράς, χαμηλές τιμές, καθώς και ανταγωνισμό από εναλλακτικές λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως επισημαινει το oilprice.com.

«Αστρική» άνοδος

Πέρυσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν το Κατάρ και την Αυστραλία και έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου, LNG, στον κόσμο.
Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στην αύξηση της ζήτησης LNG από την Ευρώπη, καθώς αναζήτησε επειγόντως μια εναλλακτική λύση στην προμήθεια του ρωσικού αγωγού, η οποία, παρά την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξακολουθεί να εξαρτάται από τις ρωσικές συμβάσεις φυσικού αερίου για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες..
Μετά από μια χρονιά αστρικά ανοδικής πορείας για τους παραγωγούς LNG των ΗΠΑ, παρά την πολύμηνη διακοπή λειτουργίας του Freeport που επηρέασε τον συνολικό όγκο εξαγωγών, ήταν αναμενόμενο ότι ο κλάδος θα ανέπτυσσε κάποια σοβαρά σχέδια αύξησης της παραγωγικής ικανότητας.

Τρεις νέες εγκαταστάσεις παραγωγής LNG θα μπορούσαν να λάβουν τις τελικές επενδυτικές τους αποφάσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.
Μέχρι το 2027, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν χωρητικότητα LNG 169 εκατομμυρίων τόνων, ξεπερνώντας το Κατάρ, το οποίο επεκτείνει τη δική του χωρητικότητα αυτή τη στιγμή, προσβλέποντας σε 110 εκατομμύρια τόνους μέχρι το ίδιο έτος.
Τίποτα όμως δεν είναι σίγουρο στην ενέργεια.

Οι προβλέψεις και οι προϋποθέσεις

Τα παραπάνω σχέδια και προβλέψεις για τη βιομηχανία LNG των ΗΠΑ βασίζονται στην υπόθεση της συνεχιζόμενης ισχυρής ανάπτυξης LNG τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Ασία.
Βασίζονται στην υπόθεση της αυξανόμενης ζήτησης, στην πραγματικότητα.
Ωστόσο, ακόμη και πριν αρχίσει να κατασκευάζεται το μεγαλύτερο μέρος αυτής της νέας δυναμικότητας, εμφανίζονται ανησυχίες σχετικά με τις απειλές εναλλακτικών πηγών ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και την ίδια την αξιοπιστία του παγκόσμιου εφοδιασμού LNG.

Οι αναλυτές προειδοποίησαν πρόσφατα ότι εάν κατασκευαστούν όλες οι προτεινόμενες εγκαταστάσεις παραγωγής LNG, η παγκόσμια δυναμικότητα θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 67% σε 636 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2030.
Αυτό, σύμφωνα με το Reuters, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κορεσμό της αγοράς και να οδηγήσει σε πτώση τις τιμές.

Πτώση των τιμών στο μέλλον

Υπό το πρίσμα των ελλείψεων ηλεκτρικής ενέργειας και των επακόλουθων μπλακ άουτ που γνώρισε το Πακιστάν, για παράδειγμα, πέρυσι λόγω των απαγορευτικά υψηλών τιμών LNG ως αποτέλεσμα της ακόρεστης ευρωπαϊκής ζήτησης, ένα μέλλον με χαμηλές τιμές LNG δεν θα είναι τόσο κακό για όλους.
Υπό το πρίσμα των φιλοδοξιών των ενεργειακών εταιρειών να συμμετάσχουν στο παιχνίδι LNG ακριβώς λόγω του σημείου που ήταν οι τιμές πέρυσι, ο κορεσμός της αγοράς είναι απίθανο να γιορτάζεται παντού.

Όσον αφορά τον ανταγωνισμό από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αυτή η ανησυχία είναι πιο εύκολο να απορριφθεί προς το παρόν, καθώς το κόστος τόσο για την αιολική όσο και για την ηλιακή ενέργεια έχει αυξηθεί σημαντικά, σκιάζοντας την υπόθεση ότι είναι και θα είναι πάντα η πηγή με το χαμηλότερο κόστος της ενέργειας.
Αρκεί να πούμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν πλέον εγκλωβιστεί σε έναν αγώνα επιδοτήσεων που εστιάζει σε μεγάλο βαθμό ακριβώς σε αυτές τις δύο πηγές ενέργειας.

Το άμεσο μέλλον του LNG φαίνεται αρκετά σίγουρο.

Φέτος, οι εισαγωγές στην Ευρώπη και την Τουρκία θα αυξηθούν κατά 10% από τους όγκους ρεκόρ του περασμένου έτους για να φτάσουν ένα άλλο ρεκόρ περίπου 190 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, σύμφωνα με τη Refinitiv.
Μέχρι εδώ καλά.
Ωστόσο, κοιτάζοντας λίγο μακρύτερα στο μέλλον, και πάλι με την υπόθεση της ισχυρής ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυτό το ρεκόρ μπορεί να είναι κάτι μοναδικό, σύμφωνα με ορισμένους στη Γερμανία. Ο διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης εταιρείας κοινής ωφελείας RWE προειδοποίησε πρόσφατα ότι μέρος της χωρητικότητας εισαγωγέων LNG που αναπτύσσεται στη χώρα ενδέχεται να καταλήξει αχρησιμοποίητο.

"Μπορεί οι τερματικοί σταθμοί LNG να μην χρησιμοποιούνται πλήρως.
Αλλά τα χρειάζεστε ως ασφάλιστρο", δήλωσε ο Markus Krebber στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης νωρίτερα αυτό το μήνα, όπως επικαλείται το Reuters.
Είναι ενδιαφέρον ότι ο Krebber είπε ότι η Ρωσία εξακολουθούσε να παραδίδει φυσικό αέριο στη Γερμανία βάσει συμβατικών υποχρεώσεων, όχι μόνο μέσω του υπονομευμένου Nord Stream αλλά μέσω της Ουκρανίας.
Και αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις από τους Γερμανούς ηγέτες ότι η χώρα έχει πλέον απογαλακτιστεί με επιτυχία από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ισχυρή και μεσοπρόθεσμα η ζήτηση LNG

Όπως και να έχει, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ζήτηση για LNG θα παραμείνει ισχυρή τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα και, εάν διαψευσθεί το επιχείρημα για φθηνές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και μακροπρόθεσμα.
Και τότε είναι που η αξιοπιστία της παγκόσμιας προσφοράς LNG μπορεί να αρχίσει να τραβάει περισσότερη προσοχή από τη ζήτηση.

Όπως σημείωσε πρόσφατα η εταιρεία ενεργειακών αναλύσεων Kayrros σε μια ενημέρωση της αγοράς LNG, "ο εφοδιασμός LNG είναι εγγενώς επιρρεπής σε διακοπές.
Τα ατυχήματα και η απρογραμμάτιστη συντήρηση είναι σύνηθες φαινόμενο στους τερματικούς σταθμούς LNG σε όλο τον κόσμο και σημαντικός παράγοντας αστάθειας της αγοράς."
Η εταιρεία συνέχισε ανέφερε ότι το 32% των παγκόσμιων εγκαταστάσεων παραγωγής LNG, που αντιπροσωπεύουν το 55% της παγκόσμιας προσφοράς, έχουν απρογραμμάτιστες διακοπές περισσότερες από πέντε φορές το χρόνο, με τη μέση διάρκεια της διακοπής να είναι 90 ημέρες.

Πλήγμα στην αξιοπιστία, οι πολυήμερες... διακοπές

Θεωρητικά, αυτό δεν είναι αυτό που θα έλεγε κανείς αξιόπιστο, ειδικά ενόψει της μελλοντικής ζήτησης, η οποία θεωρείται πολύ υψηλότερη από την τρέχουσα ζήτηση.
Αλλά υπάρχουν και οι καθυστερήσεις και οι υπερβάσεις κόστους των μελλοντικών εργοστασίων.
Τα περισσότερα έργα μεγάλης κλίμακας LNG στον κόσμο έχουν δει μεγάλες καθυστερήσεις και τεράστιες υπερβάσεις κόστους.

Με τον κόσμο να ζητά περισσότερο LNG, αυτό μπορεί να γίνει πρόβλημα.
Θεωρητικά, αυτό δεν είναι αυτό που θα έλεγε κανείς αξιόπιστο, ειδικά ενόψει της μελλοντικής ζήτησης, η οποία θεωρείται αρκετά υψηλότερη από την τρέχουσα ζήτηση.

Αλλά υπάρχουν και οι καθυστερήσεις και οι υπερβάσεις κόστους των μελλοντικών εργοστασίων.

Τα περισσότερα έργα μεγάλης κλίμακας LNG στον κόσμο έχουν δει μεγάλες καθυστερήσεις και τεράστιες υπερβάσεις κόστους.
Με τον κόσμο να λαχανιάζει περισσότερο LNG, αυτό μπορεί να γίνει πρόβλημα.
Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι πιθανό να είναι η ίδια με τη λύση στο πρόβλημα της τιμής του LNG που βύθισε το Πακιστάν σε σοβαρές διακοπές ρεύματος: ο άνθρακας.

Όταν το καθαρότερο καύσιμο δεν είναι διαθέσιμο, για οποιονδήποτε λόγο, οι καταναλωτές τείνουν να επιστρέφουν στη φθηνότερη, αν και πιο βρώμικη εναλλακτική λύση παρά στην καθαρότερη, επίσης υποτιθέμενη φθηνότερη αλλά πιο δύσκολη στην κατασκευή.
Είτε θα υπάρξει πλεόνασμα LNG είτε παρατεταμένη έλλειψη, το μέλλον αυτού του καυσίμου φαίνεται σίγουρα ενδιαφέρον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης