Ενέργεια

Cenergy: Με Capex 80 εκατ. σε ετήσια βάση – Πώς ισχυροποιείται στον ανταγωνισμό

Cenergy: Με Capex 80 εκατ. σε ετήσια βάση – Πώς ισχυροποιείται στον ανταγωνισμό
Πώς παίρνει έργα και ανταγωνίζεται τις Prysmian – Nexans
Με λιγότερα κεφάλαια από τους ανταγωνιστές της η Cenergy παρουσίασε το 2022 τρείς φορές υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης ( κέρδη ) κατακτώντας πρωτιές και μερίδια αγοράς.Όπως ανέφερε στην παρουσίας που πραγματοποίησε η διοίκηση στης εταιρείας, το CAPEX θα παραμείνει για δυο χρόνια στα 80 εκατ. ευρώ με στόχο να προχωρήσει η υλοποίηση των επενδύσεων που φέρνει τον Όμιλο μπροστά στον ανταγωνισμό.


Παράλληλα, οι συζητήσεις με την Orsted συνεχίζονται για την δημιουργία της μονάδας, όπου αναζητούνται οι βέλτιστοι τρόποι χρηματοδότησης, πιθανώς δε θα υπάρξει ένας ακόμη επενδυτής.

Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε η διοίκηση της Cenergy σε παρουσίαση της ΕΘΕ στο χρηματιστήριο η Cenergy κατέχει:

α) την πρώτη θέση στην αγορά υποβρύχιων καλωδίων ( inter – array cables ) ανάμεσα σε ανεμογεννήτριες σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, κατέχοντας το 52,3% ( πλην Κίνας )

β ) στα καλώδια σύνδεσης αιολικών πάρκων με υποσταθμούς σε ακτές ή μεταξύ νησιών βρίσκεται στις 4 πρώτες εταιρείες με μερίδιο της τάξης του 21% – 22%. γ ) και στους υποθαλάσσιους αγωγούς μεταφοράς ορυκτών καυσίμων (πλην Ρωσίας και Κίνας) συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες διεθνώς βιομηχανίες με μερίδιο 10% - 20%. Για την επένδυση της μονάδας καλωδίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες θα εξεταστεί και εταίρος εφόσον ληφθει η επενδυτική απόφαση.

Σύγκριση με τους ανταγωνιστές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Bankingnews, η ελληνική πολυεθνική Cenergy το 2022 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 1,4 δισ. ευρώ (31% ), προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 137 εκατ. ευρώ (31%) ενοποιημένα καθαρά κέρδη 60, 4 εκατ. ευρώ ( 174,5% ), δείκτη καθαρό δανεισμό / ebidta 3,3 ενώ τα απασχολούμενα κεφάλαια ανήλθαν σε 214 εκατ. ευρώ.
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο το οποίο εκτείνεται σε βάθος πενταετίας ανέρχεται πάνω απο 2 δις. ευρώ, η απόδοση επι των απασχολούμενων κεφαλαίων σε 14,9% , οι επενδύσεις ανά έτος ανέρχονται σε 45 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σε 664 εκατ. ευρώ.

Η ιταλική Prysmian, το 2022 είχε πωλήσεις 16 δις. ευρώ ( άνοδος 14% ), λειτουργικά κέρδη 1,4 δισ. ευρώ (52,5% ) καθαρά κέρδη 504 εκατ. ευρώ ( άνοδος 63,4% ) , δείκτη καθαρό δανεισμό /ebidta 0,95, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανέρχεται σε 8,4 δισ. ευρώ, οι επενδύσεις ανά έτος ανέρχονται σε 270 εκατ. ευρώ, η απόδοση επί των απασχολούμενων κεφαλαίων 20,1% και η κεφαλαιοποίηση σε 9,6 δις. ευρώ.

Η Γαλλική Nexans – η οποία επιχείρησε να εξαγοράσει τα Ελληνικά Καλώδια – το 2022 είχε πωλήσεις 8,3 δισ. ευρώ ( άνοδος13,6%), λειτουργικά κέρδη 395 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 248 κατ. ευρώ ( άνοδος 51,2% ) , η απόδοση επι των απασχολούμενων κεφαλαίων 20,5%, και ο δείκτης καθαρού δανεισμού πρός ebidta 0,20 . Μετά την εξαγορά μονάδας καλωδίων στην Κολομβία, προχώρησε σε δυο εξαγορές στον τομέα της ηλεκτρικοποίησης ( Φιλανδία και Βέλγιο ) με πωλήσεις 160 εκατ. ευρώ και 180 κατ. ευρώ αντίστοιχα. Η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται σε 3,93 δις. ευρώ.
Όπως τόνισε στην ΕΘΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της Cenergy κ. Α. Αλεξίου, η αγορά της ηλεκτρικοποίησης στην Ευρώπη λόγω της μετάβασης αναμένεται να τριπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια, γι αυτό η ελληνική εταιρεία διαθέτει μακροχρόνιες συμβάσεις με διαχειριστές και διανομείς. Σ ότι αφορά την επένδυση μονάδας καλωδίων στις ΗΠΑ, όπως προαναφέρθηκε εφόσον η Δανέζικη Orsted επιλύσει τα θέματα με την αμερικανική πολιτεία, η ελληνική εισηγμένη θα παρουσιάσει το έργο σε επενδυτές.


Πηγή: www.bankingnews.gr (Δ.Παφίλας)

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης