Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

ΗΠΑ: Βέτο Biden σε νομοσχέδιο για τις επενδύσεις ESG

ΗΠΑ: Βέτο Biden σε νομοσχέδιο για τις επενδύσεις ESG
Το νομοσχέδιο επέτρεπε σε διαχειριστές ταμείων να βασίζουν τις επενδυτικές αποφάσεις σε παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden άσκησε τη Δευτέρα βέτο στο νομοσχέδιο, μια πρόταση των Ρεπουμπλικανών, για να εμποδίσει τους διαχειριστές των συνταξιοδοτικών ταμείων να βασίζουν τις επενδυτικές αποφάσεις σε παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή.

«Μόλις υπέγραψα αυτό το βέτο επειδή η νομοθεσία που ψηφίστηκε το Κογκρέσο θα έθετε σε κίνδυνο τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις ατόμων σε ολόκληρη τη χώρα», είπε ο Biden σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Κογκρέσο την 1η Μαρτίου. Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε με 50-46 υπέρ της έγκρισης ψηφίσματος για την ανατροπή ενός κανόνα του Υπουργείου Εργασίας που διευκολύνει τους διαχειριστές κεφαλαίων να εξετάσουν την περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση ή ESG, ζητήματα για επενδύσεις και αποφάσεις για τα δικαιώματα των μετόχων, όπως μέσω ψηφοφορίας μέσω πληρεξουσίου.

Το αποτέλεσμα ανέδειξε την προθυμία των Ρεπουμπλικανών να αντιταχθούν στους παραδοσιακούς συμμάχους τους στη Wall Street και στην εταιρική Αμερική που υιοθετούν αυτό που οι νομοθέτες του κόμματος χαρακτηρίζουν ως «έξυπνες», φιλελεύθερες πρακτικές.

Δύο Δημοκρατικοί γερουσιαστές, ο Joe Manchin και ο Jon Tester, ψήφισαν μαζί με τους Ρεπουμπλικάνους. Και οι δύο αντιμετωπίζουν επανεκλογή σε πολιτείες που κλίνουν προς τους Ρεπουμπλικάνους το 2024. Η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους ενέκρινε το νομοσχέδιο τον Φεβρουάριο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ισχυρίζονται ότι ο κανόνας, ο οποίος καλύπτει σχέδια που επενδύουν συλλογικά 12 τρισεκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό 150 εκατομμυρίων Αμερικανών, θα πολιτικοποιούσε τις επενδύσεις επιτρέποντας στους διαχειριστές σχεδίων να επιδιώξουν φιλελεύθερους σκοπούς, κάτι που όπως υποστηρίζουν θα έβλαπτε την οικονομική απόδοση.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Chuck Schumer, κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι παρεμβαίνουν σε αποφάσεις ιδιωτικών επενδύσεων, λέγοντας στη Γερουσία ότι γίνεται βραχνάς κάθε εταιρείας και κάθε επενδυτή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης