Ενέργεια

Η ρωσική Lukoil πάει στο Καζακστάν - Σχεδιάζει franchise λιανικής πώλησης καυσίμων

Η ρωσική Lukoil πάει στο Καζακστάν - Σχεδιάζει franchise λιανικής πώλησης καυσίμων

 

Θα προσφέρει στους τοπικούς λιανοπωλητές καυσίμων ένα πρόγραμμα franchise και να τους προμηθεύει βενζίνη από τη Ρωσία και το Καζακστάν

 

 Η Lukoil, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας, σχεδιάζει να εισέλθει στη λιανική αγορά καυσίμων στο γειτονικό Καζακστάν ξεκινώντας ένα έργο franchisee, ανέφεραν στο Reuters τέσσερις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Οι ρωσικές εταιρείες πετρελαίου δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την Κεντρική Ασία αφού η πρόσβασή τους στις ευρωπαϊκές αγορές επηρεάστηκε από τις κυρώσεις της ΕΕ και της G7.
Σύμφωνα με τις πηγές, η Lukoil σχεδιάζει να προσφέρει στους τοπικούς λιανοπωλητές καυσίμων ένα πρόγραμμα franchise και να τους προμηθεύει βενζίνη από τη Ρωσία και το Καζακστάν.

«Οι προτάσεις βρίσκονται υπό επεξεργασία, οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συζητηθεί», δήλωσε στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα.
Η Lukoil συναντήθηκε με την Ένωση Καυσίμων του Καζακστάν στις 13 Μαρτίου σε έναν χώρο που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ενέργειας του Καζακστάν, είπε στο Reuters μια άλλη πηγή, που ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων.
«Συζητήθηκαν ο αριθμός των πρατηρίων λιανικής στην αλυσίδα και οι πιθανές περιοχές (λειτουργίας)», σημείωσε η πηγή.
Η Ένωση Καυσίμων του Καζακστάν επιβεβαίωσε μια συνάντηση μεταξύ των συμμετεχόντων της ένωσης και της Lukoil, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Παραγωγή καυσίμων

Στο Καζακστάν, όπου η παραγωγή και η τιμολόγηση των καυσίμων είναι υπό κρατικό έλεγχο, οι εισαγωγές από τη Ρωσία μπορεί να είναι προκλητικές, δήλωσε τοπική πηγή λιανικής πώλησης καυσίμων.
«Δεν είναι ακόμη σαφές πώς η Lukoil πρόκειται να προμηθεύσει πρατήρια λιανικής με προϊόντα πετρελαίου, καθώς οι τιμές των ρωσικών πετρελαιοειδών είναι πολύ υψηλές για την τοπική αγορά», είπε η πηγή.

Η καλύτερη επιλογή για τη Lukoil θα ήταν να προμηθεύσει στην αγορά βενζίνη υψηλής ποιότητας, η οποία μπορεί να πωληθεί σε υψηλότερες τιμές, ανέφεραν οι traders.

Η πρόταση της Lukoil θα ήταν πιο ενδιαφέρουσα για τις μικρές και μεσαίες αλυσίδες λιανικής, καθώς οι μεγάλοι λιανοπωλητές λαμβάνουν καύσιμα από μεγάλους προμηθευτές του Καζακστάν σε χαμηλότερες τιμές.
Οι μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής πώλησης καυσίμων είναι το Qazaq oil (προηγουμένως ανήκε στην KazMunayGas) με 374 πρατήρια, η Helios με 282, η Sinooil με 198 και η ρωσική Gazprom Neft με 78.
Η Gazprom Neft είναι η μόνη ρωσική εταιρεία πετρελαίου με βενζινάδικα στο Καζακστάν. Προμηθεύονται κυρίως καύσιμα τοπικής παραγωγής ενώ μικρές ποσότητες βενζίνης και ντίζελ προμηθεύονται από το διυλιστήριο της εταιρείας στο Omsk στη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης