Ενέργεια

Σύνοδος Κορυφής: Οι σημερινές προτεραιότητες για την απάντηση στο IRA των ΗΠΑ - Ποια ενεργειακά κίνητρα εξετάζονται

Σύνοδος Κορυφής: Οι σημερινές προτεραιότητες για την απάντηση στο IRA των ΗΠΑ - Ποια ενεργειακά κίνητρα εξετάζονται
Βασικό ζητούμενο η πρόοδος σε τομείς για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2030
Σχετικά Άρθρα

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται σήμερα (23/3) να υποστηρίξουν την ανανέωση της ενιαίας αγοράς, τους απλοποιημένους κανονισμούς και άλλα βήματα για να διασφαλίσουν ότι το μπλοκ μπορεί να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα ως βιομηχανικός ηγέτης στις πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι υψηλές τιμές της ενέργειας και ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, ο οποίος προσφέρει πράσινες επιδοτήσεις ύψους 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συχνά ισχύουν μόνο για προϊόντα που κατασκευάζονται στη Βόρεια Αμερική, έχουν εγείρει τους φόβους της ΕΕ για έξοδο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Ο χαμένος ανταγωνισμός

Η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης σε σχέση με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχει γίνει μείζον μέλημα 30 χρόνια, αφότου δημιούργησε μια εσωτερική αγορά, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό απρόσκοπτη για τα αγαθά, αλλά υπολείπεται για τις υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να πουν ότι η ενιαία αγορά είναι απαραίτητη για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη, ενώ επισημαίνουν τους απαραίτητους τομείς που χρειάζονται βελτίωση. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί για φιλόδοξη δράση για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, ιδίως για την ψηφιακή και τις υπηρεσίες», αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων ζητείται επίσης πρόοδος σε τομείς για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2030. Αυτά περιλαμβάνουν την απλούστευση των ρυθμίσεων και τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση αδειών για πράσινα ή ψηφιακά έργα. Επίσης πρόκειται να προτρέψουν την ολοκλήρωση μιας ένωσης κεφαλαιαγορών για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε ιδιωτικές επενδύσεις, περισσότερες δαπάνες για έρευνα και καινοτομία και κινήσεις για την αύξηση της χρήσης ψηφιακών εργαλείων σε ολόκληρη την οικονομία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης