Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ιταλία: Nέο πακέτο στήριξης 5,5 δισ. ευρώ για τους λογαριασμούς ενέργειας

Ιταλία: Nέο πακέτο στήριξης 5,5 δισ. ευρώ για τους λογαριασμούς ενέργειας

Πρόκειται να ανακοινωθεί στις 28 Μαρτίου

 

Η Ιταλία ετοιμάζει ένα νέο πακέτο μέτρων αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν τους δαπανηρούς λογαριασμούς ενέργειας που σχεδιάζει να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι την Πέμπτη σύμφωνα με το Reuters.

Η κυβέρνηση της Giorgia Meloni διέθεσε πάνω από 21 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό της για το 2023 για να αμβλύνει τον αντίκτυπο του ενεργειακού κόστους στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η Ρώμη θέλει τώρα να επεκτείνει και να επανεξετάσει αυτά τα μέτρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Giancarlo Giorgetti στο κοινοβούλιο, με διάταγμα που αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο στις 28 Μαρτίου.
Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ρώμη διαθέτει 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ δύναμη πυρός για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας μέρος της αρχικής χρηματοδότησης που δεν έχει δαπανηθεί ακόμη.

Η υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2023, η οποία τώρα υπολογίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών σε σχεδόν 1% από τον στόχο του 0,6% που τέθηκε τον Νοέμβριο, θα ενισχύσει επίσης τα φορολογικά έσοδα και θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση του προγράμματος.
«Οι στόχοι ανάπτυξης που έθεσε η κυβέρνηση τον Νοέμβριο θα μπορούσαν να επιτευχθούν ή να ξεπεραστούν», είπε ο Giorgetti.

Παράταση του μπόνους

Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρατείνει μέχρι τον Ιούνιο ένα υφιστάμενο μπόνους με στόχο τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας που πληρώνουν τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Το μέτρο θα ωφελήσει άτομα με ετήσιο εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ, όπως υπολογίζεται από τον δείκτη Isee, ο οποίος χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης των άγαμων εργαζομένων και των οικογενειών.

Επιπλέον, η Ρώμη σκοπεύει να αλλάξει μια φορολογική ελάφρυνση για να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις, καθιστώντας τη διαθέσιμη μόνο εάν η τιμή του μεθανίου υπερβεί ένα ορισμένο όριο που δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Ένα περαιτέρω μέτρο για την αντιστάθμιση του κόστους θέρμανσης θα τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο, είπε ο Giorgetti.

Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες, με τον ολλανδικό κόμβο TTF να κυμαίνεται γύρω στα 41 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), από 73 ευρώ στις αρχές του 2023.

Το υπουργείο Οικονομίας πρόκειται να ενημερώσει τον Απρίλιο τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη και τους στόχους για τα δημόσια οικονομικά στο Οικονομικό και Χρηματοοικονομικό Έγγραφο (DEF).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης