Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Platts: Γιατί η Γερμανία θεωρεί «πρόκληση» την ενεργειακή ασφάλεια του επόμενου χειμώνα

Platts: Γιατί η Γερμανία θεωρεί «πρόκληση» την ενεργειακή ασφάλεια του επόμενου χειμώνα

Παρά την γενναία εξοικονόμηση αερίου, η Γερμανία ανησυχεί για τον επόμενο χειμώνα και ζητά εγρήγορση

Με την ζήτηση στο φυσικό αέριο να έχει μειωθεί κατά 26% την 11η εβδομάδα του 2023, (13-19 Μαρτίου) σε σχέση με τον μέσο όρο 2018-2021 και τις τιμές σε χαμηλό 20μήνου, η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας Bundesnetzagentur (ΒΝΑ) δεν εφησυχάζει αλλά ανησυχεί για την ενεργειακή ασφάλεια κυρίως στον τομέα του φυσικού αερίου, θεωρώντας τις προετοιμασίες για την επόμενη χειμερινή περίοδο 2023/24 «πρόκληση - κλειδί», παρότι οι γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης εξακολουθούν να καλύπτουν το 64% της χωρητικότητας, όπως αναφέρει το Platts.

Η πολιτική εξοικονόμησης παραμένει

H Bundesnetzagentur εξακολουθεί να υποστηρίζει την εξοικονόμηση φυσικού αερίου σε ποσοστό τουλάχιστον 20%, παρότι η ευρωπαϊκή συμφωνία προέβλεπε 15%, γεγονός που οφείλεται στον ισχυρότερο αντίκτυπο που υπέστην η Γερμανία από τις δραστικές περικοπές στο ρωσικό φυσικό αέριο, σε σχέση με τα περισσότερα από τα κράτη μέλη της ΕΕ και οδήγησε έναν σημαντικό αριθμό εισαγωγέων αερίου να απευθυνθούν στην ανοιχτή αγορά και να προμηθευτούν αέριο σε πολύ υψηλότερες τιμές, για να καλύψουν το κενό.

Το στοίχημα επί του παρόντος κερδήθηκε, καθώς οι επιταγές λειτουργίας στη Γερμανία τόσο για τη μείωση της ζήτησης όσο και για τις προμήθειες αποθήκευσης, τη βοήθησαν να πλοηγηθεί με ασφάλεια τον χειμώνα που εκπνέει, χωρίς την ανάγκη επιβολής δελτίων.
«Καταφέραμε να αποτρέψουμε ελλείψεις και περικοπές στο φυσικό αερίο τον περασμένο χειμώνα», δήλωσε η ΒΝΑ, «παρ' όλα αυτά, η προετοιμασία για το χειμώνα του 2023/2024 παραμένει μια βασική πρόκληση.
Γι' αυτό η εξοικονόμηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου εξακολουθεί να είναι καίριας σημασίας», ανέφερε.

Πτώση ζήτησης

Η προειδοποίηση της ΒΝΑ έρχεται παρά την απότομη πτώση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Γερμανία την εβδομάδα 13-19 Μαρτίου, όταν η μέση κατανάλωση ήταν 2.662 TWh/ημέρα την εβδομάδα, μειωμένη κατά 26,3% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2018-2021, επιτυγχάνοντας τον στόχο της χώρας για μείωση κατά 20% για τέταρτη φορά φέτος.

Η Γερμανία πέτυχε εξοικονόμηση φυσικού αερίου άνω του 30% τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2023, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μείωσαν τη ζήτηση για θέρμανση, ενώ η ζήτηση υποχώρησε κατά 23% σε σχέση με τον μέσο όρο τέσσερις εβδομάδες πριν, δηλαδή την Εβδομάδα 7.
Τις υπόλοιπες εβδομάδες με σήμερ, η κατανάλωση μειώθηκε επίσης και σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2018-2021, αλλά λιγότερο από 20%.

Capture_18.JPG

Η χαμηλότερη ζήτηση επέτρεψε στη Γερμανία να διατηρήσει υψηλό το επίπεδο αποθήκευσης φυσικού αερίου, με τις εγκαταστάσεις να πληρούν το 64% της χωρητικότητας από τις 21 Μαρτίου, ουσιαστικά στο ίδιο επίπεδο με την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την ΕΕ στο σύνολό της να βλέπει μια αλλαγή στις τονώσεις αποθήκευσης στις 18 Μαρτίου.
Τα υψηλά αποθέματα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης συνέβαλαν στη συγκράτηση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης