Ενέργεια

BP και ADNOC δίνουν 2 δισεκ. δολάρια για το 50% της NewMed Energy του Ισραήλ

BP και ADNOC δίνουν 2 δισεκ. δολάρια για το 50% της NewMed Energy του Ισραήλ
Η NewMed είναι ο μεγαλύτερος ενδιαφερόμενος στο γιγάντιο υπεράκτιο κοίτασμα Leviathan, το οποίο διαχειρίζεται η Chevron, η οποία παράγει 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου, γράφει το Reuters

Η BP  και ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) προσφέρθηκαν την Τρίτη 28/3 να αποκτήσουν το 50% της ισραηλινής υπεράκτιας εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου NewMed Energy έναντι περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάνοντας την είσοδό τους στον αναπτυσσόμενο ενεργειακό τομέα του Ισραήλ.
Η προσφορά θα περιλαμβάνει την απόκτηση των δωρεάν κυμαινόμενων μετοχών της NewMed και την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Οι μετοχές της BP σημείωσαν άνοδο 2% στις 08:10 GMT ενώ οι μετοχές της NewMed αυξήθηκαν περίπου 30%.

Νέα κοινοπραξία

Η Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC) και η BP δήλωσαν ότι σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια νέα κοινοπραξία ως μέρος της συμφωνίας που θα «εστιάζει στην ανάπτυξη φυσικού αερίου σε διεθνείς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου».
Η NewMed είναι ο μεγαλύτερος ενδιαφερόμενος στο γιγάντιο υπεράκτιο κοίτασμα Leviathan, το οποίο διαχειρίζεται η Chevron, η οποία παράγει 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που προμηθεύονται το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

Η NewMed και οι συνεργάτες της σχεδιάζουν να διπλασιάσουν σχεδόν την παραγωγή του Leviathan στα 21 με 24 bcm έως το 2027, διερευνούν επίσης σχέδια για έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να ενισχύσουν περαιτέρω τις εξαγωγές, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος Yossi Abu.
"Αυτό είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης στο ότι η East Med θα γίνει σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη", δήλωσε ο Abu.
Η προσφορά είναι ένα ακόμη σημάδι της ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τότε που οι δύο χώρες συμφώνησαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους το 2020.

Πέρυσι, η Mubadala Petroleum του Άμπου Ντάμπι απέκτησε από την Delek Drilling μερίδιο 22% στο κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar στην ανατολική Μεσόγειο για περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Για την BP, η συμφωνία υπογραμμίζει την εστίαση της βρετανικής εταιρείας στην αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου, αφού ο διευθύνων σύμβουλος Bernard Looney τον περασμένο μήνα επιβράδυνε την απομάκρυνσή της από τα ορυκτά καύσιμα.

Η τιμή προσφοράς είναι 12,05 ILS (3,38 $) ανά μετοχή, αντικατοπτρίζοντας ένα premium 72% πάνω από την τιμή αγοράς πριν από τη συμφωνία, αποτιμώντας ολόκληρη την εταιρεία σε περίπου 14,1 δισεκατομμύρια ILS ή 3,96 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, η NewMed θα γίνει μια ιδιωτική εταιρεία που θα κατέχεται εξίσου από την BP-ADNOC JV και τον Όμιλο Delek (DLEKG.TA), ο οποίος κατέχει το υπόλοιπο 50%.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης