Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Fed (Dallas): Αδύναμες οι προοπτικές για τα κορυφαία κοιτάσματα πετρελαίου των ΗΠΑ

Fed (Dallas): Αδύναμες οι προοπτικές για τα κορυφαία κοιτάσματα πετρελαίου των ΗΠΑ

Υποχώρησαν τα κέρδη

 

Η δραστηριότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ παρουσίασε υστέρηση το πρώτο τρίμηνο, καθώς τα κέρδη παραγωγής επιβραδύνθηκαν και οι προοπτικές των drillers έγιναν αρνητικές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την Federal Reserve Bank of Dallas.

Ο δείκτης δραστηριότητας της τράπεζας, ο οποίος μετρά τις συνθήκες μεταξύ των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στα κύρια τμήματα παραγωγής πετρελαίου του Τέξας, του Νέου Μεξικού και της Λουιζιάνας, υποχώρησε στο 2,1 από 30,3 το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Οι εταιρείες ανέφεραν αύξηση του κόστους για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο και επεσήμαναν ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου φέτος βλάπτουν τις ταμειακές ροές και τα κέρδη. Συνολικά, ένας δείκτης outlook για τις εταιρείες έγινε αρνητικός, υποχωρώντας 27 μονάδες στο -14,1.

"Η εκτιμώμενη αύξηση του κόστους κατά 30-40 τοις εκατό στις εργασίες πεδίου, οι αυξημένες επιβαρύνσεις για τον δανεισμό, η δραστική κατάρρευση των τιμών του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου παρήγαγαν αισθητά χαμηλότερες ταμειακές ροές", είπε ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα.

Η έρευνα

Η έρευνα διεξήχθη σε 147 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ 15 και 23 Μαρτίου, περίοδο κατά την οποία οι τιμές του πετρελαίου παραπαίουν λόγω ανησυχιών για τον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο. Μετά την πτώση περίπου στα 64 δολάρια το βαρέλι στα μέσα Μαρτίου, οι τιμές αναφοράς του WTI στις ΗΠΑ ανέκαμψαν σε περίπου 74 δολάρια το βαρέλι.

Το WTI θα διαπραγματεύεται περίπου 80 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους, προέβλεψαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα. Οι τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες μειώθηκαν περίπου κατά 50% από την αρχή του έτους και διαπραγματεύονταν κάτω από τα 2 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες την Τετάρτη, αναμένεται να κλείσουν το έτος στα 3,43 δολάρια ανά MMBtu.

Ενώ ο δείκτης παραγωγής πετρελαίου παρέμεινε θετικός, υποχώρησε απότομα κατά τη διάρκεια του τριμήνου στο 10,5 από 25,8 το τέταρτο τρίμηνο. Ορισμένες εταιρείες και αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η παραγωγικότητα των πηγαδιών στις καλύτερες περιοχές σχιστόλιθου των ΗΠΑ μειώνεται.

Ορισμένα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα κατηγόρησαν για την αρνητική προοπτική την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, επικαλούμενοι καθυστερήσεις αδειοδότησης και ρυθμιστική αβεβαιότητα. Άλλοι επεσήμαναν μεγαλύτερες οικονομικές ανησυχίες.

"Η αστάθεια στις αγορές εμπορευμάτων και η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή συνεχίζουν να επηρεάζουν τη δυναμική των επιχειρήσεων και οδηγούν σε μείωση των σχεδίων δαπανών. Η δραματική υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου οδήγησε επίσης σε μείωση της διάθεσης για στόχευση των προοπτικών φυσικού αερίου και οδήγησε επίσης σε ορισμένες προαιρετικές περικοπές της τιμής του φυσικού αερίου», σύμφωνα με συμμετέχοντες στην έρευνα.
Οι χρόνοι παράδοσης των προμηθευτών έγιναν αρνητικοί, υποδεικνύοντας τη συνέχιση των εμπλοκών της εφοδιαστικής αλυσίδας που ταλαιπώρησαν τον κλάδο τον περασμένο χρόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης