Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο - Υποχώρησαν τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ

Άνοδος για το πετρέλαιο - Υποχώρησαν τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ

 

Στα 78 δολ. κινείται το Brent στα 74 δολ. το αργό

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Πέμπτη, καθώς μια αιφνιδιαστική πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και η διακοπή των εξαγωγών από την περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ αντιστάθμισαν μια μικρότερη από την αναμενόμενη περικοπή στις ρωσικές προμήθειες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν άνοδο 0,78%, στα 78,89 δολάρια το βαρέλι στις 18:15 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ενισχυόταν 1,29%, στα 73,94 δολάρια.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν απροσδόκητα την εβδομάδα έως τις 24 Μαρτίου σε χαμηλό δύο ετών, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών.
Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 7,5 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για άνοδο κατά 100.000 βαρέλια.
Η συνεχιζόμενη διακοπή των εξαγωγών από τη βόρεια περιοχή του Ιράκ παρείχε περαιτέρω υποστήριξη.

Οι παραγωγοί έκλεισαν ή μείωσαν την παραγωγή σε πολλά κοιτάσματα πετρελαίου στην ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ μετά το κλείσιμο του βόρειου αγωγού εξαγωγής, με περισσότερες διακοπές στον ορίζοντα, σύμφωνα με ανακοινώσεις της εταιρείας.
Ωστόσο, το premium Κουρδιστάν-Ιράκ στις τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να εξαφανιστεί νωρίτερα από το αναμενόμενο, επεσήμαναν αναλυτές της Citi την Πέμπτη.

Μείωση παραγωγής

Οι «αλλαγές στην εσωτερική πολιτική του Ιράκ μπορεί να οδηγήσουν σε μια σταθερή πολιτική διευθέτηση πολύ σύντομα», ανέφερε η Citi, εκτιμώντας ότι οι ροές του αγωγού θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα (bpd).
Αυτοί οι παράγοντες αντιστάθμισαν το πτωτικό κλίμα μετά από μια χαμηλότερη από την αναμενόμενη μείωση της ρωσικής παραγωγής αργού πετρελαίου τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Μαρτίου.
Η μείωση της παραγωγής κατά 300.000 bpd σε σύγκριση με στοχευμένες περικοπές κατά 500.000 bpd, αντιστοιχεί στο περίπου το 5% της ρωσικής παραγωγής.

Οι αγορές περιμένουν τώρα τα στοιχεία για τις δαπάνες και τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και την επακόλουθη επίδραση στην αξία του δολαρίου ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να διατηρήσει την υπάρχουσα συμφωνία του για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ανέφεραν στο Reuters πέντε εκπρόσωποι της ομάδας παραγωγών.

«Αν και πιστεύουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να παραμείνουν ασταθείς στο εγγύς μέλλον, εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι οι αυξανόμενες εισαγωγές αργού στην Κίνα και η μείωση της ρωσικής παραγωγής θα αυξήσουν τις τιμές τα επόμενα τρίμηνα», δήλωσε η UBS την Πέμπτη.
Η κατανάλωση ραφιναρισμένων καυσίμων της Κίνας φέτος είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 3% από τα επίπεδα πριν από τον COVID-2019, δήλωσε την Πέμπτη ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας PetroChina.

«Αν όλα πάνε όπως αναμενόταν και καταφέρουμε να αποφύγουμε την ύφεση, οι τιμές του πετρελαίου θα κυμανθούν γύρω στα 75-85 δολάρια/βαρέλι τους επόμενους μήνες», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της FGE.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης