Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Η ΕΕ θα επεκτείνει το πλαφόν φυσικού αερίου σε όλους τους εμπορικούς κόμβους τον Μάιο

Reuters: Η ΕΕ θα επεκτείνει το πλαφόν φυσικού αερίου σε όλους τους εμπορικούς κόμβους τον Μάιο
H συγκεκριμένη κίνηση θα παράσχει μια ακόμη ευρύτερη ασπίδα έναντι των υψηλών και ασταθών τιμών του φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεκτείνει το σύστημα του πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου σε όλους τους εμπορικούς κόμβους στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Μάιο για να αποτρέψει πιθανές στρεβλώσεις στις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης, σύμφωνα με το Reuters.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν για το πλαφόν τον Δεκέμβριο μετά από μακροχρόνιες συνομιλίες για την συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου που έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ μετά τη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Προς το παρόν, το ανώτατο όριο ενεργοποιείται εάν οι τιμές υπερβούν τα 180 ευρώ/MWh για τρεις ημέρες στο συμβόλαιο του ολλανδικού κόμβου φυσικού αερίου (TTF). Η τιμή TTF πρέπει επίσης να είναι 35 ευρώ/MWh υψηλότερη από μια τιμή αναφοράς με βάση τις υπάρχουσες εκτιμήσεις τιμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για τρεις ημέρες. Τα παράγωγα TTF αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% των παραγώγων φυσικού αερίου που διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενες αγορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επιτροπή είπε ότι ο «μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς» θα επεκταθεί σε παράγωγα που συνδέονται με συναλλαγές σε όλους τους άλλους κόμβους της ΕΕ από την 1η Μαΐου.

Τέλος, το στέλεχος της ΕΕ τόνισε ότι η εν λόγω κίνηση θα παράσχει μια ακόμη ευρύτερη ασπίδα έναντι των υψηλών και ασταθών τιμών του φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης