Ενέργεια

Reuters: Μειώθηκε η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Μάρτιο

Reuters: Μειώθηκε η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Μάρτιο

Άντλησε 28,90 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, μειωμένα κατά 70.000 bpd από τον Φεβρουάριο

 

Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον Μάρτιο λόγω της συντήρησης των κοιτασμάτων πετρελαίου στην Αγκόλα και της διακοπής ορισμένων από τις εξαγωγές του Ιράκ, σύμφωνα με έρευνα του Reuters την Παρασκευή.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) έχει αντλήσει 28,90 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την έρευνα, μειωμένα κατά 70.000 bpd από τον Φεβρουάριο. Η παραγωγή μειώνεται περισσότερο από 700.000 bpd από τον Σεπτέμβριο.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως OPEC+, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή στα τέλη του 2022 για να στηρίξουν την αγορά καθώς οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώθηκαν και οι τιμές αποδυναμώθηκαν. Μια συνάντηση των κορυφαίων υπουργών του ΟΠΕΚ+ τη Δευτέρα αναμένεται να επιβεβαιώσει την υπάρχουσα πολιτική.

Ο ΟΠΕΚ+ μείωσε τον στόχο παραγωγής του κατά 2 εκατομμύρια bpd, εκ των οποίων περίπου 1,27 εκατομμύρια bpd επρόκειτο να προέρχονται από τις 10 συμμετέχουσες χώρες του ΟΠΕΚ. Ο στόχος παραμένει σε ισχύ για τον Μάρτιο.
Με την πτώση στην Αγκόλα και το Ιράκ αυτόν τον μήνα, η συμμόρφωση με τη συμφωνία αυξήθηκε στο 173% των δεσμευμένων περικοπών, σύμφωνα με την έρευνα, έναντι 169% τον Φεβρουάριο.

Η παραγωγή υπολείπεται σημαντικά της στοχευόμενης ποσότητας κατά 930.000 bpd επειδή πολλοί παραγωγοί - ιδίως η Νιγηρία και η Αγκόλα - δεν έχουν την ικανότητα να αντλήσουν στα συμφωνηθέντα επίπεδα.

Αγκόλα και Ιράκ

Η μεγαλύτερη πτώση 100.000 bpd σημειώθηκε στην Αγκόλα λόγω ενός μικρού προγράμματος εξαγωγών και συντήρησης πεδίου στο ρέμα Dalia. Οι εξαγωγές έφτασαν σε χαμηλό πολλών μηνών σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση ήρθε από το Ιράκ, όπου οι εταιρείες μείωσαν την παραγωγή στην περιοχή του βόρειου Κουρδιστάν μετά τη διακοπή του αγωγού εξαγωγών το Σάββατο. Οι υψηλότερες εξαγωγές από το νότιο Ιράκ περιόρισαν την πτώση, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ στον Κόλπο, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διατήρησαν υψηλή συμμόρφωση με τους στόχους τους βάσει της συμφωνίας OPEC+, σύμφωνα με την έρευνα.

Μεταξύ των χωρών με υψηλότερη παραγωγή, η Νιγηρία σημείωσε και πάλι τη μεγαλύτερη αύξηση του ΟΠΕΚ τον Μάρτιο, σύμφωνα με την έρευνα, φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στον στόχο να αυξήσει την παραγωγή στα 1,6 εκατομμύρια bpd αυτό το τρίμηνο.

Η Λιβύη, το Ιράν και η Βενεζουέλα είναι οι τρεις παραγωγοί που εξαιρούνται από τις περικοπές του ΟΠΕΚ. Η παραγωγή του Ιράν και της Βενεζουέλας ήταν σταθερή, ενώ η προσφορά στη Λιβύη υποχώρησε, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα του Reuters βασίζεται σε δεδομένα ναυτιλίας που παρέχονται από εξωτερικές πηγές, δεδομένα ροών της Refinitiv Eikon, πληροφορίες από εταιρείες που παρακολουθούν ροές όπως η Petro-Logistics και η Kpler, και πληροφορίες που παρέχονται από πηγές σε εταιρείες πετρελαίου, ΟΠΕΚ και συμβούλους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης