Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Yara και Enbridge σχεδιάζουν μονάδα αμμωνίας 2,9 δισ. δολαρίων στο Τέξας

Yara και Enbridge σχεδιάζουν μονάδα αμμωνίας 2,9 δισ. δολαρίων στο Τέξας

 Μια ακόμη ευρωπαϊκή εταιρεία που ανακοίνωσε μια σημαντική επένδυση στις Ηνωμένες Πολιτείες

 

Η νορβηγική Yara και η καναδική Enbridge σχεδιάζουν να επενδύσουν έως και 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής μπλε αμμωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο Τέξας, ανακοίνωσαν την Παρασκευή.

Η μπλε αμμωνία, αντί για την πράσινη αμμωνία που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναφέρεται στην αμμωνία που παράγεται από φυσικό αέριο, με το υποπροϊόν του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) να δεσμεύεται και να αποθηκεύεται.
Το εργοστάσιο, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο της Yara, πρόκειται να κατασκευαστεί στο Enbridge Ingleside Energy Center κοντά στο Corpus Christi, με την έναρξη της παραγωγής να προγραμματίζεται για το 2027-28, ανέφεραν οι εταιρείες.
Η Yara, η οποία έχει ήδη πλειοψηφικό μερίδιο σε μια εγκατάσταση στο Freeport κατά μήκος της ακτής του Κόλπου, είναι η τελευταία ευρωπαϊκή εταιρεία που ανακοίνωσε μια σημαντική επένδυση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ το έργο είχε προγραμματιστεί πολύ πριν από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ του περασμένου έτους (IRA), η αύξηση των πιστώσεων φόρου αποθήκευσης άνθρακα σε αυτόν τον νόμο το έχει κάνει ακόμη πιο ελκυστικό, δήλωσε η νορβηγική εταιρεία.
Η Yara στοχεύει επίσης να επωφεληθεί από τις χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Magnus Krogh Ankarstrand, πρόεδρος της Yara Clean Ammonia.

«Έχουμε επικεντρωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για δύο λόγους και ο πρώτος είναι οι χαμηλές τιμές ενέργειας, φυσικά, και ο άλλος είναι ότι η δέσμευση άνθρακα είναι προσβάσιμη με ελκυστικό κόστος», δήλωσε στο Reuters.

Παραγωγή

Η εταιρεία κατασκευής λιπασμάτων Yara σκοπεύει να αγοράσει όλη την παραγωγή του εργοστασίου και στοχεύει να προμηθεύσει αμμωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα ως πρώτη ύλη στο παγκόσμιο σύστημα παραγωγής της, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, καθώς και να εξυπηρετήσει νέες αγορές καθαρής αμμωνίας, όπως καύσιμα ναυτιλίας.
Το εργοστάσιο θα μπορεί να προμηθεύει 1,2 έως 1,4 εκατομμύρια τόνους αμμωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα ετησίως.
Περίπου το 95% του CO2 που παράγεται από τη διαδικασία παραγωγής αναμένεται να δεσμευτεί και να μεταφερθεί σε κοντινή μόνιμη γεωλογική αποθήκευση.

Η εισηγμένη στο Όσλο εταιρεία πέρυσι μείωσε μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής παραγωγής της, επικαλούμενη το υψηλό ενεργειακό κόστος, και αυτή τη στιγμή εισάγει περίπου 1 εκατομμύριο τόνους αμμωνίας στην Ευρώπη ετησίως.

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν κάνει την υπόθεση να χτιστεί η μονάδα στις ΗΠΑ ισχυρότερη, είπε ο Ankarstrand.

«Αλλά οι τιμές στις ΗΠΑ ήταν ελκυστικές εδώ και πολύ καιρό, και επιπλέον υπάρχει ήδη έκπτωση φόρου για τη δέσμευση άνθρακα στις ΗΠΑ», επεσήμανε.
Ο IRA, που ψηφίστηκε πέρυσι, προσφέρει στις εταιρείες έκπτωση φόρου έως και 85 $ ανά τόνο δεσμευμένου άνθρακα που αποθηκεύεται υπόγεια.
«Αυτό που συνέβη με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού μετά το καλοκαίρι έκανε αυτή την επένδυση ακόμη πιο ελκυστική», δήλωσε ο Ankarstrand.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης