Ενέργεια

Eurelectric: Τέσσερα μόνιμα μέτρα για την νέα αγορά ηλεκτρισμού - Ναι στα PPA, προσεκτικα στα CfD

Eurelectric: Τέσσερα μόνιμα μέτρα για την νέα αγορά ηλεκτρισμού - Ναι στα PPA, προσεκτικα στα CfD

Υπολογίζεται ότι για να επιτευχθούν οι πολιτικοί στόχοι της ΕΕ οι επενδύσεις θα πρέπει να φτάσουν σε περίπου τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως

 

Η αυξημένη χρήση των PPAs και προσεκτική χρήση των CfD (συμβόλαια επί της διαφοράς), σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ρευστότητας στις προθεσμιακές αγορές, είναι σύμφωνα με τη Eurelectric, το σύνδεσμο των ευρωπαϊκών εταιριών ηλεκτρισμού, στον οποίο μετέχει και η ΔΕΗ, τα απαραίτητα εργαλεία για τη νέα αγορά ηλεκτρισμού στο πλαίσιο της μετάβασης στο στόχο του net zero .


Η Eurelectric με έκθεση της που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου που διενεργεί η Κομισιόν για τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού, δηλώνει ότι το υφιστάμενο σύστημα πρέπει να εξελιχθεί, αλλά παραμένοντας βασισμένο στις δομές που έχουν διαμορφωθεί εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Προτείνει δε μια σειρά μέτρων μόνιμου χαρακτήρα όπως:

  • Η καθιέρωση μηχανισμών ισχύος (capacity mechanisms) για τη διασφάλιση της επάρκειας και την ασφάλεια του εφοδιασμού. Σημειώνει μάλιστα ότι πρέπει να διευκολυνθεί η εφαρμογή τους για τις χώρες που έχουν ανάγκη τέτοιους μηχανισμούς.
  • Η άρση των εμποδίων σχετικά με τα πράσινα διμερή συμβόλαια (PPAs), με στόχο να ενισχυθεί η ταχεία διάδοσή τους και να μειωθούν οι όποιοι κίνδυνοι για τον αντισυμβαλλόμενο.
  • Η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ και τις επενδύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα με την ανάπτυξη σχημάτων υποστήριξης προς τις ΑΠΕ, κατά τρόπο ώστε να φτάνουν τα οφέλη των μακροχρόνιων συμβάσεων στους καταναλωτές.
  • Η διευκόλυνση του hedging μέσω της ενίσχυσης των forward αγορών.

Όπως αναφέρει η έκθεση τα μακροπρόθεσμα εργαλεία χρηματοδότησης όπως τα PPAs είναι κρίσιμα για τις επενδύσεις έντασης κεφαλαίου σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς παρέχουν σταθερότητα τιμών και μακροπρόθεσμη προβολή των αποδόσεων. Η απομάκρυνση του κινδύνου τέτοιων συμβάσεων θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση των τεράστιων επενδυτικών δαπανών που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων του 2030.

Κίνητρα για τις αναγκαίες επενδύσεις 80 δισ ετησίως

Υπολογίζεται ότι για να επιτευχθούν οι πολιτικοί στόχοι της ΕΕ οι επενδύσεις θα πρέπει να φτάσουν σε περίπου τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Στο πλαίσιο αυτό θα χρειαστούν κίνητρα. Κατ’ αρχήν για να αναπτυχθούν τα μακροπρόθεσμα μέσα χρηματοδότησης πρέπει να αρθούν τα νομοθετικά εμπόδια που εμποδίζουν τη χρήση των PPAs.

Οι δημόσιες αρχές μπορούν να διαδραματίσουν συμπληρωματικό ρόλο όταν τα επενδυτικά σήματα δεν προέρχονται από την αγορά. Τα συμβόλαια για τη διαφορά που υποστηρίζονται από το κράτος χρησιμοποιούνται συχνά με επιτυχία για έργα μεγάλης κλίμακας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, τα CfD δεν πρέπει να εφαρμόζονται αναδρομικά. Και η χρήση τους θα πρέπει να παραμείνει εθελοντική για να αποφευχθεί η παρεμπόδιση έργων μικρής κλίμακας και ο περιορισμός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Η μελέτη επισημαίνει επίσης την ανάγκη να εξασφαλιστεί μια ισορροπία μεταξύ των διαφόρων μακροπρόθεσμων μέσων και παρουσιάζει καινοτόμες, τεχνικές επιλογές για μηχανισμούς βαθμονόμησης και σχέδια CfD και επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξασφαλίσουν μια ισορροπία μεταξύ του κράτους και της αγοράς, προκειμένου να αποτραπεί ο «κανιβαλισμός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της Eurelectric, κατά την παρουσίαση τη μελέτης.

Η καλύτερη πρόβλεψη και ο καλύτερος συντονισμός των αναγκών του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι παράγοντες που διασφαλίζουν την ασφάλεια του εφοδιασμού.
Καθώς το ενεργειακό σύστημα αλλάζει με τον αυξημένο εξηλεκτρισμό της οικονομικής δραστηριότητας και την αποκεντρωμένη παραγωγή, απαιτείται μια πιο αναλυτική εικόνα της μεταβαλλόμενης δυναμικής,ιδιαίτερα στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την ενίσχυση του δικτύου και τη δημιουργία ευέλικτης και σταθερής χωρητικότητας.

Η μελέτη περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι αξιολογήσεις επάρκειας και τα σχέδια δικτύων μπορούν να είναι λεπτομερείς ως προς τα χρονοδιαγράμματα και προτείνει περαιτέρω επεξεργασία των κλιματικών επιπτώσεων στο ενεργειακό σύστημα.

Ισορροπία τιμών

Ο αναθεωρημένος σχεδιασμός της αγοράς θα μπορούσε να ωφελήσει τους καταναλωτές, δημιουργώντας μια νέα ισορροπία μεταξύμακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων σημάτων τιμών.
Τα εργαλεία: ενισχυμένη χρήση των μακροπρόθεσμων μέσων – συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) και συμβόλαια για διαφορά (CfDs) – σε συνδυασμό με βελτιωμένη ρευστότητα στις προθεσμιακές αγορές.

Η μελέτη προτείνει επίσης χαλαρότερους κανονισμούς για τις εξασφαλίσεις (collaterals) και ενισχυμένες ευκαιρίες διασυνοριακής αντιστάθμισης για να αναπτυχθούν περαιτέρω οι προθεσμιακές αγορές και να τονωθεί η ρευστότητα, καθιστώντας έτσι την αντιστάθμιση πιο διαχειρίσιμη - προς όφελος των καταναλωτών, υποστηρίζει η μελέτη

Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από τον εξειδικευμένο οίκο συμβούλων Compass Lexecon για λογαριασμό της Eurelectric στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης επί του πακέτου που ανακοίνωσε η Κομισιόν στις 14 Μαρτίου για την αγορά ηλεκτρισμού, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση με περισσότερους από 1000 συμμετέχοντες και την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson ως κεντρική ομιλήτρια.

«Με αυτή τη μελέτη, συμβάλλουμε στη συζήτηση για το σχεδιασμό της αγοράς με πολύ απτές λύσεις. Για να περιορίσουν οι καταναλωτές την έκθεσή τους στην πιο ακραία αστάθεια των τιμών. Για να επωφεληθούν οι επενδυτές από υψηλότερη βεβαιότητα και μακροπρόθεσμη προβολή. Και οι δημόσιες αρχές να ενημερώνουν τις αποφάσεις τους σχετικά με το πώς θα κατευθύνουν την ανάπτυξη του ενεργειακού συστήματος». ανέφερε ο Πρόεδρος της Eurelectric και ΔιευθύνωνΣύμβουλος της E.ON, Leonhard Birnbaum.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης