Ενέργεια

Politico: Πόσο η γεωπολιτική του πετρελαίου θα επηρεάσει την επανεκλογή Biden

Politico: Πόσο η γεωπολιτική του πετρελαίου θα επηρεάσει την επανεκλογή Biden

Οι περικοπές στην παραγωγή είναι άλλο ένα σημάδι της μετατόπισης της γεωπολιτικής του πετρελαίου, γράφει POLITICO's Power Switch

Ένας από τους πιο επίμονους πολιτικούς πονοκεφάλους του προέδρου Joe Biden - οι υψηλές τιμές του πετρελαίου - επιστρέφουν την πιο ακατάλληλη ώρα παρατηρεί το Power Switch του Politico: όταν οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους περισσότερο, λόγω καλοκαιριού.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε μια αιφνιδιαστική κίνηση το Σαββατοκύριακο, μέλη του OPEC+, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσαν σχέδια για μείωση της ποσότητας πετρελαίου που παράγουν.
Οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι περικοπές κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι το καλοκαίρι, ακριβώς όταν η αύξηση της ζήτησης επηρεάζει τις τιμές στην αντλία για τους οδηγούς των ΗΠΑ.

Οι περικοπές στην παραγωγή είναι άλλο ένα σημάδι της μετατόπισης της γεωπολιτικής του πετρελαίου.

Η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και η Κίνα ευθυγραμμίζονται όλο και περισσότερο και οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την επιρροή τους να αμβλύνεται από την αποφασιστική προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να διατηρήσει τις τιμές υψηλές και την επιδίωξη της Ρωσίας για πετρέλαιο σε αυτές τις υψηλότερες τιμές για να πληρώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Κατ'επέκταση δημιουργείται ένα ακόμη εμπόδιο στον δρόμο του Biden προς τον Λευκό Οίκο, πέρα από τον πληθωρισμό, σε μια περίοδο που προετοιμάζεται για την μάχη επανεκλογής.
«Είναι μια πραγματικά κακή στιγμή για να προσθέσετε μια άνοδο της ενέργειας πάνω από τον υποκείμενο πληθωρισμό», δήλωσε στο Power Switch ο Paul Bledsoe, πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στην κυβέρνηση Clinton.

«Αυτή είναι μια τεράστια πολιτική πρόκληση για τον Λευκό Οίκο».
Το πολιτικό πρόβλημα των ασταθών τιμών της ενέργειας φαινόταν να κορυφώνεται για τον Biden στα μέσα του 2022.
Η χαμηλή παραγωγή πετρελαίου και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνδυάστηκαν με την παγκόσμια κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας για να αυξήσουν τις τιμές σε ολόκληρη την οικονομία.
Αναλυτές της ClearView Energy Partners υποστηρίζουν ότι «η απογοήτευση» ρέει έξω από τον Λευκό Οίκο.

Ο Biden έχει χρόνο

Ωστόσο, οι πρόεδροι δεν μπορούν να κάνουν πολλά για το κόστος του πετρελαίου και της βενζίνης βραχυπρόθεσμα.
Και οι προσπάθειες να γίνει κάτι τέτοιο με την απελευθέρωση πετρελαίου από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου, για παράδειγμα, έχουν αποδειχθεί πολιτικά σφοδρές.
Ο Biden έχει χρόνο.
Δεν πρόκειται να επανεκλεγεί μέχρι το 2024.
Αυτό που θα μπορούσε να είναι πρόβλημα είναι ο μεγάλος άγνωστος: οι συνέπειες της αύξησης των τιμών του πετρελαίου σε συμφωνία με άλλα οικονομικά εμπόδια.

Επίπεδο πάνω από αυτό η σεισμική αλλαγή στη στάση της Σαουδικής Αραβίας απέναντι στην Ουάσιγκτον και τις μεταβαλλόμενες συμμαχίες - «μια περαιτέρω σύζευξη μιας εναλλακτικής λύσης στη δυτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με επίκεντρο το G-7», σύμφωνα με τους αναλυτές της ClearView Energy Partners.
Αλλά ο Bledsoe προειδοποίησε να μην εστιάσει πολύ στις περικοπές παραγωγής ακόμα.
«Η Ουάσιγκτον και το Ριάντ εξακολουθούν να έχουν πολύ στενές σχέσεις σε μια ολόκληρη σειρά ζητημάτων», είπε ο Bledsoe.
«Αυτή δεν είναι η τελευταία λέξη».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης