Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ και ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να καταπολεμήσουν κάθε απόπειρα διατάραξης των ενεργειακών αγορών

ΕΕ και ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να καταπολεμήσουν κάθε απόπειρα διατάραξης των ενεργειακών αγορών

Οι δύο πλευρές θα εντείνουν επίσης τη συνεργασία τους για να μειώσουν την εξάρτηση από τη Ρωσία για πυρηνικά καύσιμα και υπηρεσίες και θα πραγματοποιήσουν μια κοινή συνάντηση φέτος για να προωθήσουν προηγμένες τεχνολογίες

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεσμεύτηκαν την Τρίτη να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε προσπάθειες αποσταθεροποίησης των παγκόσμιων αγορών ενέργειας, μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Josep Borrell με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken οι οποίοι συζήτησαν τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η συνεργασία για την ενέργεια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ενταθεί αφότου η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την εισβολή της στην Ουκρανία πέρυσι.
Αυτό βύθισε την ήπειρο σε κρίση σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό και τις τιμές ρεκόρ.

Οι ευρωπαίοι πολιτικοί κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι «εξοπλίζει» τις ενεργειακές της προμήθειες και οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε ρωσικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα και του πετρελαίου, καθώς και ανώτατο όριο τιμών στο θαλάσσιο ρωσικό πετρέλαιο που έχει επιβάλει η G7.
«Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την ισχυρή δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν άμεσα, με επαρκή μέτρα, όλες τις προσπάθειες για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας ενεργειακής κατάστασης και για παράκαμψη των κυρώσεων», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση.

Η Ευρώπη έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που έπαιρνε προηγουμένως από τη Μόσχα, με τη βοήθεια της αύξησης των εισαγωγών από άλλους προμηθευτές, της ταχείας ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του ζεστού χειμώνα και των πολιτικών της ΕΕ που περιόρισαν τη συνολική χρήση φυσικού αερίου.

Υπερδιπλασιάσθηκαν οι παραδόσεις LNG

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν 56 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ΕΕ το 2022, υπερδιπλασιάζοντας τις παραδόσεις του προηγούμενου έτους και καθιστώντας την Ευρώπη τον κορυφαίο προορισμό για τις προμήθειες LNG των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση ΕΕ και ΗΠΑ ανέφερε ότι οι δύο πλευρές θα εντείνουν επίσης τη συνεργασία τους για να μειώσουν την εξάρτηση από τη Ρωσία για πυρηνικά καύσιμα και υπηρεσίες και θα πραγματοποιήσουν μια κοινή συνάντηση φέτος για να προωθήσουν προηγμένες τεχνολογίες, όπως μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες.

Η ΕΕ δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ή πυρηνικών καυσίμων, στα οποία βασίζονται ορισμένα από τα μέλη του μπλοκ των 27 χωρών.

Η Ρωσία παρείχε το 20% του ουρανίου των πυρηνικών σταθμών της ΕΕ - το κύριο καύσιμο γι 'αυτούς - το 2021 και το 31% των υπηρεσιών εμπλουτισμού ουρανίου τους, σύμφωνα με την Euratom Supply Agency.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν το 35% του ουρανίου τους από το Καζακστάν το ίδιο έτος, με 15% από τον Καναδά, 14% από την Αυστραλία και 14% από τη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης